• resim1

    Üniversite Yürüş Alanı

  • resim2

    Kütüphane

  • resim3

    Kapalı Yüzme Havuzu

  • resim4

    Rektörlük Binası

  • resim5

    Eğitim Fakültesi

Mekatronik Programı

1.Genel Bilgi

Mekatronik; elektronik, makine, kontrol ve bilgisayar/yazılım teknolojilerinin birlikte ve bir sinerji içinde uygulanması ile mühendislik sistemleri ve teknolojik ürünlerin tasarımı, üretimi, kurulması ve bakımı ile ilgili ve son yıllarda ortaya çıkmış olan bir bilim dalıdır.

Mekanik ve elektronik bileşenlerden oluşan; verileri, algılayıcılar (sensörler) yardımıyla çevre ortamdan algılayan, toplamış olduğu bu verileri kontrol donanımları (mikroişlemciler)  ve hafızasındaki yazılımlar ile yorumlayan ve gerekli kararları alabilen, tahrik elemanları (eyleyici) ile de gerekli tepkileri veren tüm makineler, cihazlar ve sistemler birer mekatronik sistemdir. Mekatronik tasarım felsefesi, özellikle yüksek teknoloji ürünü akıllı makine ve sistemlerde uygulanmaktadır. Mekatroniğin önde gelen uygulama alanları şunlardır:

·Bilgisayar destekli tezgahlar (NC, CNC, AC),

·Sistem Entegrasyonu,

·Otomotiv Endüstrisi (ABS fren sistemleri),

·Mikro Sistemler (MEMS),

·Robotlar (Uçan/Mikro/Gezer),

·Endüstriyel Otomasyon (Barkod sistemleri, üretim bandı cihazları),

·Bilgisayar Destekli Tasarım, Modelleme ve Üretim (CAD, CAM) ,

·Akıllı Kontrol Sistemleri (Basınç, sıcaklık, ağırlık, gürültü, titreşim vs),

·Endüstriyel Robot Kollar (Kaynak yapma ve taşıma)

Mekatronik programı 2011 yılında kurulmuştur.

2.Kazanılan Derece

Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Mekatronik alanında ön lisans diploması verilir.

3.Derecenin Düzeyi

Ön lisans

4.Kabul ve Kayıt Koşulları

Programa TYT puan türüyle öğrenci alınmaktadır.  Yabancı öğrenci kaydı alınmamaktadır. Öğrenciler Meslek Liselerinin uygun alanlarından sınavsız geçiş yapabilmektedir.

5.Önceki Öğrenmenin Tanınması

Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki örgün öğretimin tanınması dikey, yatay ve üniversitesi içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulu’nun belirlemiş olduğu “Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” kapsamında gerçekleştirilmektedir

6.Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 120 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekir. Ayrıca bölümde 40 iş günü staj yapma zorunluluğu vardır.

7.Program Profili (Amacı)

Mekatronik ürün karakteristik olarak geleneksel makine ve elektronik ürünlerden farklıdır. Tasarımları için ek metot ve strateji belirlenmesi gerekir. Bu sahadaki hızlı gelişmeye paralel olarak, yetişmiş elemana olan ihtiyaç ve istihdam açığı sürekli artmaktadır. İşte bu programın amacı söz konusu bilgi ve beceriye sahip, sanayi ve ticari iş alanlarında kullanılan mekanik, hidrolik-pnömatik, elektrik veya elektronik tabanlı veya bilgisayar kontrollü tüm araç, gereç, kullanımı, bakımı, tamiri konularında, belli mesleki becerilere sahip teknik elemanlar yetiştirmektedir.

8.Program Yeterlilikleri (Öğrenim Çıktıları)

·Temel mekanik işlemleri ve mekanizmaların kurulumunu yapar.

·Hidrolik ve pnömatik sistemlerin kurulumunu ve bakımını yapar.

·Mekatronik bir sistemin kurulması için gerekli malzemelerin yapısını inceler ve malzeme üzerinde çeşitli işlemleri gerçekleştirerek uygun malzeme seçimini yapar.

·Makine parçalarının 2 boyutlu modellerinin bilgisayar destekli çizimini yapar.

·Elektrik kumanda devrelerinin tasarımını, kurulumunu ve bakımını gerçekleştirir.

·Elektrik-Elektronik devrelerin kurulumunu ve bu devreler üzerindeki gerekli ölçüm işlemlerini yapar.

9.Mezunların İstihdam Olanakları

Bu bölüm mezunlarının bilgisayarın bütünleştirdiği üretim sistemleriyle iş gören yüksek teknolojili kamu ve özel sektör firmalarında, ileri otomasyon ürünlerini geliştiren ve kullanan araştırma merkezlerinde tekniker olarak çalışabilme ve iş bulma imkanları bulunmaktadır. Gelecekte de bu alanda uzmanlaşmış kişilere ihtiyacın artacağı düşünülmektedir. Hem ülke çapında hem de Eskişehir ve civarında Mekatronik teknikerine ihtiyaç fazladır.

10.Üst Derece Programlarına Geçiş

Mekatronik programını başarıyla tamamlayan öğrenciler, DGS kılavuzunda da belirtildiği gibi, Elektrik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, İmalat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği, Elektrik Öğretmenliği, Elektronik Öğretmenliği, Elektronik ve Bilgisayar Öğretmenliği, Elektronik ve Haberleşme Öğretmenliği, Endüstriyel Teknoloji Öğretmenliği, Mekatronik Öğretmenliği, Tasarım ve Konstrüksiyon Öğretmenliği, Uzay Mühendisliği lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

11.Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Mekatronik programında verilen her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli o derse ait “Ders Bilgi Formu” başlığında ayrıntılı şekilde tanımlanmıştır.  Ölçme ve Değerlendirme,” Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Önlisans Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği “17. madde hükümlerine uygun olarak yapılmaktadır.

12.Mezuniyet Koşulları

Mekatronik programından  mezun olabilmek için öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 120 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekir. Ayrıca bölümde 40 gün staj yapma zorunluluğu vardır.  Bunun yanında öğrencilerin dördüncü dönemde bir adet bitirme projesini yapmaları gerekmektedir.

13.Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )

Tam Zamanlı

14.Adres ve İletişim Bilgileri

     Bölüm/Program Başkanı

ESOB Antrepo Cad. Teknoloji Bulvarı No:1 Eskişehir Tel:0222 236 14 15

Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Mustafa Özgür ÖTEYAKA

Program Başkanı: Dr. Öğr. Üyesi Resul ÖZDEMİR

Bölüm/Program Olanakları

Mekatronik Programı kapsamında 1 Profesör, 1 Doçent, 1 Doktor öğretim üyesi ve 2 öğretim görevlisi görev yapmaktadır.

15.Akademik Personel

Prof. Dr. Mustafa Özgür ÖTEYAKA

Doç. Dr. Mehmet Cemil KALE

Dr. Öğr. Üyesi Resul ÖZDEMİR

Öğr. Gör. Aslı Soyiç LEBLEBİCİ

Öğr. Gör. Melek Melike OKUROĞLU

 


17. Amaç ve Öğrenme Çıktıları (T.Y.Y.Ç)

;