1. Genel Bilgi
1968 yılında kurulmuş olan Kimya Mühendisliği Bölümümüz lisans ve lisansüstü programlarında öğrencilerine nitelikli ve çağdaş öğretim sunarak; araştırıcı, sorgulayıcı, yaşam boyu öğrenmeyi benimsemiş, analitik ve eleştirel düşünce yeteneğine ve güçlü iletişim becerilerine sahip, üretim süreçlerinin etkinliğini ve sürdürülebilirliğini gözeten, iş yaşamındaki problemlere çözümler getirebilen kimya mühendisleri yetiştirmeyi amaç edinmiştir.
Kimya Mühendisliği Anabilim Dalında; Kimyasal Teknolojiler, Temel İşlemler ve Termodinamik, Proses ve Reaktör Tasarımı olmak üzere üç bilim dalı bulunmaktadır. Anabilim Dalımızda 3 kredilik (7,5 AKTS) çeşitli derslerin yanı sıra kredisiz Doktora Seminer (7,5 AKTS), Doktora Yeterlik (30 AKTS), Uzmanlık Alan Dersi (DR) (5 AKTS) ve Doktora Tez Çalışması (25 AKTS) dersleri açılmaktadır. Toplam 24 öğretim üyesinin görev yaptığı Anabilim Dalımız alanında yetkin bir akademik kadroya sahiptir. Bu sayede öğrencilere atıkların geri kazanımı ve değerlendirmesi, tepkime kinetiği, polimer teknolojisi, enerji dönüşüm teknolojileri, adsorpsiyon, katı-sıvı özütleme, membran teknolojileri, elektrokimyasal süreçler, malzeme sentezi ve karakterizasyonu, matematiksel modelleme, elektrokimya mühendisliği, su, atıksu ve topraktan kirleticilerin giderimi ve katıların yüzey karakterizasyonu gibi pek çok farklı konuda çalışma olanağı sunulmaktadır.
2. Kazanılan Derece
Doktora
3. Derecenin Düzeyi
3 (QF-EHEA)
4. Kabul ve Kayıt Koşulları
ESOGÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ile ESOGÜ Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği ve Uygulama Usul ve Esasları’ nın ilgili maddelerine göre işlem yapılmaktadır.
5. Önceki Öğrenmenin Tanınması
ESOGÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ile ESOGÜ Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği ve Uygulama Usul ve Esasları’ nın ilgili maddelerine göre işlem yapılmaktadır.
6. Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders (zorunlu/seçmeli), seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi, uzmanlık alan dersi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur. Yeterlik sınavı, öğrencinin derslerini başarı ile tamamlamasından sonra, temel ve doktora çalışması ile ilgili konularda yeterli bilgi sahibi olup olmadığının sınanmasıdır. Doktora yeterlik sınavı, yazılı ve sözlü olmak üzere iki bölüm halinde yapılır. Yeterlik sınavında başarılı bulunan öğrenci için tez izleme komitesi oluşturulur. Yeterlik sınavını başaran öğrenci, yapacağı araştırmanın amacını, yöntemini ve çalışma planını kapsayan tez önerisini tez izleme komitesi önünde sözlü olarak savunur. Tez önerisi kabul edilen öğrenci için tez izleme komitesi, yılda en az iki kez toplanır. Komite tarafından üst üste iki kez veya aralıklı olarak üç kez başarısız bulunan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir. Öğrencinin tezinin sonuçlanabilmesi için en az üç başarılı tez izleme komitesi raporu sunulması gerekir. Doktora tez çalışmasını tamamlayan öğrenci, tezini ilgili enstitüce belirlenen yazım kurallarına uygun biçimde yazmak ve jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır. Danışman tezin savunulabilir olduğuna ilişkin görüşü ile birlikte tezi enstitüye teslim eder. Enstitü söz konusu teze ilişkin intihal yazılım programı raporunu alarak jüri üyelerine gönderir. Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri, dinleyicilere kapalı olarak tez hakkında salt çoğunlukla kabul, ret veya düzeltme kararı verir. Tezi kabul edilen öğrenciler başarılı olarak değerlendirilirler. Tezi başarısız bulunarak reddedilen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.
7. Program Profili (Amacı)
https://fbe.ogu.edu.tr/Sayfa/Index/409/program-egitim-amaclari
8. Program Yeterlilikleri (Öğrenme Çıktıları)
https://fbe.ogu.edu.tr/Sayfa/Index/151/ogrenme-ciktilari
9. Mezunların İstihdam Olanakları
Kimya Mühendisliği temel bir mühendislik dalı olup birçok üretim sürecinde ihtiyaç duyulan bir meslektir. Kamu ve özel sektörde oldukça geniş bir çalışma alanı olan kimya yüksek mühendisleri, üretim yapılan her tür fabrika işletmesinde, araştırma-geliştirme birimlerinde, teknik servis, satış ve pazarlama alanlarında, teknik ve idari görevlerde çalışabilecekleri gibi kendi özel işletmelerinde de üretim yapabilmekte veya hizmet verebilmektedir.
10. Üst Derece Programlarına Geçiş
-
11. Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencinin başarı düzeyi, yarıyıl içinde yapılacak çalışmalar ve/veya ara sınavları ile yarıyıl sonu çalışmalar ve/veya sınavlarıyla ölçülür.
Her ders için yarıyıl içinde yapılan çalışmalar ve ara sınavlar ile yarıyıl sonu sınavının başarı notuna hangi oranlarda katılacağı öğretim üyesi tarafından yarıyıl başında belirlenir ve öğrenci bilgi sisteminde duyurulur. 39 uncu madde hükümlerine göre yatay geçiş yapan öğrencilerin önceden aldıkları, başka üniversiteden alınan ve kayıtlı olunan derslerin başarı notları, Senato tarafından belirlenen 4'lük sistemdeki notları yüzlük sisteme dönüştürme tablosu ve aşağıdaki not dönüşüm çizelgesi kullanılarak harf notuna dönüştürülür. Derslerin başarı notları, Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği’ ndeki not dönüşüm çizelgesi kullanılarak harf notuna dönüştürülür.
Katsayı ile bağlantılı olmayan derslerin değerlendirmeleri aşağıdaki gibi yapılır:
DZ notu, derse devam yükümlülüklerini yerine getirmeyen öğrenciye verilir. İZ notu, akademik izinli olduğu için derse devam yükümlülüklerini veya ders uygulamalarına ait koşulları yerine getirmeyen öğrenciye verilir. YT notu, not ortalamasına katılmayan kredisiz derslerde başarılı olan öğrenciye verilir. YZ notu, not ortalamasına katılmayan kredisiz derslerden başarısız olan öğrenciye verilir.
MU notu, ilgili enstitü yönetim kurulu kararıyla muafiyet sınavı yapılan ve başarılı olunan dersin notudur.
12. Mezuniyet Koşulları
Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam yirmi bir krediden ve iki yarıyıl 60 AKTS'den az olmamak koşuluyla en az yedi ders (zorunlu/seçmeli), seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi, uzmanlık alan dersi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur.
Derslerin başarı notu en az CB ve akademik başarı notu ise 4,00 üzerinden en az 3,00 olmak zorundadır.
Doktora programı, bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın sekiz yarıyıl olup azami tamamlama süresi on iki yarıyıl; lisans derecesi ile kabul edilenler için on yarıyıl olup azami tamamlama süresi on dört yarıyıldır.
Doktora programı için gerekli kredili dersleri başarıyla tamamlamanın azami süresi tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için dört yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için altı yarıyıldır.
Yeterlik sınavı, öğrencinin derslerini başarı ile tamamlamasından sonra, temel ve doktora çalışması ile ilgili konularda yeterli bilgi sahibi olup olmadığının sınanmasıdır. Bir öğrenci en fazla iki kez yeterlik sınavına girebilir. Doktora yeterlik sınavı, yazılı ve sözlü olmak üzere iki bölüm halinde yapılır.
Öğrencinin tezinin sonuçlanabilmesi için en az üç başarılı tez izleme komitesi raporu sunulması gerekir.
Doktora tez çalışmasını tamamlayan öğrenci, tezini ilgili enstitüce belirlenen yazım kurallarına uygun biçimde yazmak ve jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır.
Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri, dinleyicilere kapalı olarak tez hakkında salt çoğunlukla kabul, ret veya düzeltme kararı verir. Tezi kabul edilen öğrenciler başarılı olarak değerlendirilirler.
13. Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Tam Zamanlı
14. Adres ve İletişim Bilgileri (Bölüm/Program Başkanı, Yardımcıları ve Erasmus Koordinatörü)
ESOGÜ Meşelik Kampüsü 26480/ESKİŞEHİR
Tel:+902222393750, www.ogu.edu.tr, www.fbe.ogu.edu.tr
15. Bölüm/Program Olanakları
Kimya Mühendisliği Bölümünde 17 Profesör, 4 Doçent, 3 Doktor Öğretim Üyesi olmak üzere toplam 24 öğretim üyesi, 1 öğretim görevlisi, 3’ü doktorasını tamamlamış 4 araştırma görevlisi, 2 kimyager ve 1 idari personel görev yapmaktadır.
Bölüm; bir eğitim bloğu ve iki laboratuvar bloğu olmak üzere toplam üç blokta faaliyetlerini sürdürmektedir. Eğitim bloğu dört kattan oluşan bir binadır. Bu blokta farklı öğrenci kapasitelerine sahip toplam 11 adet derslik bulunmaktadır. Toplam kullanım alanı 837 m2 olan bu dersliklerden 8’i sabit projeksiyon cihazı ile donatılmıştır. Dersliklerden biri amfi biçiminde olup, dersler dışında öğrencilerin mesleki gelişimlerini destekleyen konferans, seminer ve eğitimler için de kullanılmaktadır. Bölüm eğitim bloğunda ayrıca öğretim elemanları tarafından ofis olarak kullanılan 29 adet oda, Bölüm Başkanlığı odası, Bölüm Sekreterliği, arşiv-misafir öğretim elemanı odası, bölüm toplantı odası ve öğrenci çalışma odası bulunmaktadır.
Laboratuvarlar toplam 1230 m2 alana sahip olup, birer katlı iki laboratuvar bloğunda bulunmaktadır. Bu bloklarda Lisans programı deneylerinin yürütüldüğü üç adet laboratuvar ve araştırma çalışmalarının yürütüldüğü dört adet Araştırma Laboratuvarı vardır. Ayrıca 19 adet Araştırma Odası (birisi kısmi zamanlı çalışan öğrenci ve lisansüstü öğrencilere tahsis edilmiştir), GC-MS, Cam-Demirbaş Malzeme Deposu, Terazi Odası, Kimyasal Madde Deposu ve Geçici Atık Depolama Odası, kimyagerler için iki adet personel odası ve iyonsuzlaştırılmış su hazırlama düzeneğinin bulunduğu bir oda laboratuvar bloklarında yer almaktadır. Araştırma laboratuvarlarında lisansüstü çalışmalarda kullanılan ve projelerle alınmış BET cihazı, FTIR spektrofotometresi, gaz kromatografisi, potansiyostat/galvanostat, UV spektrofotometre ve atomik absorpsiyon cihazı gibi donanımlar bulunmaktadır.
16. Akademik Personel
https://kimyamuh.ogu.edu.tr/Sayfa/Index/82/akademik-kadro