Önlisans ve Lisans Programları
Üniversitemizde öğrenim görmeye hak kazanmak için, Türk öğrenciler, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen “YGS” ve “LYS” sınavlarına katılmalı ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi bünyesindeki bir programa aldıkları puan ve tercihlerine uygun olarak yerleştirilmelidirler. Ayrıca, kaydını yaptırmak isteyen öğrencinin, herhangi bir yükseköğretim kurumunda kaydının bulunmaması gerekmektedir.
Üniversitemizde öğrenim görmek isteyen yabancı uyruklu öğrenci başvuruları; Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavına (YÖS) eşdeğer sınav ve puanlar ile her öğretim yılı başında Üniversitemize yapılmakta ve Üniversitemizce oluşturulan bir komisyon tarafından değerlendirilerek kayıt hakkı kazananlar belirlenmektedir.
Kesin kayıt tarihleri, kayıt için gerekli belgeler ve uygulanacak esaslar, kanun hükümleri doğrultusunda Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenerek Üniversitemiz web sayfasında ilan edilir.
Kayıt yaptıran her öğrenci için, öğretim yılı başında ilgili bölüm başkanınca bölümün öğretim üye veya görevlileri arasından bir danışman atanır. Danışman öğrencinin durumunu izler ve alacağı dersler konusunda yardımcı olur. Öğrencinin derslere kaydını yaptırabilmesi için danışmanından onay alması gerekmektedir.
Öğrenci, tüm öğretim süresince güz ve bahar yarıyılları başında ilgili yönetim kurulunun belirleyeceği süre ve yönteme göre kayıt yenilemek zorundadır.
Normal öğrenim süresini aşan Normal Örgün Öğretim öğrencileri ile İkinci Öğretim öğrencileri, her öğretim yılında, Bakanlar Kurulunca belirlenen miktar ve düzenlemelere göre katkı payı/öğrenim ücreti öder. Katkı payı/Öğrenim Ücreti ödemeyen öğrencinin kaydı yapılamaz veya yenilenemez.
Yüksek Lisans Programları
Tezli Yüksek Lisans Programları
İlan edilen bir yüksek lisans programına başvurabilmek için; adayların Senato tarafından belirlenen koşullara uygun bir lisans diplomasına sahip olmaları gerekir. Adayın lisans not ortalaması, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), ve Ulusal ya da Uluslar arası geçerliliği olan Yabancı Dil Puanı, Üniversite Senatosunun belirlediği düzeyde olmalıdır.
Toplam başvuru puanını hesaplamak için aşağıdaki yüzdeler kullanılır:
1- Lisans not ortalamasının %25’i,
2- ALES puanının %50’si
3- Yabancı Dil puanının %25’i
Tezsiz Yüksek Lisans Programları
İlan edilen bir yüksek lisans programına başvurabilmek için; adayların Senato tarafından belirlenen koşullara uygun bir lisans diplomasına sahip olmaları gerekir. Tezsiz yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde ALES puanı, yabancı dil puanı ve lisans not ortalaması koşulları Senatoca belirlenir.
Tezsiz yüksek lisans programlarına öğrenci kabulü için; ALES, YDS ve lisans not ortalaması değerlendirmeye alınması halinde, toplam başvuru puanını hesaplamak için aşağıdaki yüzdeler kullanılır:
1- Lisans not ortalamasının %80’i,
2- ALES puanının %10’u
3- Yabancı Dil puanının %10’u
Doktora Programları
İlan edilen bir doktora programına başvurabilmek için; adayların belirlenen koşullara uygun bir lisans ya da yüksek lisans diplomasına sahip olmaları gerekir. Adayın lisans ya da yüksek lisans not ortalaması, ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) ya da TUS (Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı) Temel Tıp Puanı ve Ulusal ya da Uluslar arası geçerliliği olan Yabancı Dil Puanı ya da TUS Yabancı Dil Puanı Üniversite Senatosunun belirlediği düzeyde olmalıdır.
Toplam başvuru puanını hesaplamak için aşağıdaki yüzdeler kullanılır:
1- Yüksek lisans not ortalamasının (lisans diplomasıyla başvuranlar için lisans not ortalamasının) %25’i
2- ALES puanının ya da TUS temel tıp puanının %50’si
3- Ulusal ya da Uluslar arası geçerliliği olan yabacı dil ya da TUS yabancı dil puanının %25’i
Yatay ve Dikey Geçiş (Önlisans ve Lisans öğrencileri)
Üniversitemiz ön lisans lisans programlarına “Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” (bakınız http://ogrenciisleri.ogu.edu.tr) doğrultusunda kontenjan dahilinde yatay geçişle öğrenci kabul edilmektedir.
Meslek yüksekokulları mezunları, ilgili yönetmelikteki koşulları sağlamaları halinde dört yıllık lisans eğitimine devam edebilmektedir.
Ders Eşdeğerlikleri ve Not Dönüşümleri
09.01.2002 tarih ve ¼ Sayılı Senato Kararına göre, denkliği Üniversitemizce kabul edilen ve diğer üniversitelerden alınan dersler için not dönüşümleri aşağıdaki gibi yapılır:
a. Diğer kurumun notlandırma sistemi 100 üzerinden ise, 49 ve altı notlar FF olarak, 50 ve üstü ise alınan not 25 ile bölünerek yönetmeliğin 17. maddesine göre en yakın katsayı bulunarak harf notuna dönüştürülür.
b. Diğer kurumun notlandırma sistemi harfli notlandırma sistemi ise, alınan not, yine 17. maddeye göre en yakın katsayı ile harf notuna dönüştürülür.
c. Eşdeğerliği kabul edilen bir ders, Üniversitemizdeki eşdeğer dersin ismi, kredisi ve ECTS kredisi ile aktarılır.
12.12.2012 gün ve 29/2 sayılı Senato Kararına göre; Erasmus Öğrenci Hareketliliği kapsamında yurt dışından alınarak başarılı olunan derslerin orijinal isimleri, kredileri, kod ve notları ile birlikte dönüştürülür. Ders kredileri aşağıdaki yönteme göre belirlenir.
a)Erasmus Öğrenci Hareketliliği kapsamında yurt dışından diğer üniversitelerden alınan derslerin AKTS kredilerinin, eşdeğer ders/derslerin AKTS kredisi ile aynı olması halinde, Genel Not Ortalaması (GNO) hesaplamalarında eşdeğer ders/derslerin yerel kredisi kullanılır.
b)Erasmus Öğrenci Hareketliliği kapsamında yurt dışından diğer üniversitelerden alınan ders/derslerin AKTS kredilerinin, eşdeğer ders/derslerin kredilerinden farklı olması halinde, diğer üniversitelerden alınan ders/derslerin AKTS kredisinin eşdeğer ders/derslerin AKTS/Yerel kredi oranına bölünmesiyle bulunan yerel kredi eşdeğeri kullanılarak GNO hesaplanır.