1.Genel Bilgi
Ekonomi, üretim, ticaret, dağıtım ve tüketim, ithalat ve ihracattan oluşan insan etkinliğidir. İnsanın ihtiyaçlarını karşılamada yapılan her türlü faaliyeti içerir. Tarih pek çok ekonomik modele ev sahipliği yapmıştır. Bununla birlikte günümüz artık çok yönlü bir ekonomik disiplinin varlığı ile karşı karşıyadır. Bugün artık küresel ekonomiyi anlamak toplumların gelişmişlik seviyesini arttırmakta katalizör görevi görmektedir.
Malların dünya çapında üretildiği ve ticaretinin yapıldığı küresel değer zincirleri, ekonomik büyümeyi teşvik eden ve iç politikaları istikrarsızlaştıran yatırım akışları, komşularla paylaşılan ekonomik kurumlar aracılığıyla izlenen bölgesel politikalar ile bireyler, toplumlar, devletler ve ulus üstü kurumlar ciddi birtakım kaygılar ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu kaygıları gidermenin en başat yolu küresel ekonomiyi anlamak olacaktır. İşte küresel ekonominin düzgün işleyişi için özel ve kamu dinamikleri arasında ortaya çıkacak olan uyuşmazlıkları sona erdirecek yetkinlikte hukukçuların yetiştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır.
Disiplinlerarası Ekonomi Hukuku Tezli Yüksek Lisans Programı, küresel ekonominin yasal çerçevesi hakkında derinlemesine bilgi ve anlayış sağlayacak gelişmiş bir çalışma program olarak tasarlanmıştır.
Bu program küresel ekonomiyi yöneten yasal ve kurumsal çerçeveler hakkında teorik bilgi sağlamayı amaçlamaktadır. Küresel ekonominin yasalarını ve kurumlarını uluslararası, bölgesel ve ulusal ortamlarında inceleyerek, küresel ekonominin çözümleme gereksinimi gösteren zorluklarını aşacak araçlar hakkında bilgi kazandırma, programın temel misyonudur.
Yukardaki amacı gerçekleştirmek amacıyla programımız öncelikle küresel ekonominin temel problemlerini ekonomi alanında çalışma yapan akademisyenler aracılığıyla ortaya koyacak ve daha sonra ulusal ve uluslararası ekonomik hukuk kurumlarının işleyişi hakkında akademisyen hukukçular bilgiler verecektir.
Ekonomik gücün ne olduğunu anlamak, çerçevesini çizebilmek ve yarattığı sorunları hukuk aracılığıyla çözmek aynı zamanda çevre, teknoloji, gibi pek çok alandaki krizleri önlemede ve hafifletmekte de önemli bir rol üstlenmektedir. Bu rolün sağlıklı bir biçimde yerine getirilebilmesi için disiplinlerarası ekonomi hukuku yüksek lisans programının açılmasına ve bu alanda bilim uzmanı olarak kabul edilecek yetişmiş bireylere ihtiyaç vardır. Böylelikle eleştirel, alternatif ekonomik organizasyon anlayışının inşa edilmesi mümkün olabilecektir.
Disiplinlerarası Ekonomi Hukuku Tezli Yüksek Lisans Programı ile, ekonomik gücün küresel dağılımı ile uluslararası ekonomik hukukunun yasal çerçevesi arasındaki karşılıklı ilişki ve bu ilişkinin yasal, politik ve sosyal sonuçları daha rahat anlaşılacak, başlıca ekonomik kurumlar analiz edilirken, ulusal egemenlik, insan haklarının korunması ve uluslararası kalkınma projesinin ilerlemesi ile ilgili kilit konular da eleştirel olarak ele alınabilecektir.
Söz konusu vizyon doğrultusunda, uygulama hayatındaki gelişmelere uyum sağlayabilmek için yeni alanları ele alan dersler ile, söz konusu Program kapsamında bilimsel araştırmanın teşvik edilmesi ve nitelikli tezlerin hazırlanması hedeflenmektedir.
Disiplinlerarası Ekonomi Hukuku Tezli Yüksek Lisans Programı, ekonomi ve hukukun çalışma yaşamındaki rolünü dikkate alarak oluşturulan ders seçenekleri ile, hukukçulara akademik bilgiyi kullanma metotlarını öğretecek, hukukçulara, mesleklerini yerine getirirken, kendilerine yeni ufuklar kazandıracak yetkinlikler kazandırmayı hedefleyecektir.
Yukarıda anılan hedefler doğrultusunda öğrenciler, dersler alacak, seminerler hazırlayacak ve sonunda tez yazacaklardır. Söz konusu çalışmalar sırasında öğretim üyeleri de yeni araştırma konularında derinleşme olanağına sahip olacaktır. Bu bakımdan oldukça hayatî bir öneme sahip olacak Disiplinlerarası Ekonomi Hukuku Tezli Yüksek Lisans Programı, bilimsel araştırmaya önem veren Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nin amacına da hizmet edecektir.
2. Kazanılan Derece
Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere disiplinlerarası ekonomi hukuku alanında yüksek lisans diploması verilir.
3.Derecenin Düzeyi
Yüksek lisans
4. Kabul ve Kayıt Koşulları
Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.
5.Önceki Öğrenmenin Tanınması
Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki örgün öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulu’nun belirlemiş olduğu “YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK “ kapsamında gerçekleştirilmektedir.
Türkiye’de örgün eğitim kurumları dışında sertifikaya dayalı veya tecrübeye dayalı öğrenmenin tanınması kapsamında bazı bilgisayar ve yabancı dil dersleri için her akademik dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Sınava girip başarılı olan öğrenciler ders programında ilgili derslerden muaf olurlar.
6.Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Program, toplam yirmi bir krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Tezli yüksek lisans programı bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla seminer dersi dâhil en az sekiz ders ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur. Programı bitirmek konusunda yeterli sayılmak için, yukarıda belirtilen kredi ve AKTS doğrultusunda zorunlu ve seçmeli dersleri tamamlamak ve yüksek lisans tezini başarı ile savunmak gerekmektedir.
7.Program Profili (Amacı)
Ekonomi hukuku alanında temel hukuk kurallarına ve hukuk metodolojisine yönelik yeterli teorik bilgiye sahip olma, ekonomi bilimi ile yakın ilişkide olan hukuk alanları hakkında detaylı bilgiye sahip olma, ekonomik değişimlerin hukuk alanındaki görünümü hakkında yeterli bilgiye sahip olduktan sonra ekonomik etkileri olan hukuki sorunlara ilişkin kişisel görüş ve değerlendirmesini sözlü ya da yazılı olarak ikna edici şekilde anlatabilme, ekonomi hukukuna ait literatürü ulusal ve uluslararası düzeyde takip edebilme, teknik hukuk bilgisini sürekli olarak geliştirme ve güncelleme, bu amaç doğrultusunda bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme, ekonomi hukuku alanında belirli bir hukuki sorun hakkında bilimsel araştırma yapabilmek için akademik çalışma yöntemlerine hakim olma amaçlanmaktadır.
8.Program Yeterlilikleri (Öğrenim Çıktıları)
Program, ekonomik yaklaşımların hukukunun teorik ve uygulamalı ilgi alanlarındaki izdüşümünü oluşturma sürecinde yeterli bilgiye sahip, ülkemizdeki ve dünyadaki ekonomik ve sosyal gelişmelerin hukuka etkisini yakından izleyebilen hukukçular yetiştirilmesi sürecinde ciddi katkı sağlama misyonu ile hareket etmektedir.
9.Mezunların İstihdam Olanakları
Doktora programının amacı; öğrenciye, bağımsız araştırma faaliyetlerini yürütebilmesi, bilimsel gelişmeleri eleştirel bir bakış açısıyla takip ederek sorgulama, yorumlama ve çözümleme sürecini tamamlayabilmesi için gerekli akademik yeterliliği kazandırmaktır. Bu programda eğitim gören öğrenciler, iktisadi olayların etkilediği hukuk disiplininin analizi için gerekli araç, kavram, ilke ve yöntemlere hâkim olacak; analitik düşünme, bilimsel sorgulama ve problem çözme yeteneğine haiz şekilde alanındaki teknolojik gelişmeleri takip ederek kendisini sürekli geliştirecek, takım çalışmasına yatkınlık, mesleki ve sosyal açıdan etkin iletişim becerisine sahip olacaktır.
10.Üst Derece Programlarına Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES veya eşdeğeri sınavlardan geçerli puan almaları ve yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda Lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.
11.Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli “Ders Bilgi Formu” nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.
12.Mezuniyet Koşulları
Mezuniyet koşulları “Yeterlilik Koşulları ve Kuralları” bölümünde açıklandığı gibidir.
13.Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme)
Tam Zamanlı
14.Adres ve İletişim Bilgileri (Bölüm/Program Başkanı, Yardımcıları ve Erasmus Koordinatörü)
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Batı-Meşelik 26480 Eskişehir
Tel: 222 239 37 50/1307-1308
Doç. Dr. Kazım Sedat Sirmen (Anabilim Dalı Başkanı)
ksedat.sirmen@ogu.edu.tr
15.Bölüm/Program Olanakları
İktisat Bölümünde 2 Profesör, 10 Doçent, 12 Doktor Öğretim Üyesi görev yapmaktadır.