Bölümümüz, 15 Mayıs 1996 tarihinde, Metalurji Mühendisliği olarak kurulmuştur. 1996-1997 öğretim yılı güz döneminde ilk kez öğrenci almış olan bölümün adı 1998 yılında Metalurji ve Malzeme Mühendisliği olarak değiştirilmiştir. Bölümde halen 4 Profesör, 3 Doçent 5 Doktor Öğretim Üyesi ve 6 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplam 18 öğretim görevlisi bulunmaktadır. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Lisans Programı’na her yıl 60 öğrenci kabul etmektedir. Normal eğitim süresi 4 yıl olan bölümde Malzeme, Üretim Metalurjisi ve Nanomalzemeler Anabilim Dalı olmak üzere 3 anabilim dalı mevcuttur. Bölümümüzün yüksek lisans programında da halen yaklaşık olarak 20 doktora ve 50 yüksek lisans öğrencisi bulunmaktadır.
Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Metalurji ve Malzeme Mühendisliği alanında lisans diploması verilir.
Lisans
Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.
Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki örgün öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulu'nun belirlemiş olduğu "YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK " kapsamında gerçekleştirilmektedir.
Türkiye'de örgün eğitim kurumları dışında sertifikaya dayalı veya tecrübeye dayalı öğrenmenin tanınması kapsamında bazı bilgisayar ve yabancı dil dersleri için her akademik dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Sınava girip başarılı olan öğrenciler ders programında ilgili derslerden muaf olurlar.
Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. Bölümümüzde 15 iş günü Döküm, 15 iş günü İmalat ve 15 iş günü İşletme stajı olmak üzere 45 iş günü staj zorunluluğu vardır.
Metalurji ve Malzeme alanında uluslararası düzeyde, araştırıcı ve sorgulayıcı eğitim veren, bilim ve teknolojide öncü bir eğitim ve araştırma bölümü olmaktır. Bilimsel ve çok boyutlu düşünebilen, bilgileri sentezleyerek proje tasarlayabilen, veri ve bulguları değerlendirerek yorumlayabilen, sorunlar karşısında kendine güvenen ve sorunları analiz ederek çözüm üretebilen öğrenciler yetiştirmek. Öğrenci ve öğretim elemanlarının çok yönlü gelişimini sağlamak. Bilimsel araştırma ve kaliteli bir eğitim için destekleyici koşulları yerine getirmek. Öğrencilerine öğrenmeyi sevdirecek, temel kavramları, bilgiyi ve bilgiye ulaşım yollarını öğretecek, araştırmayı ve öğretmeyi seven öğretim elemanlarına sahip olmak.
PEA 1. Mezunların, Metalurji ve Malzeme Mühendisliğinin temel prensipleri hakkında yeterli bilgi birikimine sahip olmaları ve mühendislikle ilgili alanlarda çalışmaları.
PEA 2. Mezunların, bilgi birikimlerini karşılaşacakları mühendislik tasarım, maliyet, güvenlik, çevre ve kalite ile toplumsal yararlılık gereksinimlerine uygulayabiliyor olmaları.
PEA 3. Mezunların, gelişen teknolojinin gerektirdiği gereksinimleri karşılayabilmek için yaratıcı, takım çalışmasına yatkın, liderlik görevi üstlenebilen, kendisine güvenen ve kendisini yenileyebilen özelliklere sahip olmaları
PEA 4. Mezunların, yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilmeleri, yaşam boyu sürekli eğitime ve öğrenime açık olmaları
PÇ 1. Matematik, fen bilimleri ve Metalurji ve Malzeme Mühendisliği ile ilgili mühendislik konularında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri ve mühendislik. problemlerini modelleme ve çözme için uygulayabilme becerisi.
P.Ç 2. Uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçip uygulayarak karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi.
PÇ 3. Modern tasarım yöntemlerini uygulayarak karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi.
PÇ 4. Metalurji ve Malzeme Mühendisi olarak karşılaşılan mühendislik uygulamaları için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin
PÇ 5. Mühendislik problemlerinin incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
PÇ 6. Bireysel çalışma, disiplin içi ve disiplinler arası etkin biçimde çalışabilme becerisi.
PÇ 7. Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi.
PÇ 8. Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ 9. Mesleki ve etik sorumluluk bilinci.
PÇ 10. Proje yönetimi ile risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürebilir kalkınma hakkında farkındalık.
PÇ. 11.Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre, güvenlik ve toplumsal yararlılık üzerindeki etkileri ile çağın sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
PÇ12. Mühendislik uygulamalarındaki, malzeme seçimi, ürün geliştirme ile üretim süreçlerinde kalite bilinci ve kalite-kontrol alanında farkındalık.
PÇ 13. Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan sorunlara özgüvenle yaklaşma becerisi.
Bölümümüzden mezun olan öğrenciler kamu kurum ve kuruluşları ile demir çelik üretim tesislerinde, döküm yapan tesislerde, seramik tesislerinde, cam sektöründe, metal işleri yapan kuruluşlarında görev alabilmektedirler.
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES veya eşdeğeri sınavlardan geçerli puan almaları ve yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda Lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli “Ders Bilgi Formu” nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.
Mezuniyet koşulları “Yeterlilik Koşulları ve Kuralları” bölümünde açıklandığı gibidir.
Tam Zamanlı
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü
Bat- Meşelik 26040 ESKİŞEHİR
Tel: 0222 239 37 50 / 3680
metalurji@ogu.edu.tr
Prof.Dr.Mustafa ANIK (Bölüm Başkanı ) Dahili: 3681
Doç. Dr. İbrahim ÇELİKYÜREK (Bölüm Başkan Yrd.) Dahili: 3700
Dr. Öğr. Üyesi S. Mine TOKER (Bölüm Başkan Yrd.) Dahili: 3683
Dr. Öğr. Üyesi Bedri BAKSAN (Bölüm Erasmus Koordinatörü) Dahili: 3691
Bölümde eğitim ve öğretim, 100'er kişilik kapasiteye sahip bir adet anfi, üç adet büyük sınıf, dört adet orta büyüklükteki 50'şer kişilik ve iki adet 30'ar kişilik sınıflarda gerçekleştirilmektedir. Araştırmalar ve derslere ait uygulamalar için Bölüm Araştırma Laboratuvarları ile Makine Mühendisliği Malzeme Grubu Laboratuvarları ve Metalurji Enstitüsü Laboratuarları kullanılmaktadır.
Malzeme Bilimi Anabilim Dalı
Prof.Dr.Mustafa ANIK (Anabilim Dalı Başkanı ve Bölüm Başkanı)
Prof.Dr.Orhan Şerif KOMAÇ
Prof.Dr.Hakan GAŞAN
Doç.Dr.İbrahim ÇELİKYÜREK
Doç.Dr. Bilge YAMAN ISLAK
Doç.Dr. Hüseyin AVCI
Dr.Öğr. Üyesi Bedri BAKSAN
Dr.Öğr. Üyesi Neşe ÖZTÜRK KÖRPE
Arş.Grv. Dr. Alanur BİNAL AYBAR
Arş.Grv. Dr. Kerem AYBAR
Arş.Grv. Dr. Reşat Can ÖZDEN
Üretim Metalurjisi Anabilim Dalı
Dr.Öğr. Üyesi S. Mine TOKER (Anabilim Dalı Başkanı)
Dr.Öğr. Üyesi Belgin TANIŞAN
Nanomalzemeler Anabilim Dalı
Prof.Dr.M. Celalettin BAYKUL (Anabilim Dalı Başkanı)
Dr.Öğr. Üyesi Şahin COŞKUN
Araş.Gör. Dr. Ersu LÖKÇÜ
Araş.Gör. Meltem ÇAYIRLI