• resim1

    Üniversite Yürüş Alanı

  • resim2

    Kütüphane

  • resim3

    Kapalı Yüzme Havuzu

  • resim4

    Rektörlük Binası

  • resim5

    Eğitim Fakültesi

Gastronomi ve Mutfak Sanatları (Tezli Yüksek Lisans)

Programın Amacı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları; turizm, kültür, sanat, işletme, ekonomi, yönetim, antropoloji, sağlık, gıda ve beslenme bilimleri başta olmak üzere daha pek çok bilim alanı ile etkileşim halinde olan, disiplinlerarası bir bilim dalıdır. Bu kapsamda Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans programında, alana ilişkin klasik yaklaşımların yanı sıra güncel akademik ve uygulamaya dönük gelişmeleri de takip edecek, akademik etik ilkeleri içselleştirecek, ulusal ve uluslararası mutfaklar kapsamında araştırma yapabilecek ve Türk Mutfak Kültürünü tüm zenginlikleri ile birlikte, uluslararası ülke mutfakları ile rekabette avantajlı konuma getirebilecek uzmanlar yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

Programın Önemi: İnsanlığın en temel ihtiyaçlarından olan beslenme, günümüzde sadece anlık olarak yiyecek ve içecekleri tüketmekten daha zengin bir şekilde anlam kazanmıştır. Bireylerin ve toplumların ekonomik, sosyo-kültürel ve psikolojik yönlerini yansıtan yiyecek ve içecekler diğer taraftan ülkeler arasında kamu diplomasisi bakımından kullanılan önemli bir araç haline gelmiştir. Dünya üzerinde pek çok ülkenin yasa ve mevzuatları içerisinde de yer aldığı üzere; içerisindeki katkı maddelerinden, toplum sağlığı açısından etkilerine kadar yiyecek ve içeceklerin denetlenmesi; sağlıklı, organik ve adil bir süreç içerisinde üretilmesi ve tüketilmesi üzerine gerçekleştirilen çalışmaların sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Ek olarak sadece yiyecek ve içeceklerin hammaddesi olan malzemeleri bir araya getirip yemeği pişirmek ve bireylere sunmak, günümüzdeki gastronomi anlayışı içerisinde oldukça yetersiz kalmaktadır. Günümüzde bir yiyecek ya da içeceğin hazırlanması için gerekli olan ürünlerin hangi tür tarımsal faaliyetler ile yetiştirildiği, tarladan toptancılara ve işletmelere nasıl ve hangi yöntemlerle sevk edildiği, işletmeye ulaştığı andan servise hazır hale gelene kadar ön hazırlık, pişirme ve sunum aşamasında geçen evreler, geleneksel bir yiyecek ya da içecek ise sunum esnasındaki ritüeller ve kullanılan araç-gereçler, bireylerin sunulan yemeğin duyusal özelliklerine yaklaşımı ve tadımdan sonraki görüşleri, gastronomi ürünlerinin sunulduğu işletmenin atmosferi ve nitelikleri, tüm bu süreç içerisinde istihdam edilen çalışanların durumu, yöresel mutfak kültürü ve kimliği, coğrafi işaretli ürünler ve geliştirilmesi, maliyet ve verimlilik ilişkileri, müşteri memnuniyeti ve hizmet kalitesi konuları, sürdürülebilirlik yaklaşımı gibi oldukça önemli konular arasındaki sürecin ve ilişkinin kontrol edilmesi, araştırılması ve geliştirilmesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programının araştırma alanları içerisinde yer almaktadır. Bu noktadan hareketle Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans Programı, alanında uzman öğretim üyesi kadrosu ile yukarıda belirtilen tüm çalışma konularında kendini geliştirebilecek, gerçekleştirdiği teorik ve uygulamalı çıktıları olan bilimsel çalışmalar ile gastronomi alanına akademik ve sektörel bakımdan katkı sağlayacak donanımlı bireyler yetiştirmektedir.

Başvuru Şartları: Türkiye’deki ya da YÖK tarafından denkliği onaylanan yurt dışındaki üniversitelerin Gastronomi ve Mutfak Sanatları lisans programı mezunu olmak,

  • Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından (ALES) sözel puan türünden en az 55 puan almış olmak,
  • Yabancı Dil puanı kapsamında en az 40 puan almış olmak.

Başvuru şartları ile ilgili bilgilerin tamamı senede iki defa gerçekleştirilen her başvuru döneminden önce Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından internet sayfası üzerinden ilan edilmektedir. 

Programın İçeriğindeki Dersler: Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri ve Etiği, Süt Teknolojisi, Mutfak Ürünlerinin Karakteristikleri ve Tadın Fizyolojisi, Beslenme ve Diyet, Gastronomi Turizmi, Yenebilir Bitkiler ve Baharatlar, Gıda Güvenliği ve Politikaları, Yiyecek İçecek İşletmelerinde Finansal Yönetim, Yiyecek İçecek İşletmelerinde Kalite Yönetimi, Yiyecek İçecek Sosyolojisi, Gastronomide Endüstriyel Üretim, Seminer, Gastronomi Sektöründe Proje Geliştirme, İçecek Teknolojisi ve Alkol Kimyası, Gastronomi Sektöründe Pazarlama Stratejileri, Yiyecek İçecek İşletmelerinde Örgüt Geliştirme ve Yeniden Yapılanma, Sanat Kuramları, Moleküler Gastronomi, Uluslararası Gastronomi, Gastronomide Ürün Geliştirme.

Kazanılan Beceriler ve Akademik Birikim: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans Programı mezunları, gastronomi ile ilgili bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak bilgilere erişme, bilgiyi derleme, analiz etme, yorumlama ve değerlendirme yeteneğini kazanarak, gastronomi ve mutfak sanatları ile yiyecek içecek alanında, konaklama işletmelerinde üst düzey mutfak yöneticisi/profesyonel şef olarak çalışabilmenin ya da bağımsız olarak kendi yiyecek içecek işletmelerini kurabilmenin yanı sıra üniversitelerin ilgili bölümlerinde akademisyen (araştırma görevlisi/öğretim görevlisi) olarak görev alabilmektedir.

Mezuniyet şartları: Yüksek Lisans programını tamamlama süresi dört yarıyıldır. Kredili dersleri ve seminerleri başarı ile bitirenlerin tez çalışmasını toplam dört yarıyıl sonuna kadar tamamlaması önerilir. Mezuniyet şartları dâhil olmak üzere Yüksek Lisans programına ilişkin tüm usul ve esaslar, 20.05.2019 tarihli ve 30779 sayılı Resmi Gazetede ilan edilen ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde belirtilmiştir.


;