1. Genel Bilgi
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2018 yılında açılmış olup, 2021 – 2022 eğitim öğretim yılı itibariyle öğrenci kabulüne başlamıştır.
Fakültemiz akademik yapılanmaya esas olarak iki bölümden oluşmaktadır;
1. Özel Hukuk Bölümü
- Avrupa Birliği Hukuku Anabilim Dalı
- Bilişim Hukuku Anabilim Dalı
- Deniz Hukuku Anabilim Dalı
- Fikri Mülkiyet Hukuku Anabilim Dalı
- İslam Hukuku Anabilim Dalı
- İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı
- Medeni Hukuk Anabilim Dalı
- Medeni Usul ve İcra İflas Hukuku Anabilim Dalı
- Milletlerarası Özel Hukuk Anabilim Dalı
- Roma Hukuku Anabilim Dalı
- Ticaret Hukuku Anabilim Dalı
2. Kamu Hukuku Bölümü
- Anayasa Hukuku Anabilim Dalı
- Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı
- Genel Kamu Hukuku Anabilim Dalı
- Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Anabilim Dalı
- Hukuk Tarihi Anabilim Dalı
- İdare Hukuku Anabilim Dalı
- İnsan Hakları Hukuku Anabilim Dalı
- Mali Hukuk Anabilim Dalı
- Milletlerarası Hukuk Anabilim Dalı
2. Kazanılan Derece
Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Hukuk Fakültesi alanında lisans diploması verilir.
3. Derecenin Düzeyi
Lisans düzeyi
4. Kabul ve Kayıt Koşulları
Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.
Ayrıca Türkiye Cumhuriyetinde Hukuk programlarına; programın, yerleştirme puan türünde başarı sırası 125 bininci sırada olan adayın yerleştirme puanının üstünde yerleştirme puanına sahip adaylar kabul edilmektedir.
5. Önceki Öğrenmenin Tanınması
Fakültemizde önceki öğrenime ait kredi transferi Yüksek Öğretim Kurulu'nun belirlemiş olduğu "YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK " kapsamında gerçekleştirilmektedir.
Türkiye'de örgün eğitim kurumları dışında sertifikaya dayalı veya tecrübeye dayalı öğrenmenin tanınması kapsamında yabancı dil dersleri için her akademik dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Sınava girip başarılı olan öğrenciler ders programında ilgili derslerden muaf olurlar.
6. Yeterlilik Koşulları ve Kurallar
Bir dersteki başarı durumu, ara sınav (vize) ile yılsonu (final) yahut bütünleme sınavının not ortalamalarının beraber değerlendirilmesi ile belirlenir.
Bir dersin başarı notu, yıl içerisinde yapılacak olan ara sınavın ağırlığına göre elde edilecek olan notların %40’ı ve ilgili dersin final yahut bütünleme sınav notunun %60’ının toplanmasıyla elde edilen nottur. Bu oranların hesabında kesirler aynen korunur. Başarı notunun hesabında buçuklu sayılar tam sayıya tamamlanır. Öğrencinin girmediği sınavlarının notları, ortalama hesaplamasında sıfır (0) olarak değerlendirilir. Bir dersten geçebilmek için başarı notu, en az 60 puan (CC) olmak zorundadır.
Öğrencinin bir dersten başarılı olabilmesi için ara sınavın notuna bakılmaksızın final veya bütünleme sınavından en az 60 puan alması ve başarı harf notunun CC olması gerekir.
Mezuniyet başarı notu, genel not ortalamasına göre belirlenir. Bu notun en az 2,00 olması şarttır.
7. Program Profili (Amacı)
Hukuk düzeninin varlığını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için, hukukun temel ve evrensel nitelikteki ilkeleri ile mesleki etik ilkelerin bilincinde ve bu ilkeleri uygulama iradesi bulunan, mesleğini yapabilmek için gereken teorik ve uygulama bilgisine sahip hukukçuların yetiştirilmesi bir zorunluluktur.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi bu zorunluluğun farkındalığı altında ve oluşturduğu kadrosuyla, çağın ihtiyaçlarına uygun bir hukuk eğitimini vererek yukarıda sayılan niteliklere sahip hukukçular yetiştirebilmek amacıyla yola çıkmıştır. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi bu misyon ve vizyon çerçevesinde, yeni bir hukuk fakültesi olmasına rağmen Türkiye’nin bilinen ve tercih edilen sayılı hukuk fakülteleri arasına girecektir.
ESOGÜ Hukuk Fakültesi mezunu,
- Hukukun temel ve evrensel nitelikteki ilkelerini bilir, benimser ve hukukçu kimliğiyle icra ettiği mesleğinde bu ilkelere uygun hareket eder.
- Türk hukukuna hâkim ve Türk hukukunun mehazı olan hukuk sistemleri bakımından farkındalık sahibi olarak, hukuk alanına ilişkin teorik bilgiyi kapsamlı şekilde edinir.
- Edindiği teorik hukuk bilgisinin bilimsel yöntemler göz önünde bulundurulmak suretiyle somut uyuşmazlıklara ne şekilde uygulanacağı hakkında metodolojik bilgi sahibi olur.
- Hukuka ve toplumsal olaylara ilişkin güncel gelişmeleri takip ederek bunlar hakkında fikir sahibi olur ve çözüm önerileri geliştirir.
- Başta adalet meslek etiği olmak üzere, mesleki ve toplumsal etik kurallarını benimser. Bu kuralları meslek yaşamında rehber edinir.
- İnsan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine, ilke ve inkılaplarına bağlı, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk düzeni için çalışır.
- Mevzuata ilişkin detaylı bilginin yanı sıra hukuk alanındaki bilimsel çalışmalara ve yargısal içtihatlara hâkim olur, bu kaynakların yorumlanması suretiyle başta hukuk olmak üzere sosyal bilimlere ilişkin diğer alanlardaki güncel gelişmeler hakkında fikir sahibi olur.
8. Program Yeterliliği (Öğrenim Çıktıları)
- Hukuki sorunları anlamak, analiz etmek, yorum yapabilmek, bu konularda tartışma yapabilmek, görüş ve çözüm önerisi sunabilmek ve bu süreçlerin gerçek hayatla ilişkilendirilmesini sağlamak.
- Hukuk alanında muhakeme becerisine ve yeteneğine sahip, başkaları ile iş birliğine açık, onlarla uyum içinde çalışabilen, araştırma ve incelemeye meraklı ve bir problem çözme sürecini baştan sona gerçekleştirebilecek düzeyde bilgiye sahip olmak.
- Hukuki uyuşmazlıklara uygulanacak hükümleri tespit edebilecek bilgiye sahip olmak, ilgili alandaki mahkeme kararlarını analiz etmek, tartışmak ve değerlendirebilme yeteneğine sahip olmak.
- Hukuk etiğine ve mesleğine ilişkin kuralları özümseme ve bunlara uyma becerisine sahip olmak
- Hukuk devleti ilkesine ve adalet idealine bağlı olarak hukuki ve sosyal sorunlar üzerinde eleştirel ve yaratıcı düşünebilme becerisine sahip olmak.
- Özel ve kamu hukuku alanlarının teori ve uygulamaya yönelik farklarını anlama becerisine sahip olmak.
- Yaşam boyu öğrenmenin önemini kavrayıp dünya, ülke, bölge ve yerel düzeyde hukuki, toplumsal, kültürel vb. olay ve gelişmeleri analiz edebilmek ve bunlar hakkında yeterli düzeyde yorum yapabilmek.
- Disiplin içi ve disiplinler arası araştırma ve çalışma yapabilme becerisine sahip olmak.
- İş yaşamının gerektirdiği ahlak ve etik kurallarına vakıf olarak yetişmek ve bunları gelecekte etkin kullanabilir olmak.
- Hukuki problemlerin çözümünde mesleğe ilişkin bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanabilme becerisine sahip olmak.
9. Mezunların İstihdam Olanakları
Mezunlar kamu sektöründe ve özel sektörde istihdam imkânı bulur. Buna göre,
- Hâkim, savcı ve avukatlık yarışma sınavlarında başarı olan mezunlar belirtilen mesleklerde çalışma imkânı elde ederler.
- Avukatlık stajını tamamlayan mezunlar, bağımsız olarak yahut Kamu Personeli Seçme Sınavı neticesinde kamu kurumlarında avukatlık mesleğini icra edebilirler.
- Kamu Personeli Seçme Sınavı neticesinde kamu kurumlarında uzman ya da diğer pozisyonlarda çalışabilirler.
- İlgili mevzuatta ayrıca yer verilen şartları kazanan mezunlar, hukuk uyuşmazlıklarında arabulucu veya ceza muhakemesinde uzlaştırmacı sıfatıyla mesleklerini icra edebilirler.
10. Üst Derece Programlara Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar, ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla, kendi alanlarında veya ilgili alanlarda yüksek lisans ve doktora programlarına müracaat edebilirler.
11. Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli “Ders Bilgi Formu”nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.
12. Mezuniyet Koşulları
Mezuniyet koşulları "6.Yeterlilik Koşulları ve Kurallar" bölümünde açıklandığı gibidir.
13. Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, E-öğrenme)
Tam Zamanlı
14. Adres ve İletişim Bilgileri (Bölüm/Program Başkanı, Yardımcıları ve Erasmus Koordinatörü)
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Meşelik Kampüsü Merkez (26480)
Eskişehir / Türkiye
Dekan V.
Prof. Dr. Emine GÜMÜŞSOY Tel: 0 (222) 239 37 50 / Dahili: 4700
Dekan Yardımcıları
Doç. Dr. Aydın Alber YÜCE Tel: 0 (222) 239 37 50 / Dahili: 4702
Dr. Öğr. Üyesi Nazlı ELBİR Tel: 0 (222) 239 37 50 / Dahili: 4704
Özel Hukuk Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Alpay Hekimler Tel: 0 (222) 239 37 50 / Dahili: 4739
Kamu Hukuku Bölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Burcu Erdinç Tavil Tel: 0 (222) 239 37 50 / Dahili: 4723
ERASMUS Koordinatörü
Doç. Dr. Ufuk TEKİN İletişim: ufuk.tekin@ogu.edu.tr Tel: 0 (222) 239 37 50 / Dahili: 4722
15. Bölüm / Program Olanakları
Hukuk Fakültesinde 1 Profesör, 7 Doçent, 20 Doktor Öğretim Üyesi olmak üzere toplam 28 Öğretim Üyesi, 36 Araştırma Görevlisi, 11 idari personel görev yapmaktadır.
Fakülte; derslikler, konferans salonu, öğrenci çalışma odası, öğretim elemanlarının odaları, Dekanlık ve idari hizmetler katında faaliyetlerini sürdürmektedir.
Fakültede bodrum katta konferans salonu, zemin katta 4, dış birimde 1 olmak üzere toplam 5 adet sınıf bulunmaktadır. Bu sınıfların toplam kullanım alanı 449 m2’dir ve sınıflar projeksyon ile donatılmıştır. Konferans salonunda dersler dışında öğrencilerin mesleki gelişimlerini destekleyen konferans, seminer ve eğitimler için de kullanılmaktadır. Fakültemizde ayrıca öğretim elemanları ve idari personel tarafından kullanılan 27 adet 16 m2 ve 6 adet 30 m2’lik oda bulunmaktadır.
16. Akademik Personel
Özel Hukuk Bölümü (Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Alpay Hekimler)
- Avrupa Birliği Hukuku Anabilim Dalı
- Arş. Gör. Ayça Deniz KARAKUŞ
- Bilişim Hukuku Anabilim Dalı
- Arş. Gör. Mirza Samet Erzurumloğlu
- Deniz Hukuku Anabilim Dalı
- Arş. Gör. Zeynep Damla IŞIK
- Fikri Mülkiyet Hukuku Anabilim Dalı
- Doç. Dr. Pelin KARAASLAN (Anabilim Dalı Başkanı)
- Arş. Gör. Ahunur AÇIKGÖZ
- Arş. Gör. Türkan Neslihan DERVİŞOĞULLARI
- İslam Hukuku Anabilim Dalı
- İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı
- Prof. Dr. Alpay HEKİMLER (Anabilim Dalı Başkanı)
- Dr. Öğr. Üyesi Nazlı ELBİR
- Arş. Gör. Seda PARLAK
- Arş. Gör. Dilan YILDIRIM
- Medeni Hukuk Anabilim Dalı
- Doç. Dr. Bahar ÖCAL APAYDIN (Anabilim Dalı Başkanı)
- Doç. Dr. Hatice Tolunay OZANEMRE YAYLA
- Dr. Öğr. Üyesi Adem YELMEN
- Dr. Öğr. Üyesi Aziz Erman BAYRAM
- Dr. Öğr. Üyesi Emre KÖROĞLU
- Arş.Gör. Hatice Nur AKTAŞ İNCEL
- Arş.Gör. Mustafa Fikri GEMİCİ
- Arş. Gör. Simge SARAÇOĞLU
- Arş. Gör. Şeyda YÖRÜK
- Medeni Usul ve İcra İflas Hukuku Anabilim Dalı
- Doç. Dr. Barış TORAMAN (Anabilim Dalı Başkanı)
- Doç. Dr. İdil TUNCER KAZANCI
- Dr. Öğr. Üyesi Seyhan SELÇUK
- Arş. Gör. Gülnihal Zeynep ŞAHİN
- Arş. Gör. Kübra ACER TUNÇEL
- Arş. Gör. Kübra Nur KIRALİ
- Milletlerarası Özel Hukuk Anabilim Dalı
- Doç. Dr. Kazım Sedat SİRMEN (Anabilim Dalı Başkanı)
- Dr. Öğr. Üyesi Burcu İRGE ERDOĞAN
- Arş. Gör. Başak İrem COŞKUN
- Arş. Gör. Hilal Büşra OSMANLI
- Roma Hukuku Anabilim Dalı
- Ticaret Hukuku Anabilim Dalı
- Doç. Dr. Ufuk TEKİN (Anabilim Dalı Başkanı)
- Doç. Dr. Aydın Alber YÜCE
- Dr. Öğr. Üyesi Bilge AYTUĞAR
- Dr. Öğr. Üyesi Ezgi Başak DEMİRAYAK ÜNAL
- Dr. Öğr. Üyesi İsmail Özgün KARAAHMETOĞLU
- Arş. Gör. Ahmet ATA
- Arş. Gör. Alperen ERDOĞAN
- Arş. Gör. Bengisu ÖZYİĞİT
Kamu Hukuku Bölümü (Bölüm Başkanı: Dr. Öğr. Üyesi Burcu Erdinç Tavil)
- Anayasa Hukuku Anabilim Dalı
- Dr. Öğr. Üyesi Yasin AYDOĞDU (Anabilim Dalı Başkanı)
- Arş.Gör. Furkan YILMAZ
- Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı
- Dr. Öğr. Üyesi Semih YUMAK (Anabilim Dalı Başkanı)
- Dr. Öğr. Üyesi Eylem BAŞ BAYRAKTAROĞLU
- Dr. Öğr. Üyesi Volkan MAVİŞ
- Arş. Gör. Eda TAŞTEMÜR
- Arş. Gör. Gökberk ATACAN
- Arş. Gör. Melike Hafsa MUCUK
- Genel Kamu Hukuku Anabilim Dalı
- Dr. Öğr. Üyesi Elif ÇELİK (Anabilim Dalı Başkanı)
- Dr. Öğr. Üyesi Ulaş KARADAĞ
- Arş.Gör. Merve YİĞİT KENDİRCİ
- Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Anabilim Dalı
- Dr. Öğr. Üyesi Akasya Kansu KARADAĞ(Anabilim Dalı Başkanı)
- Arş. Gör. Selvi Müleyke ŞEN
- Hukuk Tarihi Anabilim Dalı
- Arş. Gör. Esma Nur TOPÇU
- Arş. Gör. Fatma KURU
- İdare Hukuku Anabilim Dalı
- Dr. Öğr. Üyesi Burcu ERDİNÇ TAVİL (Anabilim Dalı Başkanı)
- Arş. Gör. Abdurrahim ÇINAR
- Arş.Gör. Aişe Sena DOĞAN
- Arş. Gör. Efe BİLKE
- İnsan Hakları Hukuku Anabilim Dal
- Mali Hukuk Anabilim Dalı
- Milletlerarası Hukuk Anabilim Dalı
- Dr. Öğr. Üyesi Beyza ÖZTURANLI ŞANDA (Anabilim Dalı Başkanı)
- Dr. Öğr. Üyesi Figen TABANLI
- Arş. Gör. Hamza YÜCE
- Arş. Gör. Sefa Mert KATİÇ