Anabilim dalında seçmeli ve zorunlu ders olarak yirmiden fazla ders bulunmaktadır. Bu bölüm, İslam’ın içinde doğduğu ortam ve dönemden başlayarak günümüze kadar gelen yıllarda Müslümanların tarihini, sanat ve edebiyat alanlarında ortaya koydukları eserleri, farklı devletler ve kültürlerle ilişkilerini ele alır.
Eskişehir en eski Müslüman Türk şehirlerindendir. Türklerin Anadolu’ya geldikleri binli yıllardan itibaren bu bölgede Müslümanlar yaşamaktadır. Bunun sonucu olarak da Selçuklulardan itibaren Şehir merkezi ve çevresinde birçok tarihi ve kültürel mirasımızı temsil eden eser bulunmaktadır.
İslam Tarihi ve Sanatları bölümü, genel tarih metodolojisiyle birlikte genel İslam tarihi, bölgemizin tarihi ve kültürel zenginliklerinin tanıtılması ve yaşatılmasına katkı sağlamaya çalışmaktadır. Bu anlamda, öğrenci Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri ve Yayın Etiği, Paleografi-Epigrafi ve Seminer zorunlu dersleriyle beraber 21 krediyi ve tezi tamamlamasıyla programdan mezun olmaktadır. Okutulan bu dersler ve hazırlatılan tez ile öğrencilere İslam tarihi, sanatı ve medeniyeti hakkında uzmanlık formasyonu kazandırmayı amaçlamaktadır.
Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere İslam Tarihi ve Sanatları Anabilim dalında yüksek lisans diploması verilir.
Yüksek Lisans
Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.
Bununla birlikte üniversitelerin İlahiyat, DKAB Öğretmenliği, Tarih, Edebiyat bölümleri ile Osmanlıca ve Arapça alt yapısı olan (Osmanlıca ve Arapça dersleri almış olan) lisans mezunu öğrenciler programa kabul edilirler.
Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki örgün öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulu’nun belirlemiş olduğu “Yükseköğretim kurumlarında ön lisans ve lisans düzeyindeki programlar arasında geçiş, çift anadal, yan dal ile kurumlar arası kredi transferi yapılması esaslarına ilişkin yönetmelik” kapsamında gerçekleştirilmektedir.
İlahiyat, DKAB Öğretmenliği, Tarih ve Edebiyat bölümleri ile Osmanlıca ve Arapça eğitimi alarak lisans düzeyinde eğitim.
Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 120 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 3,00 olması gerekmektedir.
Üniversitelerin ilgili bölümlerinde asistan, okutman veya öğretim görevlisi, MEB’te öğretmen, Diyanet İşleri Başkanlığının çeşitli birimlerinde görev alabilmektedirler.
Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES veya eşdeğeri sınavlardan geçerli puan almaları ve yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanları yanında Tarih, Din Bilimleri gibi alanlardaki. Doktora programlarında öğrenim görebilirler.
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli o dersle ilgili “Ders Bilgi Formu” nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.
Mezuniyet koşulları “Yeterlik Koşulları ve Kuralları” bölümünde açıklandığı gibidir.
Tam Zamanlı
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanlığı
Meşelik 26480 Eskişehir
Tel:0 222 2374403
Prof. Dr. Adnan ADIGÜZEL Anabilim Dalı Başkanı.
Dr. Öğr. Üyesi Erşahin Ahmet AYHÜN
Fakülte bünyesinde yüksek lisans programına tahsis edilmiş üç derslik, toplantı salonu, bir toplantı salonu yer almaktadır. Ayrıca gerektiğinde kullanılmak üzere fakültede Projeksiyon cihazı, bilgisayar ve akıllı tahta ile desteklenmiş 14 derslik, bir konferans solonu ve iki anfi bulunmaktadır.
Prof. Dr. Adnan ADIGÜZEL
Doç. Dr. Adil ŞEN
Doç. Dr. İsmail METİN
Doç. Dr. Günnur AYDOĞDU
Dr. Öğr. Üyesi Erşahin Ahmet AYHÜN
Dr. Öğr. Üyesi Aynur KURT
Dr. Öğr. Üyesi Ömer Faruk BAYRAKCI
Arş. Gör. Barış ÇAKAN