ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ
MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ
Fakültemiz, 1970 yılında Eskişehir Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi olarak kurulmuş ve 1981 yılında Eskişehir'deki öğretim kurumlarının Anadolu Üniversitesi adı altında yapılandırılması sonucu, Anadolu Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi adını alarak 18.8.1993 tarihine kadar bu üniversite bünyesinde eğitim öğretimini sürdürmüştür. 18.8.1993 tarihinde Eskişehir 'deki yükseköğretim kurumlarının yeniden yapılandırılması sonucunda, yeni kurulan Osmangazi Üniversitesi'ne bağlanmıştır.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi, kurulduğu yıldan bu yana nitelikli mühendislik eğitimi veren köklü bir kurumdur.
Fakültenin temel amacı, alanlarında yetkin, pratik düşünen, yaratıcı ve bu sayede iş dünyası tarafından tercih edilen mühendis ve mimarlar yetiştirmektir.
Fakültede çok sayıda meslek laboratuarının yanı sıra ortak kullanılan fizik ve kimya laboratuarları da mevcuttur.
Fakültenin, Bilgisayar, Biyomedikal, Elektrik-Elektronik, Endüstri, İnşaat, Jeoloji, Kimya, Maden, Makine ile Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümleri Meşelik Yerleşkesi’nde, Mimarlık bölümü ise Bademlik Yerleşkesinde faaliyet göstermektedir. Fakülte bölümlerinde zorunlu derslerin yanında teknik ve sosyal seçmeli dersler de açılmaktadır.
Fakülte mezunları, kendi alanlarında serbest çalışabilecekleri gibi, kamu ve özel sektörde, branşlarında mühendis, mimar ve araştırmacı olarak görev alabilmekte, ayrıca akademik kariyer yapabilmektedirler.
Bilgisayar Mühendisliği
Biyomedikal Mühendisliği
Elektrik-Elektronik Mühendisliği
Endüstri Mühendisliği
İnşaat Mühendisliği
Jeoloji Mühendisliği
Kimya Mühendisliği
Maden Mühendisliği
Makine Mühendisliği
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği
Mimarlık
ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü 1975 yılında Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi bünyesinde kurulmuş ve eğitime 1977-1978 öğretim yılında başlamıştır. Kuruluşunda ve sonrasında 2015 yılına kadar Endüstri ve Yöneylem Araştırması olmak üzere iki anabilim dalına sahip olan bölümümüzde bugün Üretim ve Servis Sistemleri, Kalite Yönetimi ve Kalite Güvence Sistemleri, İnsan Makine Sistemleri ile Yöneylem Araştırması olmak üzere dört anabilim dalı mevcuttur. Mezunlarımızın ulusal ve uluslararası düzeyde tercih edilir olmasını sağlamak üzere yüksek kalitede eğitim programı sunmak amacımızdır. Bu doğrultuda, öğrencilerimizin, insan, makine, malzeme, enerji ve bilgi içeren sistemlerde, mesleki problemleri saptama, modelleme, veri derleme, modern teknik ve bilişim teknolojilerini kullanarak çözme, sonuçları yorumlama bilgi ve becerisine sahip Endüstri Mühendisleri olarak yetişmeleri önemlidir. Mezun olan öğrencilerimiz üretim ve hizmet sektörlerinde farklı birimlerde (kalite, planlama, üretim, insan kaynakları vb.) görev alarak, ders ve stajlarda kazandıkları mesleki bilgiyi başarılı bir şekilde uygulamaya geçirmektedirler.
Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Endüstri Mühendisliği alanında lisans diploması verilir.
Lisans
Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.
Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki örgün öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulu'nun belirlemiş olduğu “Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans Ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik " ve ilgili diğer yönetmelikler kapsamında gerçekleştirilmektedir.
Türkiye'de örgün eğitim kurumları dışında sertifikaya dayalı veya tecrübeye dayalı öğrenmenin tanınması kapsamında bazı bilgisayar ve yabancı dil dersleri için her akademik dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Sınava girip başarılı olan öğrenciler ders programında ilgili derslerden muaf olurlar.
Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde öğrenim gören tüm öğrenciler, 4 yıllık eğitimleri boyunca atölye, yönetim ve işletme olmak üzere, toplamda, en az 40 işgünü staj yapmakla yükümlüdürler.
İç ve dış paydaşlardan alınan görüşler ve Endüstri Mühendisliği mesleğinin temel bileşenleri göz önüne alınarak belirlenen dört Program Eğitim Amacı izleyen şekilde belirlenmiştir:
sahip Endüstri Mühendisleri yetiştirmektir.
Programı tamamlayan öğrenciler;
Matematik, fen bilimleri ve Endüstri Mühendisliği ile ilgili mühendislik konularında yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri Endüstri Mühendisliği problemlerini modelleme ve çözme için uygulayabilme becerisi,
Endüstri Mühendisliği ile ilgili karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme ve bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi,
Karmaşık bir sistemi, süreci veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama ve bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi,
Endüstri Mühendisliği uygulamaları için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi,
Endüstri Mühendisliği problemlerinin incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi,
Bireysel çalışma, disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi,
Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; yabancı dil bilgisini kullanma becerisi,
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi,
Mesleki ve etik sorumluluk bilinci,
Proje yönetimi ile risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilir kalkınma hakkında farkındalık,
Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ile çağın sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık,
vb. kazanımları elde edeceklerdir.
Endüstri mühendislerinin mal ve/veya hizmet üreten sistemlerin tümünde profesyonel olarak faaliyetlerde bulunabilecekleri görülmektedir. Bu sistemlere örnek olarak otomobil, buzdolabı, tekstil, bisküvi, kâğıt, makina, uçak, vb. mal üreten her türden fabrikaların yanı sıra hizmet üretiminde bulunan sağlık kurumları, eğitim kurumları ve yerel yönetimler verilebilir.
Endüstri mühendisleri bu tür sistemlerin tasarım ve kuruluş aşamalarında yer aldığı gibi kuruluş sonrasında da işletimin nasıl olması gerektiği, başka bir deyişle mevcut kaynakların (insan, makina malzeme) en iyi şekilde nasıl değerlendirileceği konularında da mühendislik çalışmaları yapar. Bu çalışmalar, özellikle, sistemin insan boyutunu da göz önünde bulundurarak, koşullar elverdiğince, en iyi çözümlerin bulunmasını kapsar.
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES veya eşdeğeri sınavlardan geçerli puan almaları ve yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda Lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli “Ders Bilgi Formu” nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.
Mezuniyet koşulları “Yeterlilik Koşulları ve Kuralları” bölümünde açıklandığı gibidir.
Tam Zamanlı
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Müh. Mim. Fakültesi
Endüstri Mühendisliği Bölümü
M-3 Binası Batı-Meşelik 26480 Eskişehir
Tel 222 239 37 50 / 3613
Prof. Dr. Aydın SİPAHİOĞLU (Bölüm Başkanı) Dahili: 3613 / 3608
Doç. Dr. Meryem ULUSKAN (Bölüm Başkan Yardımcısı) Dahili: 3621
Dr. Öğr. Üyesi Yeliz BURUK ŞAHİN (Bölüm Başkan Yardımcısı) Dahili: 3610
Dr. Öğr. Üyesi Aykut ARAPOĞLU (Erasmus Koordinatörü) Dahili: 3617
Endüstri Mühendisliği Bölümünde 7 Profesör, 5 Doçent, 4 Doktor Öğretim Üyesi olmak üzere toplam 16 öğretim üyesi, biri Araş. Gör. Dr. olmak üzere 4 öğretim üyesi yardımcısı ve 2 idari personel görev yapmaktadır.
Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde 24’ü öğretim üyelerine ait olmak üzere toplam 30 ofis, 12 adet derslik ve 50 m2 lik toplantı salonu bulunmaktadır. Dersliklerin 7 tanesinde sabit projeksiyon cihazı bulunmaktadır.
Bölümde Üretim Sistemleri (ÜSLAB), Yönetim Teknolojileri Laboratuarı (YÖNTEK) ve İş Etüdü-Ergonomi (İŞLAB) Laboratuarı olmak üzere üç laboratuvar mevcuttur.
İnsan Makine Sistemleri Anabilim Dalı
Prof. Dr. Emin KAHYA (Anabilim Dalı Bşk.)
Prof. Dr. Berna ULUTAŞ
Dr. Öğr. Üyesi Necmettin Fırat ÖZKAN
Araş. Gör. Büşra Nur YETKİN
Kalite Yönetimi ve Kalite Güvence Sistemleri (KGS) Anabilim Dalı
Prof. Dr. Ezgi AKTAR DEMİRTŞ(Anabilim Dalı Bşk.)
Doç. Dr. Meryem ULUSKAN
Araş. Gör. Dr. Hatice ERCAN TEKŞEN
Üretim ve Servis Sistemleri Anabilim Dalı
Prof. Dr. Muzaffer KAPANOĞLU(Anabilim Dalı Bşk.)
Prof. Dr. İnci SARIÇİÇEK
Doç. Dr. Şerafettin ALPAY
Doç. Dr. Servet HASGÜL
Doç. Dr. Feriştah ÖZÇELİK
Dr. Öğr. Üyesi Yeliz BURUK ŞAHİN
Yöneylem Araştırması Anabilim Dalı
Prof. Dr. Müjgan SAĞIR(Ana Bilim Dalı Başkanı)
Prof. Dr. Aydın SİPAHİOĞLU
Doç. Dr. Tuğba SARAÇ
Dr. Öğr. Üyesi R. Aykut ARAPOĞLU
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet ERTEM
Arş. Gör. İslam ALTIN
Arş. Gör. İlknur TÜKENMEZ