1.Genel Bilgi
Eskişehir Sağlık Yüksekokulu bünyesinde Sağlık Kurumları Yöneticiliği adıyla 2009 yılında lisans programı olarak kurulmuş olan bölümümüz 2016 yılından itibaren Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde Sağlık Yönetimi adıyla eğitim-öğretim faaliyetine devam etmektedir.2018-2019 öğretim yılı itibari ile 274 öğrencisi olan Sağlık Yönetimi Bölümünden şimdiye kadar 200 öğrenci mezun olmuştur.
Sağlık Yönetimi Programı genel kültür bilgisi, yönetim alan bilgisi (işletme, muhasebe, ekonomi hukuk) sağlık kurumları yönetimi meslek bilgisi (sağlık hizmetleri yönetimi, sağlık kurumlarında örgütsel davranış, sağlık kurumlarında finansal yönetim, sağlık kurumlarında maliyet muhasebesi, sağlık kurumlarında kantitatif teknikler, sağlık ekonomisi, sağlık planlaması, sağlık politikası, sağlık hukuku, pazarlama vb. ) ve becerisi (alan uygulaması) kazandıran derslerden oluşmaktadır. Programdan mezun olacak öğrenciler "Sağlık Yöneticisi" unvanı almaktadır. Program süresi 4 yıldır.
2.Kazanılan Derece
Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Sağlık Yönetimi alanında lisans diploması verilir.
3.Derecenin Düzeyi
Lisans
4.Kabul ve Kayıt Şartları
Türk ve yabancı uyruklu öğrenciler için ÖSYM’nin belirlediği genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.
5.Önceki Öğrenmenin (Formal, In-formal, Non-formal) Tanınması
Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki örgün öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulu'nun belirlemiş olduğu "YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK " kapsamında gerçekleştirilmektedir.
Türkiye'de örgün eğitim kurumları dışında sertifikaya dayalı veya tecrübeye dayalı öğrenmenin tanınması kapsamında bazı bilgisayar ve yabancı dil dersleri için her akademik dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Sınava girip başarılı olan öğrenciler ders programında ilgili derslerden muaf olurlar.
6.Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.
7.Program Profili (Amacı)
Sağlık Yönetimi Bölümü’nün amacı, sağlık sistemi amaçlarının gerçekleştirilmesine yönelik olarak planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve denetim fonksiyonlarına ilişkin kavram, ilke, kuram, model ve tekniklerin sistematik ve bilinçli bir şekilde uygulanması bilgi ve becerisine sahip, uluslararası nitelikte sağlık yöneticilerini yetiştirmek ve sağlık kurumları yönetimi alanında yürütülecek araştırmalar ile bilimsel bilgi birikimine katkıda bulunmaktır.
8. Program Yeterlilikleri
9.Mezunların İstihdam Olanakları
Sağlık Kurumları Yönetimi alanı, son derece geniş bir kapsama ve yeni istihdam alanı çeşitliliğine sahiptir. Sağlık alanında özel sektörde ve kamu örgütlerinde bu program tarafından yetiştirilecek insan gücüne gereksinim duyulmaktadır. Uluslararası finans kurumlarınca desteklenen birçok proje, bu alanda uzmanlık kazanmış insan gücüne gereksinim duymaktadır. Program mezunları sağlıkla ilgili tüm örgütlerde idari ve yönetsel kadrolarda çalışabilir. Dünya’da ve Türkiye’de yürütülen sağlık reformları, sağlık sektöründeki eğilimler ve bunlara ilişkin dokümanlar (TUBİTAK Vizyon 2023 Sağlık Sektörü Raporu ve Sağlık Bakanlığı Reform Dokümanları, Sayıştay Raporları, Kalkınma Planları, TODAİE Raporları), Sağlık Kurumları Yönetimi Mezunlarına giderek daha artan oranlarda ihtiyaç duyulacağını göstermektedir.
Mezunların çalışma alanları ile ilgili bazı önemli birimler aşağıda sunulmaktadır;
10.Üst Derece Programlarına Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES veya eşdeğeri sınavlardan geçerli puan almaları ve yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla ilgili enstitü ve bölümlerinde Lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.
11.Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli “Ders Bilgi Formu” nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.
12.Mezuniyet Koşulları
Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak 2.00-4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak.
13.Çalışma Şekli
Tam zamanlı
14.Adres ve İletişim Bilgileri (Bölüm/Program Başkanı, Yardımcıları ve Erasmus Koordinatörü)
Adres: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
Eskişehir Sağlık Yüksekokulu Sağlık Yönetimi Bölümü
Meşelik Kampüsü, 26480 ESKİŞEHİR
Telefon: 0222 239 37 50
Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Menderes TARCAN
Telefon: 0222 239 37 50 (1178)
Dr.Öğr.Üyesi Deniz Tugay ARSLAN (Bölüm Başkan Yardımcısı)
Telefon: 0222 239 37 50 (1108)
15. Bölüm/Program Olanakları
Sağlık Yönetimi bölümünde 1 profesör,1 Doçent , 1 Dr. Öğr. Üyesi, 1 araştırma görevlisi akademik personel olarak görev yapmaktadır, bölümde görevli idari personel bulunmamaktadır.
Bölümün eğitim-öğretim hizmetleri Meşelik Kampüsü yerleşkesinde Sağlık Bilimleri Fakültesi binasında verilmektedir.
Sağlık Yönetimi Bölümünde 4 adet ofis, 3 adet derslik bulunmaktadır. Tüm dersliklerde sabit barkovizyon mevcuttur. Ayrıca diğer bölümlerle ortak kullanılan, çok amaçlı seminer salonu, bilgisayar laboratuvarı ve öğrenci kantini mevcuttur.
16. Akademik Personel
Prof. Dr. Menderes TARCAN (Bölüm Başkanı)
Doç.Dr. Gözde YEŞİLAYDIN
Dr.Öğr.Üyesi Deniz Tugay ARSLAN (Bölüm Başkan Yardımcısı)
Araş. Gör. Büşra GÜL