Zootekni tarımsal faaliyetlerin hayvansal üretim kısmında ürünlerin nicelik ve nitelik bakımından ekonomik olarak arttırılmasını amaçlayan, hayvan materyalinin yetiştirme, ıslah, besleme ve sağlık koruma alanlarında lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde teorik ve pratik eğitim veren bir bilim dalıdır.
Bölümümüz Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ali Numan Kıraç yerleşkesinde yer almaktadır. Zootekni Bölümü 2010 yılında kurulmuş olup bölümde 1 profesör, 1 doçent, 3 doktor öğretim üyesi ve 1 araştırma görevlisi bulunmaktadır. Bölümümüzde Hayvan Yetiştirme, Hayvan Besleme ve Biyometri ve Genetik Anabilim Dalları yer almaktadır. Bölüm 2011-2012 Eğitim ve Öğretim yılında 31 öğrenci ile lisans eğitimine başlamıştır.
Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Ziraat Mühendisliği alanında lisans diploması verilir.
Lisans
Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.
Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki örgün öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulu'nun belirlemiş olduğu "YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK " kapsamında gerçekleştirilmektedir.
Türkiye'de örgün eğitim kurumları dışında sertifikaya dayalı veya tecrübeye dayalı öğrenmenin tanınması kapsamında bazı bilgisayar ve yabancı dil dersleri için her akademik dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Sınava girip başarılı olan öğrenciler ders programında ilgili derslerden muaf olurlar.
Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. Dördüncü yarıyıl sonunda 15 gün ve Altıncı yarıyıl sonunda olmak üzere 25 gün olarak toplam 40 gün yaz stajı zorunluluğu vardır.
Hayvan refahını, toplumun ihtiyaçlarını ve duyarlılığını dikkate alarak, geleneksel metotların yanında biyoteknolojinin kullanımını arttırarak bilimsel ve ekonomik esaslar dahilinde hayvansal üretimin devamlılığını sağlayan, ulusal ve uluslararası sektörel rekabeti takip edebilen, bilimsel düşünmeyi benimseyen, içinde bulunduğu durumu iyi analiz ederek üreticiye (paydaşlara) etkin bir şekilde bilgiyi aktarabilen ve taleplerini karşılıksız bırakmayan, hayat boyu öğrenme ve kendini geliştirme prensibini benimsemiş zooteknist ziraat mühendisleri yetiştirmek ve hayvancılık alanındaki problemlerin çözümüne ve mevcut durumu iyileştirmeye yönelik araştırmalar yapmaktır.
Bölümümüzden mezun olan Ziraat Mühendisleri Üniversitelerde, T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda, T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nda Kamu ve Özel bankalarda, Tarım Kredi Kooperatifleri’ nde, belediyelerde, özel çiftlikler ve yem fabrikaları ve benzer kurum ve kuruluşlarda çalışma alanları bulabilmekte, ayrıca özellikle hayvancılık sektöründe kendi işletmelerini kurabilmektedirler.
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES veya eşdeğeri sınavlardan geçerli puan almaları ve yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda Lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli “Ders Bilgi Formu” nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.
Mezuniyet koşulları “Yeterlilik Koşulları ve Kuralları” bölümünde açıklandığı gibidir.
Tam Zamanlı
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, Ali Numan Kıraç Yerleşkesi, Ziraat Caddesi, Kütahya Yolu, 26160 ESKİŞEHİR
Telefon: +90 222 324 29 91
Belgegeçer: +90 222 324 29 90
Prof. Dr. Muhammet Alan (Bölüm Başkanı) Dahili: 4868
Doç. Dr. Taki KARSLI (Bölüm Başkan Yardımcısı) Dahili: 4803
Doç. Dr. Canan Kop Bozbay (Bölüm Başkan Yardımcısı) Dahili: 4884
Doç. Dr. Zekeriya KIYMA (Bölüm Erasmus Koordinatörü) Dahili: 4830
Bölümümüz Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ali Numan Kıraç yerleşkesinde yer almaktadır. Zootekni Bölümü 2010 yılında kurulmuş olup bölümde 1 profesör, 1 doçent, 3 doktor öğretim üyesi ve 1 araştırma görevlisi bulunmaktadır. ESOGÜ Ziraat Fakültesi Ali Numan Kıraç Yerleşkesi içerisinde mevcut binalarda Kanatlı Hayvan Araştırma ve Uygulama Kümesi, bireysel barındırma üniteleri olan Küçükbaş Hayvan Araştırma ve Uygulama Ağılı ve Laboratuvarı, 1280 kapasiteli Kuluçkahane, Bıldırcın Yetiştirme Ünitesi, Etlik Piliç Yetiştirme Kümesi, Yem Ünitesi, Yemler ve Hayvan Besleme ile Hayvansal Biyoteknoloji Laboratuarları mevcuttur. Ayrıca fakültemiz yerleşkesinde Yemler ve Hayvan Besleme Laboratuarları’na da çiftçilerimize Kuru Madde, Ham Kül, Ham Yağ, Ham Protein, ADF, NDF, ADL-Lignin, Gaz Üretim Sistemi, Renk Ölçer vb. kaba ve kesif yem analizleri hizmeti verilmektedir.
Prof. Dr. Muhammet ALAN (Anabilim Dalı Başkanı) Dahili: 4868
Doç. Dr. Zekeriya KIYMA Dahili: 4830
Dr. Öğretim Üyesi Yüksel AKSOY Dahili: 4883
Dr. Öğretim Üyesi Oya ERALP İNAN Dahili: 4864
Doç. Dr. Canan KOP BOZBAY (Anabilim Dalı Başkanı) Dahili: 4884
Araş. Gör. Dr. Ahmet AKDAĞ Dahili: 4873
Doç. Dr. Taki KARSLI (Anabilim Dalı Başkanı) Dahili: 4803
Doç. Dr. Yasin ALTAY Dahili: 4822
Dr. Öğretim Üyesi Yasemin GEDİK Dahili: 4881