• resim1

    Üniversite Yürüş Alanı

  • resim2

    Kütüphane

  • resim3

    Kapalı Yüzme Havuzu

  • resim4

    Rektörlük Binası

  • resim5

    Eğitim Fakültesi

İnşaat Mühendisliği Doktora Programı

1. Genel Bilgi

İnşaat Mühendisliği Bölümü, Eskişehir Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi olarak oluşturulan akademi bünyesinde 1970 yılında kurulmuştur. 1993 yılından bugüne de Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi bünyesinde yer almaktadır. 2005 yılından itibaren üniversitenin adı Eskişehir Osmangazi Üniversitesi olarak değiştirilmiştir.

İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı tezli doktora programında aşağıdaki bilim dallarında eğitim vermektedir.

Geoteknik Bilim Dalı : Geoteknik alanına yönelik güncel teorik ve deneysel bilgiler ile bu alanda karşılaşacakları problemleri inceleyerek çözüm üretmelerini sağlamak, geoteknik alanında yenilikleri takip ederek araştırmalar yapmalarını sağlar.

Hidrolik Bilim Dalı: Hidrolik alanına yönelik güncel teorik ve deneysel bilgiler ile bu alanda karşılaşacakları problemleri inceleyerek çözüm üretmelerini sağlamak, hidrolik alanında yenilikleri takip ederek araştırmalar yapmalarını sağlar.

Mekanik Bilim Dalı: Mekanik alanına yönelik güncel teorik ve deneysel bilgiler ile bu alanda karşılaşacakları problemleri inceleyerek çözüm üretmelerini sağlamak, mekanik alanında yenilikleri takip ederek araştırmalar yapmalarını sağlar.

Ulaştırma Bilim Dalı: Ulaştırma alanına yönelik güncel teorik ve deneysel bilgiler ile bu alanda karşılaşacakları problemleri inceleyerek çözüm üretmelerini sağlamak, ulaştırma alanında yenilikleri takip ederek araştırmalar yapmalarını sağlar.

Yapı Bilim Dalı: Yapı alanına yönelik güncel teorik ve deneysel bilgiler ile bu alanda karşılaşacakları problemleri inceleyerek çözüm üretmelerini sağlamak, yapı alanında yenilikleri takip ederek araştırmalar yapmalarını sağlar.

Yapı İşletmesi Bilim Dalı: Çeşitli inşaat projelerinin planlaması, uygulaması, denetlenmesi gibi konularda güncel teorik ve uygulamalı bilgiler ile karşılaşacakları problemleri inceleyerek çözüm üretmelerini sağlamak, yapı işletmesi alanında yenilikleri takip ederek araştırmalar yapmalarını sağlar.

 2. Kazanılan Derece

Doktora

 3. Derecenin Düzeyi

3 (QF-EHEA)

 4. Kabul ve Kayıt Koşulları

ESOGÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ile ESOGÜ Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği ve Uygulama Usul ve Esasları’ nın ilgili maddelerine göre işlem yapılmaktadır.

 5. Önceki Öğrenmenin Tanınması

ESOGÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ile ESOGÜ Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği ve Uygulama Usul ve Esasları’ nın ilgili maddelerine göre işlem yapılmaktadır.

 6. Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

 Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders (zorunlu/seçmeli), seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi, uzmanlık alan dersi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur.  Yeterlik sınavı, öğrencinin derslerini başarı ile tamamlamasından sonra, temel ve doktora çalışması ile ilgili konularda yeterli bilgi sahibi olup olmadığının sınanmasıdır. Doktora yeterlik sınavı, yazılı ve sözlü olmak üzere iki bölüm halinde yapılır. Yeterlik sınavında başarılı bulunan öğrenci için tez izleme komitesi oluşturulur. Yeterlik sınavını başaran öğrenci, yapacağı araştırmanın amacını, yöntemini ve çalışma planını kapsayan tez önerisini tez izleme komitesi önünde sözlü olarak savunur. Tez önerisi kabul edilen öğrenci için tez izleme komitesi, yılda en az iki kez toplanır. Komite tarafından üst üste iki kez veya aralıklı olarak üç kez başarısız bulunan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir. Öğrencinin tezinin sonuçlanabilmesi için en az üç başarılı tez izleme komitesi raporu sunulması gerekir.  Doktora tez çalışmasını tamamlayan öğrenci, tezini ilgili enstitüce belirlenen yazım kurallarına uygun biçimde yazmak ve jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır. Danışman tezin savunulabilir olduğuna ilişkin görüşü ile birlikte tezi enstitüye teslim eder. Enstitü söz konusu teze ilişkin intihal yazılım programı raporunu alarak jüri üyelerine gönderir. Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri, dinleyicilere kapalı olarak tez hakkında salt çoğunlukla kabul, ret veya düzeltme kararı verir. Tezi kabul edilen öğrenciler başarılı olarak değerlendirilirler. Tezi başarısız bulunarak reddedilen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir. 

7. Program Profili (Amacı)

 https://fbe.ogu.edu.tr/Sayfa/Index/409/program-egitim-amaclari

8. Program Yeterlilikleri (Öğrenme Çıktıları)

https://fbe.ogu.edu.tr/Sayfa/Index/151/ogrenme-ciktilari 

9. Mezunların İstihdam Olanakları

Bölümümüz 1974 yılından bugüne 5000 den fazla mezun vermiş ve bu mezunları D.S.İ, Karayolları, İller Bankası, Köy Hizmetleri ve belediyeler gibi kamu kuruluşları yanında üniversitelerde öğretim üyesi ve araştırmacı olarak veya kendi özel müteahhitlik firmaları ile ülkemizde isim yapmış büyük müteahhitlik firmalarında çalışmaktadırlar. Çalışma alanları çok geniş olan inşaat mühendislerine uçak sanayisinden tarıma, madencilikten konut sektörüne ve giderek önemi artan çevre alanında iş imkânı bulmaktadır.

Barınma ve iş amaçlı konut yapımı, yüksek katlı binalar, baraj ve su yapıları, nükleer, termik ve her türlü enerji santralleri, otoyollar, tüneller, demiryolu ve demiryolu köprüleri, hava ve deniz limanlarının planlanması, yapımı, içme suyu ve kanalizasyon şebekeleri, metro ve hafif raylı taşım sistemleri içeren toplu taşıma alt yapıları, yer altı ve deniz altı tüp geçitleri, zemin etüd ve ıslahları, sayılan tüm yapılarda kullanılan malzemelerin incelenmesi, imalatı; büyük çaptaki projelerin planlanması ve ekonomik etüdleri İnşaat Mühendisliği'nin ilgi alanlarına giren en önemli konulardır.

Bu yüksek lisans programından mezun olanların geoteknik, hidrolik, mekanik, ulaştırma, yapı malzemesi, yapı ve yapı işletmesi alanlarında danışmanlık veya araştırma-geliştirme yapmaları beklenmektedir. Mezunlar İnşaat Mühendisliği alanında özel veya kamu sektöründe çalışabilir veya kariyerlerini akademik alanda sürdürebilirler.

 10. Üst Derece Programlarına Geçiş

-

 11. Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

             Öğrencinin başarı düzeyi, yarıyıl içinde yapılacak çalışmalar ve/veya ara sınavları ile yarıyıl sonu çalışmalar ve/veya sınavlarıyla ölçülür.

             Her ders için yarıyıl içinde yapılan çalışmalar ve ara sınavlar ile yarıyıl sonu sınavının başarı notuna hangi oranlarda katılacağı öğretim üyesi tarafından yarıyıl başında belirlenir ve öğrenci bilgi sisteminde duyurulur. 39 uncu madde hükümlerine göre yatay geçiş yapan öğrencilerin önceden aldıkları,  başka üniversiteden alınan ve kayıtlı olunan derslerin başarı notları, Senato tarafından belirlenen 4'lük sistemdeki notları yüzlük sisteme dönüştürme tablosu ve aşağıdaki not dönüşüm çizelgesi kullanılarak harf notuna dönüştürülür. Derslerin başarı notları, Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği’ ndeki  not dönüşüm çizelgesi kullanılarak harf notuna dönüştürülür.

  Katsayı ile bağlantılı olmayan derslerin değerlendirmeleri aşağıdaki gibi yapılır:

             DZ notu, derse devam yükümlülüklerini yerine getirmeyen öğrenciye verilir. İZ notu, akademik izinli olduğu için derse devam yükümlülüklerini veya ders uygulamalarına ait koşulları yerine getirmeyen öğrenciye verilir. YT notu, not ortalamasına katılmayan kredisiz derslerde başarılı olan öğrenciye verilir. YZ notu, not ortalamasına katılmayan kredisiz derslerden başarısız olan öğrenciye verilir.

            MU notu, ilgili enstitü yönetim kurulu kararıyla muafiyet sınavı yapılan ve başarılı olunan dersin notudur.

 12. Mezuniyet Koşulları

         Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam yirmi bir krediden ve iki yarıyıl 60 AKTS'den az olmamak koşuluyla en az yedi ders (zorunlu/seçmeli), seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi, uzmanlık alan dersi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur.

       Derslerin başarı notu en az CB ve akademik başarı notu ise 4,00 üzerinden en az 3,00 olmak zorundadır.

        Doktora programı, bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın sekiz yarıyıl olup azami tamamlama süresi on iki yarıyıl; lisans derecesi ile kabul edilenler için on yarıyıl olup azami tamamlama süresi on dört yarıyıldır.

        Doktora programı için gerekli kredili dersleri başarıyla tamamlamanın azami süresi tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için dört yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için altı yarıyıldır.

        Yeterlik sınavı, öğrencinin derslerini başarı ile tamamlamasından sonra, temel ve doktora çalışması ile ilgili konularda yeterli bilgi sahibi olup olmadığının sınanmasıdır. Bir öğrenci en fazla iki kez yeterlik sınavına girebilir. Doktora yeterlik sınavı, yazılı ve sözlü olmak üzere iki bölüm halinde yapılır.

       Öğrencinin tezinin sonuçlanabilmesi için en az üç başarılı tez izleme komitesi raporu sunulması gerekir.

       Doktora tez çalışmasını tamamlayan öğrenci, tezini ilgili enstitüce belirlenen yazım kurallarına uygun biçimde yazmak ve jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır.

       Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri, dinleyicilere kapalı olarak tez hakkında salt çoğunlukla kabul, ret veya düzeltme kararı verir. Tezi kabul edilen öğrenciler başarılı olarak değerlendirilirler.

 13. Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )

Tam Zamanlı

 14. Adres ve İletişim Bilgileri (Bölüm/Program Başkanı, Yardımcıları ve Erasmus Koordinatörü)

ESOGÜ Meşelik Kampüsü   26480/ESKİŞEHİR

Tel:+902222393750, www.ogu.edu.tr,  www.fbe.ogu.edu.tr

 15. Bölüm/Program Olanakları

Bölümümüz akademik kadrosunda 10 Profesör, 4 Doçent, 8 Doktor öğretim üyesi, 3 Araştırma Görevlisi Doktor, 3 Araştırma Görevlisi, 1 Öğretim Görevlisi görev yapmaktadır.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Meşelik kampüsünde bulunan bölümümüzde Malzeme, Yapı Malzemesi, Yapı Mekaniği, Geoteknik, Hidrolik ve Topoğrafya laboratuvarları mevcuttur. Bu laboratuvarlarda teorik derslerin uygulamaları yanı sıra bilimsel araştırmalar yapılmakta, Eskişehir ve civarındaki mühendislik problemlerinin çözümü için teknik hizmet vermektedir.

 16. Akademik Personel

https://insaat.ogu.edu.tr/Sayfa/Index/16/akademik-personel

 


17. Amaç ve Öğrenme Çıktıları (T.Y.Y.Ç)

;