• resim1

    Üniversite Yürüş Alanı

  • resim2

    Kütüphane

  • resim3

    Kapalı Yüzme Havuzu

  • resim4

    Rektörlük Binası

  • resim5

    Eğitim Fakültesi

Havacılık Bilimi ve Teknolojileri Yüksek Lisans Programı

1. Genel Bilgi

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Uçak Mühendisliği Bölümü, 31 Aralık 2019 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında onaylanması ile Mühendislik Mimarlık Fakültesi bünyesinde kurulmuştur. ESOGÜ Uçak Mühendisliği Bölümü, askeri ve sivil uçakların tasarımı, imalatı, bakımı, onarımı ve havacılık işletmeleri konularında çalışabilecek yeterli bilgi seviyesine sahip mühendisler yetiştirmeyi, uçaklar ve havacılıkla ilgili araştırma ve uygulama çalışmalarını yürütmeyi amaçlamaktadır. Uçak Mühendisliği Bölümü, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi bünyesinde %100 İngilizce eğitim vermektedir. Bölüm kadrosuna her geçen gün dinamik ve konularında uzman personel katılmaktadır. Tüm Dünyayı etkileyen pandemi nedeniyle ESOGÜ Uçak Mühendisliği Bölümü, öğrenci kayıt alma işlemlerini 2021-2022 Eğitim Öğretim Dönemi' ne erteleme durumunda kalmıştır.

Havacılık Bilimi ve Teknolojisi Lisansüstü programı, üniversitemiz Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, EMYO, Fen Fakültesi gibi birimlerinin hem akademik hem de uygulamaya yönelik alt yapı desteği ile Yüksek Lisans ve Doktora düzeyinde öğrenci yetiştiren disiplinler arası bir programdır. Bununla birlikte Eskişehir Teknik Üniversitesi, TEİ/TUSAŞ ve 1. HAVA BAKIM FABRİKA MÜDÜRLÜĞÜ personeli de öğretim elemanı olarak programımıza destek vermektedir.

Havacılık Bilimi ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı olarak her yıl Yüksek Lisans ve Doktora programlarından mezun verilmektedir. Ülke içinde özel sektörde ve kamu sektöründe çalışan mezunlarımız olduğu gibi, diğer ülkelerde çalışan mezunlarımız da vardır. 

2. Kazanılan Derece

Yüksek Lisans

3. Derecenin Düzeyi

2 (QF-EHEA)

4. Kabul ve Kayıt Koşulları

ESOGÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ile ESOGÜ Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği ve Uygulama Usul ve Esasları’ nın ilgili maddelerine göre işlem yapılmaktadır.

5. Önceki Öğrenmenin Tanınması

ESOGÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ile ESOGÜ Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği ve Uygulama Usul ve Esasları’ nın ilgili maddelerine göre işlem yapılmaktadır.

 6. Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Tezli yüksek lisans programı, en az toplam yirmi bir kredilik ve en az yedi adet ders, bir seminer dersi, uzmanlık alan dersi ve tez çalışmasından oluşur. Tezli yüksek lisans programı bir eğitim-öğretim yılında 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders ve bir seminer dersi ile uzmanlık alan dersi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur. Derslerin başarı notu en az CC ve akademik başarı notu 4,00 üzerinden en az 3,00 olmak zorundadır. Uzmanlık alan dersi, seminer dersi ve tez çalışması dersleri kredisiz olup yeterli veya yetersiz olarak değerlendirilir.. 

7. Program Profili (Amacı)

https://fbe.ogu.edu.tr/Sayfa/Index/409/program-egitim-amaclari

8. Program Yeterlilikleri (Öğrenme Çıktıları)

https://fbe.ogu.edu.tr/Sayfa/Index/151/ogrenme-ciktilari

9. Mezunların İstihdam Olanakları

Havacılık Bilimi ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı’ndan mezun olan mezunlarımız savunma sanayi alanındaki kamu ve özel sektör kuruluşlarında ayrıca doktora derecesi ile mezun olanlar da çeşitli üniversitelerde öğretim üyesi olarak çalışabilmektedirler.

10. Üst Derece Programlarına Geçiş

Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayanlar koşulları sağladıkları takdirde doktora eğitimine başvurabilirler.(QF-EHEA 3)

 11. Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

             Öğrencinin başarı düzeyi, yarıyıl içinde yapılacak çalışmalar ve/veya ara sınavları ile yarıyıl sonu çalışmalar ve/veya sınavlarıyla ölçülür.

 Her ders için yarıyıl içinde yapılan çalışmalar ve ara sınavlar ile yarıyıl sonu sınavının başarı notuna hangi oranlarda katılacağı öğretim üyesi tarafından yarıyıl başında belirlenir ve öğrenci bilgi sisteminde duyurulur. Derslerin başarı notları, Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği’ ndeki  not dönüşüm çizelgesi kullanılarak harf notuna dönüştürülür.  Katsayı ile bağlantılı olmayan derslerin değerlendirmeleri aşağıdaki gibi yapılır: DZ notu, derse devam yükümlülüklerini yerine getirmeyen öğrenciye verilir. İZ notu, akademik izinli olduğu için derse devam yükümlülüklerini veya ders uygulamalarına ait koşulları yerine getirmeyen öğrenciye verilir. YT notu, not ortalamasına katılmayan kredisiz derslerde başarılı olan öğrenciye verilir. YZ notu, not ortalamasına katılmayan kredisiz derslerden başarısız olan öğrenciye verilir. MU notu, ilgili enstitü yönetim kurulu kararıyla muafiyet sınavı yapılan ve başarılı olunan dersin notudur.

 12. Mezuniyet Koşulları

         Tezli yüksek lisans programı, en az toplam yirmi bir kredilik ve en az yedi adet ders, bir seminer dersi, uzmanlık alan dersi ve tez çalışmasından oluşur. Tezli yüksek lisans programı bir eğitim-öğretim yılında 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders ve bir seminer dersi ile uzmanlık alan dersi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur. Öğrenci, en geç danışman atanmasını izleyen dönemden itibaren her yarıyıl tez dönemi için kayıt yaptırmak zorundadır. Derslerin başarı notu en az CC ve akademik başarı notu 4,00 üzerinden en az 3,00 olmak zorundadır. Uzmanlık alan dersi, seminer dersi ve tez çalışması, kredisiz olup yeterli veya yetersiz olarak değerlendirilir.

            Tezli yüksek lisans programının normal süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, öğrencinin kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup, azami süre altı yarıyıldır. 

Dört yarıyıl sonunda öğretim planında yer alan seçmeli/zorunlu kredili derslerini ve seminer dersini başarıyla tamamlayamayan veya bu süre içerisinde gerekli başarı koşullarını/ölçütlerini yerine getiremeyen; azami süreler içerisinde ise tez çalışmasında başarısız olan veya tez savunmasına girmeyen öğrencinin ilişiği kesilir.

           Öğrenci yüksek lisans tezini, ilgili enstitüce belirlenen yazım kurallarına uygun biçimde yazmak ve jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır.

Tezi başarısız bulunarak reddedilen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç üç ay içinde düzeltmeleri yapılan tezi aynı jüri önünde yeniden savunur. Bu savunma sonunda da başarısız bulunarak tezi kabul edilmeyen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

 13. Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )

Tam Zamanlı

 14. Adres ve İletişim Bilgileri (Bölüm/Program Başkanı, Yardımcıları ve Erasmus Koordinatörü)

Ana Bilim Dalı İletişim Adresi:Uçak Mühendisliği Bölümü,Eskişehir Osmangazi Üniversitesi

Meşelik Yerleşkesi M4 Blok, 26480 Eskişehir

Tel: (222) 2393750/3246

e-posta: ucakmuh@tm.ogu.edu.tr

Ana Bilim Dalı Başkanı:Doç. Dr. Işıl YAZAR (iyazar@ogu.edu.tr) Dahili telefon: 3247

Erasmus Koordinatörü: Prof. Dr. Melih Cemal KUŞHAN (mkushan@ogu.edu.tr) Dahili Telefon: 3373

15. Bölüm/Program Olanakları

Uçak Mühendisliği Ana Bilim Dalımızda halen, 1 Profesör, 2 Doçent, 2 Dr. Öğretim Üyesi, 1 Öğretim Görevlisi 2 araştırma görevlisi olmak üzere toplam 7 öğretim elemanı bulunmaktadır. Öğretim elemanlarımızın tamamı tam zamanlı çalışmaktadır. Uçak Mühendisliği dışında Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği gibi diğer bölümlerden ve ESTÜ, TEI/TUSAŞ, 1. HAVA BAKIM FABRİKA MÜDÜRLÜĞÜ gibi diğer kurumlardan da tam zamanlı ve yarı zamanlı olacak şekilde programımıza öğretim elemanı olarak destek verilmektedir.

Ana Bilim Dalımızda çeşitli büyüklüklerde 5 adet sınıf mevcuttur. Mevcut sınıflarımızın hepsinde projeksiyon sistemi bulunmaktadır. Bu derslikler çoğunlukla lisans dersleri için kullanılmakta, A-110 (60 kişilik), B418 (45 kişilik) ve B 419(45 kişilik) derslikleriyle toplantı salonu lisansüstü dersleri için kullanılmaktadır.

Ana Bilim Dalımız disiplinler arası bir program olması nedeniyle, hem Uçak Mühendisliği hem de ilgili diğer mühendislik bölümlerinin laboratuvar olanaklarından yararlanılmaktadır

 16. Akademik Personel

https://ucakmuh.ogu.edu.tr/Sayfa/Index/34/akademik-personel

Bu listeye ek olarak disiplinler arası program olması sebebiyle diğer programlardaki öğretim elemanları da Havacılık Bilimi ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı’na ders konusunda destek vermektedir.


17. Amaç ve Öğrenme Çıktıları (T.Y.Y.Ç)

;