• resim1

    Üniversite Yürüş Alanı

  • resim2

    Kütüphane

  • resim3

    Kapalı Yüzme Havuzu

  • resim4

    Rektörlük Binası

  • resim5

    Eğitim Fakültesi

İş Sağlığı ve Güvenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı

1. Genel Bilgi

Özünde iş kazalarını ve meslek hastalıklarını konu edinen, genelde ise çalışanların sağlığını ve güvenli ortamlarda ve koşullarda çalışmalarını sürdürmelerini hedefleyen iş sağlığı ve güvenliği, gelişmiş ülkelerde oldukça önem kazanmış bir bilim dalıdır. Ülkemizde de iş sağlığı ve güvenliği konusunda yapılan çalışmalar, yasal düzenlemelerin de etkisiyle giderek artmaktadır. Başta sanayi kuruluşları olmak üzere tüm çalışma alanlarında faaliyet gösteren işletmeler, iş güvenliğine yönelik olarak mevzuatların gerektirdiği tedbirleri almak ve düzenlemeleri gerçekleştirmek zorundadır.

6331 sayılı yasa ile, çalışan işçi sayısına bakılmaksızın, her işletmenin, iş yerinde iş güvenliği ve risk analizi çalışmalarını yapmak üzere,  iş güvenliği uzmanı çalıştırma veya bir uzman ile anlaşma yapma zorunluluğu getirilmiştir.

Bu alanda çalışma yapan veya yapmak isteyen lisans mezunlarına derinlemesine bilgi sunmak amacıyla, Üniversitemiz Fen Bilimleri Enstitüsü?ne bağlı disiplinler arası ?İş Sağlığı ve Güvenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı? açılmıştır.

Programa,  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ?İş Güvenliği Uzmanı? olabilme koşuluna uygun;

-              Mühendislik ve Mimarlık Fakültelerinin Mühendislik ve Mimarlık Bölümleri,

-              Fen ve Edebiyat Fakültelerinin Fizik, Kimya ve Biyoloji Bölümleri,

-              Teknoloji Fakülteleri Bölümleri

-              Ziraat Fakülteleri Bölümleri

mezunları başvurabilecektir.

Programda 2 adet zorunlu ve 8 adet seçmeli olmak üzere her biri 3 saat (6 AKTS) olmak üzere 10 adet ders ile 2 saat (Kredisiz) ?Dönem Projesi? (30 AKTS) dersleri yer almaktadır. Öğrencinin programdan mezun olabilmesi için 90 AKTS kredi dersi başarmış olması gerekir.

İkinci öğretim olması nedeniyle, çalışan öğrenciler dikkate alınarak, programda dersler en erken 17.00'de başlamaktadır. 

Önerilen Yüksek Lisans programına alınacak öğrenciler ESOGÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin ilgili maddelerinde belirtilen koşulları sağladıkları takdirde mezun olabileceklerdir.

2. Kazanılan Derece

Yüksek Lisans (Tezsiz)

3. Derecenin Düzeyi

2 (QF-EHEA)

4. Kabul ve Kayıt Koşulları

ESOGÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ile ESOGÜ Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği ve Uygulama Usul ve Esasları’ nın ilgili maddelerine göre işlem yapılmaktadır.

5. Önceki Öğrenmenin Tanınması

ESOGÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ile ESOGÜ Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği ve Uygulama Usul ve Esasları’ nın ilgili maddelerine göre işlem yapılmaktadır.

 6. Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Bu program toplam otuz krediden ve 60 AKTS'den az olmamak koşuluyla en az on adet ders ile dönem projesi dersinden oluşur. Derslerin başarı notu en az CC ve akademik başarı notu 4,00 üzerinden en az 2,50 olmak zorundadır.

7. Program Profili (Amacı)

 https://fbe.ogu.edu.tr/Sayfa/Index/409/program-egitim-amaclari

 8. Program Yeterlilikleri (Öğrenme Çıktıları)

 https://fbe.ogu.edu.tr/Sayfa/Index/151/ogrenme-ciktilari

9. Mezunların İstihdam Olanakları

Programı başarı ile tamamlayanlar "İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE EĞİTİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK"in  Madde 8.b.2 gereği  "İş Güvenliği Uzmanı" (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı için yapılacak sınavda girmeye hak kazanırlar. Bu sayede işletmelerde daha kolay İŞ GÜVENLİĞİ uzmanı olmaları sağlanmış olur.

10. Üst Derece Programlarına Geçiş

-

11. Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

             Öğrencinin başarı düzeyi, yarıyıl içinde yapılacak çalışmalar ve/veya ara sınavları ile yarıyıl sonu çalışmalar ve/veya sınavlarıyla ölçülür.

 Her ders için yarıyıl içinde yapılan çalışmalar ve ara sınavlar ile yarıyıl sonu sınavının başarı notuna hangi oranlarda katılacağı öğretim üyesi tarafından yarıyıl başında belirlenir ve öğrenci bilgi sisteminde duyurulur. Derslerin başarı notları, Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği’ ndeki  not dönüşüm çizelgesi kullanılarak harf notuna dönüştürülür.

  Katsayı ile bağlantılı olmayan derslerin değerlendirmeleri aşağıdaki gibi yapılır:

 DZ notu, derse devam yükümlülüklerini yerine getirmeyen öğrenciye verilir. İZ notu, akademik izinli olduğu için derse devam yükümlülüklerini veya ders uygulamalarına ait koşulları yerine getirmeyen öğrenciye verilir. YT notu, not ortalamasına katılmayan kredisiz derslerde başarılı olan öğrenciye verilir.

 YZ notu, not ortalamasına katılmayan kredisiz derslerden başarısız olan öğrenciye verilir.

 MU notu, ilgili enstitü yönetim kurulu kararıyla muafiyet sınavı yapılan ve başarılı olunan dersin notudur.

 12. Mezuniyet Koşulları

Bu program toplam otuz krediden ve 60 AKTS'den az olmamak koşuluyla en az on adet ders ile dönem projesi dersinden oluşur. Derslerin başarı notu en az CC ve akademik başarı notu 4,00 üzerinden en az 2,50 olmak zorundadır. Dönem projesi dersi kredisiz olup yeterli veya yetersiz olarak değerlendirilir. Öğrenci, dönem projesinin alındığı yarıyılda dönem projesine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı bir rapor vermek zorundadır. Bir tezsiz yüksek lisans programının dersleri toplam kredi miktarının yarısını geçmemek kaydıyla zorunlu derslerden ve seçmeli derslerden oluşur. Zorunlu derslerin başarılması şarttır, başarısızlık durumunda tekrar alınır. Tezsiz yüksek lisans programlarında ilgili dönemde açık bulunan bir dersin yerine başka bir yükseköğretim kurumundan veya Üniversitenin başka bir enstitüsünde verilen ders alınamaz.

Tezsiz yüksek lisans programını tamamlama süresi, bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın en az iki yarıyıl, en çok üç yarıyıldır. Bu sürenin sonunda başarısız olan veya programı tamamlayamayan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

Kredili derslerini ve dönem projesini başarıyla tamamlayan ve proje raporunu enstitünün belirlediği şekil şartlarına uygun olarak teslim eden öğrenciye tezsiz yüksek lisans diploması verilir.

 13. Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )

Tam Zamanlı

 14. Adres ve İletişim Bilgileri (Bölüm/Program Başkanı, Yardımcıları ve Erasmus Koordinatörü)

ESOGÜ Meşelik Kampüsü 26480/ESKİŞEHİR

Tel:+902222393750, www.ogu.edu.tr,  www.fbe.ogu.edu.tr

 15. Bölüm/Program Olanakları

Program disiplinler arası işbirliği ile yürütülmektedir. Üniversitemiz;

-Mühendislik Mimarlık Fakültesi (Endüstri Mühendisliği, Makine Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Maden Mühendisliği ve Kimya Mühendisliği) ve

-Sağlık alanındaki derslerin yürütümü amacıyla Tıp Fakültesi (Halk Sağlığı, Aile Hekimliği ve Fizyoloji AD) ve Sağlık Bilimleri Fakültesi

ile işbirliği yapılarak program oluşturulmuş olup bu bölümlerden öğretim üyeleri ilgili dersleri yürütmektedir.

Mühendislik Mimarlık Fakültesi?nin hemen hemen tüm bölümlerinde en bir öğretim üyesi iş sağlığı ve güvenliği ile ilgilenmekte olup programın ihtiyacı olan öğretim üyesinin fakülteden karşılanabilecektir.

Halen, program dersleri Endüstri Mühendisliği Bölümü?nde mevcut olan bir derslikte yürütülmekte olup, bir dersi veren  öğretim üyesi, kendi bölümünde de dersi yürütebilir.

Eğitim amaçlı kullanılmak üzere bazı koruyucular tedarik edilmiş olup ileride öğrencilerin Dönem Projesi dersinde proje yapmak için kullanılmak üzere gaz, toz, gürültü ölçüm cihazları gibi bazı önemli cihazların tedarik edilmesi öngörülmektedir.

16. Akademik Personel

Program disiplinler arası işbirliği ile yürütülmekte olup halen Anabilim Dalını da oluşturan öğretim üyeleri :

https://isgad.ogu.edu.tr/Sayfa/Index/11/ana-bilim-dali-kurulu

 


17. Amaç ve Öğrenme Çıktıları (T.Y.Y.Ç)

;