• resim1

    Üniversite Yürüş Alanı

  • resim2

    Kütüphane

  • resim3

    Kapalı Yüzme Havuzu

  • resim4

    Rektörlük Binası

  • resim5

    Eğitim Fakültesi

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programı

FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI

1.Genel Bilgi

Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Yüksek Lisans  programı 2021 yılında kurulmuştur. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı’nda, bilimin ışığında ulusal ve uluslararası platformlarda yeni yöntemler ve uygulamalarda öncü, yenilikçi, bilgi akışını doğru, hızlı, güncel, etkin bir biçimde gerçekleştiren, bilimsel temellere dayalı fiziksel, psikolojik, sosyal, çevresel ve toplumsal yaklaşımları içeren rehabilitasyon çalışmalarını planlayan ve uygulayan, çeşitli alanlarda uzmanlaşmış fizyoterapistler yetiştirmek amaçlanmaktadır.

2.Kazanılan Derece

 Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Yüksek Lisans Programını başarı ile tamamlayanlara Yüksek Lisans derecesi verilmektedir.

3.Derecenin Düzeyi

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Uzmanı

4.Kabul ve Kayıt Koşulları

Programa başvurmak isteyen öğrenciler için Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Yüksek Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği’nde ki genel kabul şartlarına ek olarak;  üniversitelerin Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Lisans programından mezun olmaları, ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavından (ALES) sayısal puan  türünde en az 60 almış olmaları, Üniversitemiz Senatosunca ve YÖK tarafından  geçerliliği kabul edilen yabancı dil (İngilizce) sınavından en az 65 almış  olmaları en az 4’lük sistem üzerinden 2.5 lisans not ortalamasına sahip olmaları gerekmektedir.

 

5.Önceki Öğrenmenin Tanınması

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon alanında lisans eğitimi veya uluslararası eşdeğer eğitimler geçerlidir.

6.Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Tezli yüksek lisans programı, en az toplam yirmi bir kredilik ve en az yedi adet ders, bir seminer dersi, uzmanlık alan dersi ve tez çalışmasından oluşur. Bu program bir eğitim-öğretim yılında 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders ve bir seminer dersi ile uzmanlık alan dersi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur. Derslerin başarı notu en az CC ve akademik başarı notu 4,00 üzerinden en az 3,00 olmak zorundadır. Uzmanlık alan dersi, seminer dersi ve tez çalışması, kredisiz olup yeterli veya yetersiz olarak değerlendirilir.

7.Program Profili (Amacı)

 Lisans mezunu fizyoterapistlere, uluslararası standartlarda, özel fizyoterapi ve rehabilitasyon yaklaşımlarını öğretmek, yeni kuram ve yöntemler geliştirebilmesine öncülük etmek, teknolojik araştırma konularında çalışma bilinci kazandırmak, değerlendirme, tedavi programı oluşturma ve standardizasyon etik kurallarını çok iyi bilen ve uygulayan mezunlar vermek, yaptıkları tezlerde yeni yöntemler uygulayan, sonuçları klinik rehabilitasyon programlarını etkileyen araştırmalar yapan uzman fizyoterapistler yetiştirmek amaçlanmaktadır.

8.Program Yeterlilikleri (Öğrenim Çıktıları)

Fizyoterapi ve rehabilitasyona alanına özgü temel ölçme, değerlendirme ve tedavi tekniklerine yönelik bilimsel gelişmeleri takip eder edindiği bilgileri mesleki ve akademik çalışmalarında kullanır.  Fizyoterapi ve rehabilitasyon alanında araştırma planlar, projelerde görev alır ve sonuçlarını yorumlar, raporunu yazar, toplantılarda sunar veya yayınlar. Toplum sağlığına ve politikalarına katkıda bulunur. 

9.Mezunların İstihdam Olanakları

Enstitü, Fakülte ve Yüksekokullara bağlı birimlerde akademik kadroda, özel ya da devlet hastanelerinde, sağlık kuruluşlarında uzman fizyoterapist olarak görev yapabilirler.

10.Üst Derece Programlarına Geçiş

 Programı tamamlayan öğrenciler; doktora programlarına başvurabilirler.

11.Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

 Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli ilgili dersin “Ders Bilgi Formu” nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır. 

12. Mezuniyet Koşulları

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon alanında yüksek lisans derecesi almak için program yeterliliklerini karşılayan en az 120 AKTSlik dersi başarı ile tamamlamış olmak ve tezini başarıyla savunmuş olmak gereklidir. 

13. Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )

 Tam zamanlı:1. öğretim

14. Adres ve İletişim Bilgileri (Bölüm/Program Başkanı ve Yardımcıları)

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, 26480 Meşelik Eskişehir.

Program başkanı: Prof. Dr. Varol ŞAHİNTÜRK

15. Bölüm/Program Olanakları

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Yüksek lisans programında eğitim öğren öğrenciler Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda bulunan Ortopedik Protez ve Ortez laboratuvarındaki ekipmanlarını ve araştırma olanaklarını  (1.Vakumlu kombine elektroterapi cihazı, 1 adet ultrason cihazı, 2 adet portatif TENS cihazı, 1 adet PAGANI marka elektroterapi cihazı, Ölçme ve kontrol aletleri (Kumpaslar, ölçü sehpası v.b),  freze tezgâhları, Matkap makinesi, pres fırın, 2 adet pedograf cihazı) ve Sağlık Bilimleri Enstütüsüne bağlı ders araçları ve bilgisayar olanaklarını kullanabilmeltedirler.

16.Akademik Personel

Program başkanı: Prof. Dr. Varol ŞAHİNTÜRK

Prof.Dr. R. Nesrin DEMİRTAŞ

Doç.Dr. Ebru TURAN KIZILDOĞAN

Doç.Dr. Hilal KEKLİCEK

Dr. Öğrt. Üye. H. Hakan UYSAL

 Dr. Öğrt. Üye. Erdem ATALAY


17. Amaç ve Öğrenme Çıktıları (T.Y.Y.Ç)

;