• resim1

    Üniversite Yürüş Alanı

  • resim2

    Kütüphane

  • resim3

    Kapalı Yüzme Havuzu

  • resim4

    Rektörlük Binası

  • resim5

    Eğitim Fakültesi

Maden Mühendisliği Doktora Programı

1. Genel Bilgi

Maden Mühendisliği Bölümü 1975 yılında kurulmuştur. Aynı yıl Lisans Eğitimi ve Öğretimine, 1983 yılından itibaren de Fen Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak Lisansüstü Eğitim ve Öğretimine başlanmıştır. Günümüzde belirlenen öğrenci kontenjanları doğrultusunda Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora programları başarı ile devam etmektedir.

Üç bilim dalından oluşan Anabilim Dalımızda Yüksek Lisans programı olan Bilim Dalları şunlardır:

•              Maden İşletme Bilim Dalı

•              Cevher Hazırlama Bilim Dalı

•              Kazı Mekanizasyonu ve Teknolojisi Bilim Dalı

Bölümde yeterli sayıda ve donanımlı derslik ve laboratuvarları ile nitelikli ve çağdaş eğitim-öğretim yapılmaktadır. Ülkemizdeki Maden Mühendisliği Bölümleri arasında tercih edilmesi bakımından ilk 6 bölüm içerisinde yer almaktadır.

2. Kazanılan Derece

Doktora

 3. Derecenin Düzeyi

3 (QF-EHEA)

 4. Kabul ve Kayıt Koşulları

ESOGÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ile ESOGÜ Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği ve Uygulama Usul ve Esasları’ nın ilgili maddelerine göre işlem yapılmaktadır.

 5. Önceki Öğrenmenin Tanınması

ESOGÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ile ESOGÜ Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği ve Uygulama Usul ve Esasları’ nın ilgili maddelerine göre işlem yapılmaktadır.

 6. Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

 Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders (zorunlu/seçmeli), seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi, uzmanlık alan dersi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur.  Yeterlik sınavı, öğrencinin derslerini başarı ile tamamlamasından sonra, temel ve doktora çalışması ile ilgili konularda yeterli bilgi sahibi olup olmadığının sınanmasıdır. Doktora yeterlik sınavı, yazılı ve sözlü olmak üzere iki bölüm halinde yapılır. Yeterlik sınavında başarılı bulunan öğrenci için tez izleme komitesi oluşturulur. Yeterlik sınavını başaran öğrenci, yapacağı araştırmanın amacını, yöntemini ve çalışma planını kapsayan tez önerisini tez izleme komitesi önünde sözlü olarak savunur. Tez önerisi kabul edilen öğrenci için tez izleme komitesi, yılda en az iki kez toplanır. Komite tarafından üst üste iki kez veya aralıklı olarak üç kez başarısız bulunan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir. Öğrencinin tezinin sonuçlanabilmesi için en az üç başarılı tez izleme komitesi raporu sunulması gerekir.  Doktora tez çalışmasını tamamlayan öğrenci, tezini ilgili enstitüce belirlenen yazım kurallarına uygun biçimde yazmak ve jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır. Danışman tezin savunulabilir olduğuna ilişkin görüşü ile birlikte tezi enstitüye teslim eder. Enstitü söz konusu teze ilişkin intihal yazılım programı raporunu alarak jüri üyelerine gönderir. Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri, dinleyicilere kapalı olarak tez hakkında salt çoğunlukla kabul, ret veya düzeltme kararı verir. Tezi kabul edilen öğrenciler başarılı olarak değerlendirilirler. Tezi başarısız bulunarak reddedilen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir. 

7. Program Profile (Aim)

https://fbe.ogu.edu.tr/Sayfa/Index/409/program-egitim-amaclari

8. Program  Competencies ( Learning Outcomes )

 https://fbe.ogu.edu.tr/Sayfa/Index/151/ogrenme-ciktilari

9. Graduates Employment Opportunities

Mezunlarımız, devlet ve özel sektörde başarıyla mühendislik hizmetlerini yerine getirmekte olup; maden arama, çıkarma ve zenginleştirme işlerini yapan yerli ve yabancı şirketlerde ve özel sektörün birçok alanında da yer bulabilmektedir. Özellikle, yeraltı madenciliği, açık işletme madenciliği ve cevher zenginleştirme tesisleri, mermer madenciliği ve işleme tesisleri gibi madencilik sektörlerinde, mezunlarımız yaygın olarak çalışmaktadırlar. Ayrıca, karayolları, demiryolları, tünel açma çalışmaları, ortak iş sağlığı ve güvenliği hizmeti veren birimler, madencilik büro hizmetleri veren firmalar, Türkiye Demir-Çelik İşletmeleri, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, çimento fabrikaları gibi kuruluşlarda da çalışma alanı bulmaktadırlar.

10. Üst Derece Programlarına Geçiş

-

 11. Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

             Öğrencinin başarı düzeyi, yarıyıl içinde yapılacak çalışmalar ve/veya ara sınavları ile yarıyıl sonu çalışmalar ve/veya sınavlarıyla ölçülür.

             Her ders için yarıyıl içinde yapılan çalışmalar ve ara sınavlar ile yarıyıl sonu sınavının başarı notuna hangi oranlarda katılacağı öğretim üyesi tarafından yarıyıl başında belirlenir ve öğrenci bilgi sisteminde duyurulur. 39 uncu madde hükümlerine göre yatay geçiş yapan öğrencilerin önceden aldıkları,  başka üniversiteden alınan ve kayıtlı olunan derslerin başarı notları, Senato tarafından belirlenen 4'lük sistemdeki notları yüzlük sisteme dönüştürme tablosu ve aşağıdaki not dönüşüm çizelgesi kullanılarak harf notuna dönüştürülür. Derslerin başarı notları, Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği’ ndeki  not dönüşüm çizelgesi kullanılarak harf notuna dönüştürülür.

  Katsayı ile bağlantılı olmayan derslerin değerlendirmeleri aşağıdaki gibi yapılır:

             DZ notu, derse devam yükümlülüklerini yerine getirmeyen öğrenciye verilir. İZ notu, akademik izinli olduğu için derse devam yükümlülüklerini veya ders uygulamalarına ait koşulları yerine getirmeyen öğrenciye verilir. YT notu, not ortalamasına katılmayan kredisiz derslerde başarılı olan öğrenciye verilir. YZ notu, not ortalamasına katılmayan kredisiz derslerden başarısız olan öğrenciye verilir.

            MU notu, ilgili enstitü yönetim kurulu kararıyla muafiyet sınavı yapılan ve başarılı olunan dersin notudur.

 12. Mezuniyet Koşulları

         Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam yirmi bir krediden ve iki yarıyıl 60 AKTS'den az olmamak koşuluyla en az yedi ders (zorunlu/seçmeli), seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi, uzmanlık alan dersi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur.

       Derslerin başarı notu en az CB ve akademik başarı notu ise 4,00 üzerinden en az 3,00 olmak zorundadır.

        Doktora programı, bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın sekiz yarıyıl olup azami tamamlama süresi on iki yarıyıl; lisans derecesi ile kabul edilenler için on yarıyıl olup azami tamamlama süresi on dört yarıyıldır.

        Doktora programı için gerekli kredili dersleri başarıyla tamamlamanın azami süresi tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için dört yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için altı yarıyıldır.

        Yeterlik sınavı, öğrencinin derslerini başarı ile tamamlamasından sonra, temel ve doktora çalışması ile ilgili konularda yeterli bilgi sahibi olup olmadığının sınanmasıdır. Bir öğrenci en fazla iki kez yeterlik sınavına girebilir. Doktora yeterlik sınavı, yazılı ve sözlü olmak üzere iki bölüm halinde yapılır.

       Öğrencinin tezinin sonuçlanabilmesi için en az üç başarılı tez izleme komitesi raporu sunulması gerekir.

       Doktora tez çalışmasını tamamlayan öğrenci, tezini ilgili enstitüce belirlenen yazım kurallarına uygun biçimde yazmak ve jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır.

       Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri, dinleyicilere kapalı olarak tez hakkında salt çoğunlukla kabul, ret veya düzeltme kararı verir. Tezi kabul edilen öğrenciler başarılı olarak değerlendirilirler.

 13. Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )

Tam Zamanlı

 14. Adres ve İletişim Bilgileri (Bölüm/Program Başkanı, Yardımcıları ve Erasmus Koordinatörü)

ESOGÜ Meşelik Kampüsü   26480/ESKİŞEHİR

Tel:+902222393750, www.ogu.edu.tr,  www.fbe.ogu.edu.tr

 15. Bölüm/Program Olanakları

Doktora programlarında;

Araştırma Alanları – Konuları:

  • Rezerv tahmini ve hesaplaması,
  • Açık işletme,
  • Yeraltı işletmesi,
  • Havalandırma,
  • Maden ekonomisi,
  • Hafriyat,
  • Madencilikte mekanizasyon,
  • Kaya mekaniği,
  • Tahkimat,
  • Madencilik ve çevre,
  • Kırma ve öğütme,
  • Fiziksel zenginleştirme,
  • Flotasyon,
  • Kimyasal zenginleştirme,
  • Ampirik veya yarı teorik-ampirik modelleme (olaysal),

   gibi pek çok faklı konuda çalışma olanağı sunulmaktadır.

Laboratuvarlar ve Donanımları:

Bölüm laboratuvarları 600 m2 kapalı alana sahip laboratuvar bloğundan oluşmaktadır.

Cevher Hazırlama ve Zenginleştirme:

Kırma, Öğütme, Sınıflandırma, Kurutma, Eleme, Gravite ayırma (Sallantılı masa, Jig, MGS, Ağır ortam), Manyetik ayırma (Düşük alan şiddetli, Yüksek alan şiddetli, Yaş ve kuru), Flotasyon, Jameson Hücresi, Kolon Flotasyonu, Elektrostatik ayırma.

   

Kimyasal Analiz:

Klasik analiz, Aletli analiz, DTA, TGA, Kalorimetre, Zeta Potansiyeli

   

Taş Kesme ve Parlatma:

Numune hazırlama, İnce kesit ve parlak kesit hazırlama.

   

Kaya Mekaniği:

Karot alma, Nokta yükleme, Sertlik tayini, Aşındırma, Tek eksenli basınç direnci, Çekme direnci.

   

Mineraloji ve Petrografi:

Mikroskobik analiz, Kayaç ve Minerallerin tanınması

   

Yarı Kıymetli Süs Taşları:

Kesme, Parlatma, Fasetleme, Tambur, Delme.

   

Maden İşletme:

Toz ölçüm, Gürültü analiz, Havalandırma, Maden makinaları.

(Tüm laboratuvar cihazları için: http://envanter.ogu.edu.tr/envanter.aspx?ID=4)

 16. Akademik Personel

https://maden.ogu.edu.tr/Sayfa/Index/7/kadro

 


17. Amaç ve Öğrenme Çıktıları (T.Y.Y.Ç)

;