• resim1

    Üniversite Yürüş Alanı

  • resim2

    Kütüphane

  • resim3

    Kapalı Yüzme Havuzu

  • resim4

    Rektörlük Binası

  • resim5

    Eğitim Fakültesi

Makine Programı

1.Genel Bilgi

2013-2014 Eğitim öğretim yılında faaliyete geçen Makine Programı, iki yıllık eğitim süreci kapsamında; endüstriye dayalı talaşlı ve talaşsız üretim metotları ile birlikte diğer imalat süreçleri, bilgisayar destekli tasarım ve üretim (CAD-CAM), bakım ve onarım teknikleri, ölçme ve kalite kontrol, hidrolik ve pnömatik sistemler, malzeme tanıma ve muayenesi hakkında bilgi ve beceri kazandıracak bir bilim dalıdır.

Ülkemiz endüstrisinde üretimin en üst düzeyde uygulanması aşamasında tüm makinelerin verimli, yerinde ve etkin kullanımı büyük bir önem taşımaktadır. Endüstrimizde, imalat alanında, makine tasarımı, makine bilimi ve makine elemanları alanında eğitim almış, bilgisayar kullanımını bilen, sistem analizi ve tasarım bilgisine sahip, yetişmiş ara elemana ihtiyaç vardır. Makine teknikeri unvanına sahip olan mezunlar; geleneksel imalat yöntemleri, tasarım teknikleri, malzeme seçimi, bilgisayarlı tasarım ve üretim yöntemleri konusunda temel bilgi ve becerilere sahip olurlar. Makine Teknikeri kazandığı teorik ve uygulamalı eğitim ve öğretimin gereği olarak bir işletmede üretimden sorumlu mühendis ile üretimi gerçekleştiren usta/postabaşı/işçi arasında bağlantı kuran, teknik iletişimi sağlayan bir teknik personel, bir işletme için orta direk mesabesinde bir kişidir. Tezgah ve işçilerin verimli çalıştırılması, hedeflenen ürün kalitesi ve standartların elde edilmesinde sorumluluk sahibidir.

2.Kazanılan Derece

Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Makine alanında ön lisans diploması verilir.

3.Derecenin Düzeyi

Ön lisans

4.Kabul ve Kayıt Koşulları

Makine Programına Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilen TYT (Temel Yeterlilik Testi) ile öğrenci yerleştirilmektedir. Öğrenciler her yıl kılavuzda belirtilen kontenjan dahilinde ilgili puan türü ile yerleştirilmektedir. Okul birincisi kontenjanı dahilinde de tercih eden öğrenciler ilgili puan türüne göre sıralanarak yerleştirilmektedir.

5.Önceki Öğrenmenin Tanınması

Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki örgün öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulu'nun belirlemiş olduğu “Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik " ve ilgili diğer yönetmelikler kapsamında gerçekleştirilmektedir.

Türkiye'de örgün eğitim kurumları dışında sertifikaya dayalı veya tecrübeye dayalı öğrenmenin tanınması kapsamında yabancı dil dersleri için her akademik dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Sınava girip başarılı olan öğrenciler ders programında ilgili derslerden muaf olurlar.

6.Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 120 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Makine Programında öğrenim gören tüm öğrenciler, 2 yıllık eğitimleri boyunca en az 40 işgünü staj yapmakla yükümlüdürler.

7.Program Profili (Amacı)

Makine Programı'nın temel amacı, alanında nitelikli ve sektördeki ulusal ve uluslararası tüm firmalarda görev yapacak donanımda teknikerler yetiştirmektir. Farklı endüstrilerde çalışmak üzere, geleneksel imalat yöntemleri, tasarım teknikleri, malzeme seçimi, bilgisayarlı tasarım ve üretim yöntemleri konusunda temel bilgi ve becerilere sahip olan nitelikli insan gücüne yönelik boşluğu doldurmak başlıca hedeftir.

8.Program Yeterlilikleri (Öğrenim Çıktıları)

·CAD-CAM programları ile tasarım, modelleme, simülasyon ve üretimle ilgili işlemleri yapabilmek, CNC makinelerini kullanmak, programı oluşturmak ve CNC makinelerde imalat ve üretim yapabilme yeteneği kazanmak.

·Teknik ve mesleki resimleri okuyabilmek, el ile ve bilgisayar destekli çizim - tasarım yeteneği kazanmak.

·Ölçme ve kontrol alet ve makinelerini bilmek, bunları kullanma yeteneğine sahip olmak ve kalite kontrol birimlerinde imalat esnasında ve sonrasında imalat sürecine katkıda bulunabilmek.

·Hidrolik-pnömatik sistemlerin çalışma prensibini bilmek, devre elemanlarını tanıyabilme, devre şeması okuyabilme, hidrolik-pnömatik devre tasarımı ve hesaplamalarını yapabilme, hidrolik- pnömatik devrelerin periyodik bakım ve onarımlarını yapabilme yeteneğine sahip olmak.

·Makine tasarımında kullanılan makine elemanlarını ve özelliklerini tanıyabilmek.

·İmalat yöntemlerini bilmek, imalatta kullanılan makineleri kullanabilme, özellikle talaşlı imalat için delme-bağlama aparatları tasarlayabilme ve yapabilme becerisine sahip olmak.

·Metallerin işlenmesi ile ilgili genel bilgiye sahip olmak ve üretim esnasında meydana gelecek olumsuzluklara çözüm üretebilmek. Talaşlı ve talaşsız imalat yöntemlerini bilmek ve imalat işlemlerini üniversal takım tezgahlarını kullanarak yapabilme yeteneğine sahip olmak.

·Malzemeyi tanıyabilme, malzemeleri ve iç yapılarını inceleyebilmek, malzeme muayenelerini yapabilme , ısıl işlemleri bilmek ve malzemelere uygulayabilme yeteneğine sahip olmak.

·İşletme yönetiminin işlevlerini yerine getirebilmek, üretim sürecini yönetebilme, kalite ve iş sağlığı –iş güvenliği –çevre yönetim sistemlerini bilmek ve bunların işyerinde kurulabilmesi alt yapısının oluşturulmasına katkıda bulunabilmek.

·Çalıştığı işletme ve birimde her kademede çalışanlarla iletişim kurabilmek, Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli araştırmaları teknolojik imkanları kullanarak yapma yeteneğine sahip olmak, takım çalışması içerisinde yer alabilmek ve gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenebilmek

·Çalışma hayatında iş sağlığının ve iş güvenliğinin önemi bilincine sahip olmak, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kurallara her zaman uymak, çalıştığı tezgah-sistem- birim ile ilgili risk analizleri yapabilmek, acil durumlarda yapılacakları ve ilk yardım uygulamalarını bilmek ve gerektiğinde yapabilme yeteneğine sahip olmak.

9.Mezunların İstihdam Olanakları

“Makine Teknikeri” unvanı alan mezunlar, kamuda ve özel sektörde üretim, kalite kontrol, bakım ve teknik servis alanlarında geniş bir istihdam ağına sahiptir. Endüstriye dayalı talaşlı ve talaşsız imalat, bilgisayar destekli tasarım ve üretim (CAD-CAM), bakım ve onarım, ölçme ve kalite kontrol, hidrolik ve pnömatik sistemler, malzeme seçimi ve muayenesi ve kaynakçılık alanlarında çalışabilmektedirler.

10.Üst Derece Programlarına Geçiş

Makine programını başarıyla tamamlayan öğrenciler, DGS kılavuzunda da belirtilen lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

11.Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli Ders Bilgi Formunda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.

12.Mezuniyet Koşulları

Mezuniyet koşulları “Yeterlilik Koşulları ve Kuralları” bölümünde açıklandığı gibidir.

13.Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )

Tam Zamanlı

14.Adres ve İletişim Bilgileri

     Bölüm/Program Başkanı

ESOB Antrepo Cad. Teknoloji Bulvarı No:1 Eskişehir Tel:0222 236 14 15

Bölüm ve Program Başkanı: Dr. Öğr. Üyesi Gökçe ÖZDEN GÜRCAN

15.Bölüm/Program Olanakları

Makine Programında, 2 doçent, 1 doktor öğretim üyesi ve 2 öğretim görevlisi görev yapmaktadır.

16. Akademik Personel

Doç. Dr. Fatih Hayati ÇAKIR

Doç. Dr. Halil Yalçın AKDENİZ

Dr. Öğrt. Üyesi Gökçe ÖZDEN GÜRCAN

Öğr. Gör. Dr. Onur ÜNLÜOĞLU

Öğr. Gör. Muhammed Said ÖZER


17. Amaç ve Öğrenme Çıktıları (T.Y.Y.Ç)

;