Eskişehir, İç Anadolu Bölgesi'nin kuzeybatısında yer almaktadır. Kuzeyde Karadeniz, kuzeybatıda Marmara, batı ve güneybatıda Ege Bölgesi ile komşudur. Eskişehir'in ilçelerinden Seyitgazi'nin küçük bir bölümü Ege'nin, Sarıcakaya İlçesi'nin tümü ile Merkez ve Mihalıççık ilçelerinin bir bölümü Karadeniz Bölgesi'nin etkisindedir. Ancak Eskişehir, coğrafi karakterini genellikle İç Anadolu Bölgesi'nden alır. Yaklaşık %22'sini dağların oluşturduğu ilin, yeryüzü şekilleri içinde ovaların payı %26 dolayındadır.
İç Anadolu'nun kuzeybatı köşesinde yer alan Eskişehir ilinin topografik yapısını, Sakarya ve Porsuk havzalarındaki düzlükler ile bunları çevreleyen dağlar oluşturur. Havza düzlüklerini, kuzeyden Bozdağ-Sündiken Sıradağları, batı ve güneyden ise İç Batı Anadolu eşiğinin doğu kenarında yer alan Türkmen Dağı, Yazılıkaya Yaylası ve Emirdağ kuşatır.
Dış etmenlerin uzun süren aşındırmaları sonucu vadiler, genellikle derinleşmiştir. Vadi yamaçları hafif eğimli olup, yamaç aşındırması güçlüdür. Genç oluşumlar dışında tepe sırtlarının basık ve yuvarlak olduğu ilde, kapalı havza durumu pek görülmez. Denize doğru sürekli bir eğim vardır.
Organize sanayi bölgesi ve iki ayrı küçük sanayi sitesi ile Eskişehir bir sanayi kentidir. Toprağa dayalı sanayiden lokomotif ve uçak yapımına kadar değişik sanayi dalarında yüzlerce işletme Eskişehir’de genç nüfus için istihdam olanağı sağlanmaktadır. Eskişehir’ e özgü Lületaşı tüm dünyada beyaz altın olarak bilinmektedir.
Bir öğrenci kenti olan Eskişehir’ de Kredi Yurtlar Kurumuna ait öğrenci yurtlarının yanı sıra çok sayıda özel yurt da bulunmaktadır. Kamu kuruluşlarının misafirhaneleri kente gelen yabancılar için de barınma olanağı sağlar. Bu konaklama tesisleri, hemen her statüdeki konuklara barınma olanağı sağlamaktadır.