1. Genel Bilgi
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü 1980 yılında, Eskişehir Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi bünyesinde kurulmuştur. 1982 yılında Anadolu Üniversitesi'nin kurulmasıyla, Elektrik-Elektronik Bölümü, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi çatısı altında öğretimine devam etmiştir. 1984 yılında ilk lisans mezunlarını vermesinden sonra, lisansüstü programı açılmıştır. 1993 yılında, Anadolu Üniversitesi'nin bazı fakülteleriyle birlikte Osmangazi Üniversitesi'nin oluşturulmasıyla, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı, Enstitünün diğer mühendislik anabilim dallarıyla birlikte Osmangazi Üniversitesi bünyesine geçmiş, 2022-2023 eğitim yılı Güz yarıyılından itibaren de %100 İngilizce eğitime başlamıştır.
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı, tam-zamanlı yirmi daimi öğretim üyesiyle, Elektronik, Telekomünikasyon, Kontrol ve Kumanda Sistemleri, Elektrik Tesisleri, Elektrik Makineleri, Devreler ve Sistemler, Elektromanyetik Alanlar ve Mikrodalga Tekniği bilim dallarında yüksek lisans ve doktora düzeyinde lisansüstü eğitim vermeye devam etmektedir. Bölüm öğretim üyelerimiz Raylı Sistemler lisansüstü programına da destek vermektedirler.
Bölüm yüzlerce yüksek mühendis ve doktorant mezun ederek insanlığın hizmetine sunmuştur. Ülke içinde özel sektörde ve kamu sektöründe çalışan mezunlarımız olduğu gibi, diğer ülkelerde çalışan mezunlarımız da vardır.
2. Kazanılan Derece
Doktora
3. Derecenin Düzeyi
3 (QF-EHEA)
4. Kabul ve Kayıt Koşulları
ESOGÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ile ESOGÜ Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği ve Uygulama Usul ve Esasları’ nın ilgili maddelerine göre işlem yapılmaktadır.
5. Önceki Öğrenmenin Tanınması
ESOGÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ile ESOGÜ Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği ve Uygulama Usul ve Esasları’ nın ilgili maddelerine göre işlem yapılmaktadır.
6. Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders (zorunlu/seçmeli), seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi, uzmanlık alan dersi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur. Yeterlik sınavı, öğrencinin derslerini başarı ile tamamlamasından sonra, temel ve doktora çalışması ile ilgili konularda yeterli bilgi sahibi olup olmadığının sınanmasıdır. Doktora yeterlik sınavı, yazılı ve sözlü olmak üzere iki bölüm halinde yapılır. Yeterlik sınavında başarılı bulunan öğrenci için tez izleme komitesi oluşturulur. Yeterlik sınavını başaran öğrenci, yapacağı araştırmanın amacını, yöntemini ve çalışma planını kapsayan tez önerisini tez izleme komitesi önünde sözlü olarak savunur. Tez önerisi kabul edilen öğrenci için tez izleme komitesi, yılda en az iki kez toplanır. Komite tarafından üst üste iki kez veya aralıklı olarak üç kez başarısız bulunan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir. Öğrencinin tezinin sonuçlanabilmesi için en az üç başarılı tez izleme komitesi raporu sunulması gerekir. Doktora tez çalışmasını tamamlayan öğrenci, tezini ilgili enstitüce belirlenen yazım kurallarına uygun biçimde yazmak ve jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır. Danışman tezin savunulabilir olduğuna ilişkin görüşü ile birlikte tezi enstitüye teslim eder. Enstitü söz konusu teze ilişkin intihal yazılım programı raporunu alarak jüri üyelerine gönderir. Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri, dinleyicilere kapalı olarak tez hakkında salt çoğunlukla kabul, ret veya düzeltme kararı verir. Tezi kabul edilen öğrenciler başarılı olarak değerlendirilirler. Tezi başarısız bulunarak reddedilen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.
7. Program Profili (Amacı)
https://fbe.ogu.edu.tr/Sayfa/Index/409/program-egitim-amaclari
8. Program Yeterlilikleri (Öğrenme Çıktıları)
https://fbe.ogu.edu.tr/Sayfa/Index/151/ogrenme-ciktilari
9. Mezunların İstihdam Olanakları
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı’ndan mezun olan doktorantlar kamu ve özel sektör kuruluşlarında, elektrik enerjisinin üretilmesi, dağıtılması, başka enerjilere dönüştürülmesi, elektrikle işleyen makinelerin kontrolü, haberleşme ve bilgisayar sistemleri, elektronik denetim sistemleriyle ilgili alanlarda tasarım, üretim, işletme, satış ve bakım işlerinde görev alabilmektedirler. Ek olarak, çeşitli üniversitelerde öğretim üyesi olarak çalışabilmektedirler.
10. Üst Derece Programlarına Geçiş
-
11. Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencinin başarı düzeyi, yarıyıl içinde yapılacak çalışmalar ve/veya ara sınavları ile yarıyıl sonu çalışmalar ve/veya sınavlarıyla ölçülür.
Her ders için yarıyıl içinde yapılan çalışmalar ve ara sınavlar ile yarıyıl sonu sınavının başarı notuna hangi oranlarda katılacağı öğretim üyesi tarafından yarıyıl başında belirlenir ve öğrenci bilgi sisteminde duyurulur. 39 uncu madde hükümlerine göre yatay geçiş yapan öğrencilerin önceden aldıkları, başka üniversiteden alınan ve kayıtlı olunan derslerin başarı notları, Senato tarafından belirlenen 4'lük sistemdeki notları yüzlük sisteme dönüştürme tablosu ve aşağıdaki not dönüşüm çizelgesi kullanılarak harf notuna dönüştürülür. Derslerin başarı notları, Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği’ ndeki not dönüşüm çizelgesi kullanılarak harf notuna dönüştürülür.
Katsayı ile bağlantılı olmayan derslerin değerlendirmeleri aşağıdaki gibi yapılır:
DZ notu, derse devam yükümlülüklerini yerine getirmeyen öğrenciye verilir. İZ notu, akademik izinli olduğu için derse devam yükümlülüklerini veya ders uygulamalarına ait koşulları yerine getirmeyen öğrenciye verilir. YT notu, not ortalamasına katılmayan kredisiz derslerde başarılı olan öğrenciye verilir. YZ notu, not ortalamasına katılmayan kredisiz derslerden başarısız olan öğrenciye verilir.
MU notu, ilgili enstitü yönetim kurulu kararıyla muafiyet sınavı yapılan ve başarılı olunan dersin notudur.
12. Mezuniyet Koşulları
Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam yirmi bir krediden ve iki yarıyıl 60 AKTS'den az olmamak koşuluyla en az yedi ders (zorunlu/seçmeli), seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi, uzmanlık alan dersi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur.
Derslerin başarı notu en az CB ve akademik başarı notu ise 4,00 üzerinden en az 3,00 olmak zorundadır.
Doktora programı, bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın sekiz yarıyıl olup azami tamamlama süresi on iki yarıyıl; lisans derecesi ile kabul edilenler için on yarıyıl olup azami tamamlama süresi on dört yarıyıldır.
Doktora programı için gerekli kredili dersleri başarıyla tamamlamanın azami süresi tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için dört yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için altı yarıyıldır.
Yeterlik sınavı, öğrencinin derslerini başarı ile tamamlamasından sonra, temel ve doktora çalışması ile ilgili konularda yeterli bilgi sahibi olup olmadığının sınanmasıdır. Bir öğrenci en fazla iki kez yeterlik sınavına girebilir. Doktora yeterlik sınavı, yazılı ve sözlü olmak üzere iki bölüm halinde yapılır.
Öğrencinin tezinin sonuçlanabilmesi için en az üç başarılı tez izleme komitesi raporu sunulması gerekir.
Doktora tez çalışmasını tamamlayan öğrenci, tezini ilgili enstitüce belirlenen yazım kurallarına uygun biçimde yazmak ve jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır.
Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri, dinleyicilere kapalı olarak tez hakkında salt çoğunlukla kabul, ret veya düzeltme kararı verir. Tezi kabul edilen öğrenciler başarılı olarak değerlendirilirler.
13. Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Tam Zamanlı
14. Adres ve İletişim Bilgileri (Bölüm/Program Başkanı, Yardımcıları ve Erasmus Koordinatörü)
Anabilim Dalı İletişim Adresi:
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü,
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
Meşelik Yerleşkesi M4 Blok, 26480 Eskişehir
Tel: (222) 2393750/3259
Belgegeçer: (222) 2393613
e-posta: eee@ogu.edu.tr
Anabilim Dalı Başkanı:
Prof. Dr. Gökhan ÇINAR (gcinar@ogu.edu.tr) Dahili telefon: 3258
Anabilim Dalı Başkanı Yardımcıları:
Dr. Öğr. Üyesi Faruk DİRİSAĞLIK (fdirisaglik@ogu.edu.tr) Dahili telefon: 3290
Dr. Öğr. Üyesi Burak URAZEL (burazel@ogu.edu.tr) Dahili telefon: 3285
Erasmus ve Farabi Koordinatörü:
Dr. Öğr. Üyesi Hayrettin ODABAŞI (hodabasi@ogu.edu.tr) Dahili Telefon: 3289
15. Bölüm/Program Olanakları
Anabilim Dalımızda halen 8 Profesör, 3 Doçent, 9 Dr. Öğretim Üyesi yardımcı doçent, 3’ü doktora derecesine sahip 10 araştırma görevlisi olmak üzere toplam 30 öğretim elemanı bulunmaktadır. Öğretim elemanlarımızın tamamı tam zamanlı çalışmaktadır.