• resim1

    Üniversite Yürüş Alanı

  • resim2

    Kütüphane

  • resim3

    Kapalı Yüzme Havuzu

  • resim4

    Rektörlük Binası

  • resim5

    Eğitim Fakültesi

Uçak Teknolojisi Programı

1.Genel Bilgi

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eskişehir Meslek Yüksekokulu Uçak Teknolojisi Programı 2021 eğitim-öğretim yılında öğrenci alıma başlamış olup yıllık düzeyde yaklaşık 45 öğrencinin eğitim aldığı bir bölümdür. Mezunlarımızın ulusal ve uluslararası düzeyde havacılık sanayinde iş bulabilmesini sağlamak üzere yüksek kalitede eğitim programı sunmak amacımızdır.

Uçak Teknolojisi programından mezun olan öğrenciler kazandıkları yeterlikler doğrultusunda; havacılık sektöründe hizmet veren işletmelerde imalat, bakım-onarım, proje, planlama, makine resim, kompozit imalatı ve bakımı ve konstrüksiyonla ilgili bölümlerde görev yapabilirler.

2.Kazanılan Derece

Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Uçak Teknolojisi alanında ön lisans diploması verilir.

3.Derecenin Düzeyi

Ön lisans

4.Kabul ve Kayıt Koşulları

Uçak Teknolojisi Programına Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan TYT ( Temel Yeterlilik Testi) sınavı ile öğrenci yerleştirilmektedir. Öğrenciler her yıl kılavuzda belirtilen kontenjan dahilinde ilgili puan türü ile yerleştirilmektedir. Okul birincisi kontenjanı dahilinde de tercih eden öğrenciler ilgili puan türüne göre sıralanarak yerleştirilmektedir. Uçak Teknolojisi programlarına kayıtlanacak öğrencilerden kılavuza göre bazı ön şartlar aranmaktadır. Uçak Teknolojisi programlara kayıtlanabilmek için aranan ön şartlar:

1. Mesleği ve/veya meslekte verilen görevi icra etmesine engel oluşturacak herhangi bir sağlık sorunu bulunmadığına dair tam teşekküllü bir hastaneden son 6 ay içinde olmak kaydıyla heyet raporu alması gerekmektedir. Özellikle görme kaybı/eksikliği, renk körlüğü, işitme kaybı/eksikliği ortopedik yeterlilik vb.)

2. Bu programda uygulamaya yönelik bazı dersler özel ve resmî havacılık kuruluşlarının tesislerinde yapıldığından bu programı kazanan öğrencilerin adil sicil kayıtlarının olmaması gerekmektedir.

5.Önceki Öğrenmenin Tanınması

Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki örgün öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulu'nun belirlemiş olduğu “Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans Ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik " ve ilgili diğer yönetmelikler kapsamında gerçekleştirilmektedir.

Türkiye'de örgün eğitim kurumları dışında sertifikaya dayalı veya tecrübeye dayalı öğrenmenin tanınması kapsamında yabancı dil dersleri için her akademik dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Sınava girip başarılı olan öğrenciler ders programında ilgili derslerden muaf olurlar.

6.Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 120 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Uçak Teknolojisinde öğrenim gören tüm öğrenciler, 2 yıllık eğitimleri boyunca en az 20 işgünü staj yapmakla yükümlüdürler.

7.Program Profili (Amacı)

Uçak Teknolojisi Programı'nın temel amacı “Uçak Teknolojisi” alanında nitelikli ve sektördeki ulusal ve uluslararası tüm firmalarda görev yapacak donanımda uzmanlar yetiştirmektir. Son teknik ve bilimsel gelişmeleri yakından takip etmesi gereken uçak teknolojisi teknikerlerini, uluslararası standartlarda bilimsel veriler ışığında çalışan-düşünen bireyler olarak yetiştirmek, ve bu alandaki nitelikli insan gücünün boşluğunu doldurmak başlıca hedeftir.

8.Program Yeterlilikleri (Öğrenim Çıktıları)

·Hava aracı ve havacılıkla ilgili temel prensip, kural ve kanunları bilme, kavrama ve uygulayabilir

·Hava aracının yapısal özelliklerini ve hava aracı bakımı ile ilgili takım, alet ve makinaları tanımak ve kullanabilir

·Hava aracı elektroniği ile ilgili temel konuları bilme ve uygulayabilir

·Teknik resim ve sivil havacılık kuralları bilir.

·Hava aracı bakım ve onarımıyla ilgili standartları bilme ve uygulayabilir.

·Hava aracı otomatik kontrol ve kumanda yöntemlerini bilir.

·İş Emniyeti Sağlayarak Elektronik Malzemeleri Kullanmak ve Temel Ölçümler Yapabilir

·Hava aracı temel elektrik-elektronik sistemleri, malzemelerini bilmek ve arıza analizi yapabilir

·İş Yeri/İşletmeyi Kurmak(Ön Koşul) ,kalite Güvence ve Standartlarını Uygulamak ve İngilizce okuyabilmek, anlayabilmek, yazabilmek ve konuşabilir..

9.Mezunların İstihdam Olanakları

“Uçak Teknolojisi Teknikeri” unvanı alan mezunlar, havacılık sektöründe imalat yapan firmalarda veya büyük çaplı bakım onarım yapan firmalarda teknik personel olarak çalışabilmektedirler. Öğrenciler, kazandıkları yeterlikler doğrultusunda; havacılık sektöründe hizmet veren işletmelerde proje, planlama, makine resim ve konstrüksiyonla ilgili bölümlerde de görev yapabilirler

10.Üst Derece Programlarına Geçiş

Uçak Teknolojisi programını başarıyla tamamlayan öğrenciler, DGS kılavuzunda da belirtilen lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

11.Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli Ders Bilgi Formunda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.

12.Mezuniyet Koşulları

Mezuniyet koşulları “Yeterlilik Koşulları ve Kuralları” bölümünde açıklandığı gibidir.

13.Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )

Tam Zamanlı

14.Adres ve İletişim Bilgileri (Bölüm/Program Başkanı, Yardımcıları ve Erasmus Koordinatörü)

ESOB Antrepo Cad. Teknoloji Bulvarı No:1 Eskişehir Tel:0222 236 14 15

Program Başkanı: Doç. Dr. Ramazan Kürşat ÇEÇEN

15.Bölüm/Program Olanakları

Uçak Teknolojisi programını 1 Doçent ve 1 öğretim görevlisi görev yapmaktadır.

16.Akademik Personel

Doç. Dr. Ramazan Kürşat ÇEÇEN

Öğr. Gör. Zeynel BAŞ


17. Amaç ve Öğrenme Çıktıları (T.Y.Y.Ç)

;