Karşılaştırmalı Edebiyat Yüksek Lisans Programı, Türk dili, edebiyatı, kültürü ve sanatı yanında bildiği yabancı dillerin, edebiyatını, kültürünü ve sanatını yakından tanıyarak yabancı ülkelerde Türk edebiyatı, kültürü ve sanatını en iyi şekilde tanıtacak bilim insanları yetiştirmek amacıyla 2002-2003 öğretim yılında açılmıştır.
Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Karşılaştırmalı Edebiyat alanında yüksek lisans diploması verilir.
Yüksek Lisans
Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.
Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki örgün öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulu'nun belirlemiş olduğu "YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK " kapsamında gerçekleştirilmektedir.
Türkiye'de örgün eğitim kurumları dışında sertifikaya dayalı veya tecrübeye dayalı öğrenmenin tanınması kapsamında bazı bilgisayar ve yabancı dil dersleri için her akademik dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Sınava girip başarılı olan öğrenciler ders programında ilgili derslerden muaf olurlar.
Karşılaştırmalı Edebiyat Anabilim Dalı Karşılaştırmalı Edebiyat Tezli Yüksek Lisans Programı’ndan mezun olabilmek için; Güz döneminde 15 kredilik 5 ders, Bahar döneminde bir kredisiz zorunlu seminer dersi ve 12 kredilik 4 seçmeli ders, toplam 27 kredi / 60 AKTS’lik ders alınması ve tez çalışmasının başarı ile tamamlanması gerekmektedir.
Mezun olan öğrencilerimiz kendi Anabilim Dalımızda doktora eğitimine devam etmelerinin yanı sıra, Selçuk, Aksaray ve Dicle Üniversitelerinde öğretim elemanı olarak görev yapmaktadır. Başta TRT olmak üzere çeşitli televizyon kanallarında ve çeşitli yayınevlerinde editör olarak yirmiden fazla mezunumuz çalışmaktadır. Turizm sektöründe ise ulusal ve uluslararası çalışan otel zincirleri ile ulusal ve uluslar arası havayollarında host ve hostes olarak tercihen alınıp çalıştırılan 19, ulusal ve uluslar arası alanda ithalat ve ihracat yapan Eti, Sarar, Sabancı Holding ve bunun gibi şirketlerde 9 mezunumuz görev yapmaktadır. Halen MEB’e bağlı kurumlarda yabancı dil ve sözleşmeli sınıf öğretmeni olarak çok sayıda mezunumuz çalışmaktadır. Bölümümüz bünyesinde yer alan Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Yan Alan Programına devam etmiş birçok mezunumuz Milli Eğitim Bakalığı’na bağlı anaokullarında uzman olarak görev yapmaktadır.
Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES veya eşdeğeri sınavlardan geçerli puan almaları ve yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda Doktora programlarında öğrenim görebilirler.
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli “Ders Bilgi Formu” nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.
Mezuniyet koşulları “Yeterlilik Koşulları ve Kuralları” bölümünde açıklandığı gibidir.
Tam Zamanlı
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü
Meşelik 26480 Eskişehir
Tel 222 239 37 50 / 2328
Bölümümüzde 11 Öğretim üyesi ve 7 öğretim yardımcısı görev yapmaktadır. Bölümümüze ait 4 derslik ve görsel-işitsel donanıma (uydu bağlantılı televizyon, DVD oynatıcı, CD çalar) sahip 1 seminer odası bulunmaktadır. Her derslikte projeksiyon cihazı ve perdesi ile öğrencilerin kullanımına sunulmuş iki adet dizüstü bilgisayar mevcuttur.
Doç.Dr. Ferzane DEVLETABADİ (Bölüm Başkanı)
Prof. Dr. Medine SİVRİ
Doç.Dr. Özlem Özen (Bölüm Başkan Yardımcısı)
Doç.Dr. Fesun Koşmak
Doç.Dr. Engin Bölükmeşe (Bölüm Başkan Yardımcısı)
Öğr.Gör.Dr. Zehra Güven Kılıçarslan
Öğr. Gör.Dr. Gizem Kunduracı
Öğr. Gör. Dr.Zeynep Kösteloğlu
Öğr. Gör. Dr. Arzu KAYGUSUZ
Arş.Gör. Dr. Abdulfettah İmamoğlu
Arş. Gör. Dr. Zeynep Angın
Arş. Gör. Dr. Arzu Yetim
Arş. Gör. Dr. Veysel Lidar
Arş. Gör. Canan Akbaba