• resim1

    Üniversite Yürüş Alanı

  • resim2

    Kütüphane

  • resim3

    Kapalı Yüzme Havuzu

  • resim4

    Rektörlük Binası

  • resim5

    Eğitim Fakültesi

Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı

1. Genel Bilgi

Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı yüksek lisans programı 2020-2021 akademik yılı bahar döneminde açılmış olup eğitime devam edilmektedir. 2021-2022 bahar yarıyılı itibariyle, anabilim dalına kayıtlı 28 öğrenci bulunmakta olup, 12 öğrenci ders aşamasını tamamlayarak tez aşamasına geçmişlerdir..

2. Kazanılan Derece

Yüksek Lisans

3. Derecenin Düzeyi

2 (QF-EHEA)

4. Kabul ve Kayıt Koşulları

ESOGÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ile ESOGÜ Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği ve Uygulama Usul ve Esasları’ nın ilgili maddelerine göre işlem yapılmaktadır.

5. Önceki Öğrenmenin Tanınması

ESOGÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ile ESOGÜ Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği ve Uygulama Usul ve Esasları’ nın ilgili maddelerine göre işlem yapılmaktadır.

6. Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Tezli yüksek lisans programı, en az toplam yirmi bir kredilik ve en az yedi adet ders, bir seminer dersi, uzmanlık alan dersi ve tez çalışmasından oluşur. Tezli yüksek lisans programı bir eğitim-öğretim yılında 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders ve bir seminer dersi ile uzmanlık alan dersi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur. Derslerin başarı notu en az CC ve akademik başarı notu 4,00 üzerinden en az 3,00 olmak zorundadır. Uzmanlık alan dersi, seminer dersi ve tez çalışması dersleri kredisiz olup yeterli veya yetersiz olarak değerlendirilir.. 

7. Program Profili (Amacı)

https://fbe.ogu.edu.tr/Sayfa/Index/409/program-egitim-amaclari

8. Program Yeterlilikleri (Öğrenme Çıktıları)

 https://fbe.ogu.edu.tr/Sayfa/Index/151/ogrenme-ciktilari

9. Mezunların İstihdam Olanakları

Gıda yüksek mühendisleri; gıda endüstrisinin tüm dallarında Ar-Ge, üretim, proses tasarlama, kalite kontrolü gibi spesifik konumlarda görev almaktadırlar. Bunun yanı sıra mezunların çeşitli kamu kurumlarında, belediyelerde, kamu ve özel gıda laboratuvarlarında, KİT’lerde ve üniversitelerde de istihdam olanağı bulunmaktadır..

10. Üst Derece Programlarına Geçiş

Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayanlar koşulları sağladıkları takdirde doktora eğitimine başvurabilirler.(QF-EHEA 3)

 11. Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

             Öğrencinin başarı düzeyi, yarıyıl içinde yapılacak çalışmalar ve/veya ara sınavları ile yarıyıl sonu çalışmalar ve/veya sınavlarıyla ölçülür.

 Her ders için yarıyıl içinde yapılan çalışmalar ve ara sınavlar ile yarıyıl sonu sınavının başarı notuna hangi oranlarda katılacağı öğretim üyesi tarafından yarıyıl başında belirlenir ve öğrenci bilgi sisteminde duyurulur. 39 uncu madde hükümlerine göre yatay geçiş yapan öğrencilerin önceden aldıkları,  başka üniversiteden alınan ve kayıtlı olunan derslerin başarı notları, Senato tarafından belirlenen 4?lük sistemdeki notları yüzlük sisteme dönüştürme tablosu ve aşağıdaki not dönüşüm çizelgesi kullanılarak harf notuna dönüştürülür. Derslerin başarı notları, Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği’ ndeki  not dönüşüm çizelgesi kullanılarak harf notuna dönüştürülür.

  Katsayı ile bağlantılı olmayan derslerin değerlendirmeleri aşağıdaki gibi yapılır:

 DZ notu, derse devam yükümlülüklerini yerine getirmeyen öğrenciye verilir. İZ notu, akademik izinli olduğu için derse devam yükümlülüklerini veya ders uygulamalarına ait koşulları yerine getirmeyen öğrenciye verilir. YT notu, not ortalamasına katılmayan kredisiz derslerde başarılı olan öğrenciye verilir.

 YZ notu, not ortalamasına katılmayan kredisiz derslerden başarısız olan öğrenciye verilir.

 MU notu, ilgili enstitü yönetim kurulu kararıyla muafiyet sınavı yapılan ve başarılı olunan dersin notudur.

 12. Mezuniyet Koşulları

         Tezli yüksek lisans programı, en az toplam yirmi bir kredilik ve en az yedi adet ders, bir seminer dersi, uzmanlık alan dersi ve tez çalışmasından oluşur. Tezli yüksek lisans programı bir eğitim-öğretim yılında 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders ve bir seminer dersi ile uzmanlık alan dersi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur. Öğrenci, en geç danışman atanmasını izleyen dönemden itibaren her yarıyıl tez dönemi için kayıt yaptırmak zorundadır. Derslerin başarı notu en az CC ve akademik başarı notu 4,00 üzerinden en az 3,00 olmak zorundadır. Uzmanlık alan dersi, seminer dersi ve tez çalışması, kredisiz olup yeterli veya yetersiz olarak değerlendirilir.

            Tezli yüksek lisans programının normal süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, öğrencinin kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup, azami süre altı yarıyıldır. 

Dört yarıyıl sonunda öğretim planında yer alan seçmeli/zorunlu kredili derslerini ve seminer dersini başarıyla tamamlayamayan veya bu süre içerisinde gerekli başarı koşullarını/ölçütlerini yerine getiremeyen; azami süreler içerisinde ise tez çalışmasında başarısız olan veya tez savunmasına girmeyen öğrencinin ilişiği kesilir.

           Öğrenci yüksek lisans tezini, ilgili enstitüce belirlenen yazım kurallarına uygun biçimde yazmak ve jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır.

Tezi başarısız bulunarak reddedilen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç üç ay içinde düzeltmeleri yapılan tezi aynı jüri önünde yeniden savunur. Bu savunma sonunda da başarısız bulunarak tezi kabul edilmeyen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

13. Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )

Tam Zamanlı

14. Adres ve İletişim Bilgileri (Bölüm/Program Başkanı, Yardımcıları ve Erasmus Koordinatörü)

ESOGÜ Ali Numan Kıraç Kampüsü 26480/ESKİŞEHİR

Tel:+902222393750, www.ogu.edu.tr,  www.fbe.ogu.edu.tr   https:\\gidamuh.ogu.edu.tr

15. Bölüm/Program Olanakları

Gıda Mühendisliği yüksek lisans programına kabul edilecek olan öğrenciler Gıda Mühendisliği bünyesindeki “İleri Gıda Analizleri Laboratuvarı – I (90 m2)”, “İleri Gıda Analizleri Laboratuvarı – II (75 m2)” ve “Gıda Mikrobiyolojisi ve Güvenliği Laboratuvarı (45 m2)” olmak üzere üç farklı laboratuvarda tez araştırmalarını yürütecektir. Bölüm imkanları dışında öğrencilerin yararlanabilecekleri altyapılar da mevcuttur:

Gerekli görülmesi halinde fakültede aktif olarak bulunan diğer bölümlerin laboratuvar altyapısından da faydalanılacaktır.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi hem laboratuvar sayı ve altyapısı hem de alet ve ekipman donanımı bakımından oldukça zengindir. ARUM gibi merkezlerden de hizmet alımı yapılabilecektir.

Eskişehir ili, gıda sanayi altyapısı bakımından da önde gelen şehirlerdendir. Bu kapsamda, öğrencilerimizin çalışma alanları ile ilgili sanayi ve endüstriyel kuruluşlar bünyesindeki Ar-Ge merkezlerinin araştırma altyapılarından faydalanma imkanları mevcuttur.

Yükseköğretim Kurulu ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında 2019 yılında yapılan protokolle, laboratuvar altyapılarının birlikte kullanılması sağlanmıştır. Bu kapsamda, anabilim dalımızda yüksek lisans yapacak öğrencilerimizin Bakanlığa ait ilimizde bulunan enstitülerin (Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü) altyapılarını kullanmaları da mümkündür.

 16. Akademik Personel

https://gidamuh.ogu.edu.tr/Sayfa/Index/13/akademik-personel

 


17. Amaç ve Öğrenme Çıktıları (T.Y.Y.Ç)

;