• resim1

    Üniversite Yürüş Alanı

  • resim2

    Kütüphane

  • resim3

    Kapalı Yüzme Havuzu

  • resim4

    Rektörlük Binası

  • resim5

    Eğitim Fakültesi

Bitki Koruma

1. Genel Bilgi

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 19.01.2011 tarih ve 606 sayılı kararı ile Fakültemizde Bitki Koruma Bölümünün açılması uygun görülmüştür. Bölüm; Entomoloji ve Fitopatoloji  olmak üzere 2 anabilim dalından oluşmaktadır. Öğrencilerimizin mezun olduklarında konusuna hakim, çalışkan, dinamik ve çabuk karar verebilen Bitki Koruma dalında uzman Ziraat Mühendisleri olmalarını sağlamaktırİç Anadolu Bölgesi başta olmak üzere Türkiye’de kültür bitkilerinde görülen hastalık, zararlı ve yabancı otları saptamak, bu hastalık, zararlı ve yabancı otları saptamak, bu hastalık, zararlılar ve yabancı otlara karşı çevre dostu entegre mücadele yöntemlerini uygulayarak üründe verim ve kalite kayıplarını önlemek açısında araştırmalar yapmaktadır. Bitki sağlığı sorunlarına yönelik projeler hazırlamak ve uygulamak suretiyle çözümler üretmektir. Bitki sağlığını ilgilendiren her konuda araştırma sonuçlarına dayalı bilimsel makaleler, bildiriler, kitaplar ve diğer şekillerde yayınlar yapmaktır. Bitki koruma bölümü olarak sahip olduğu iki anabilim dalına ait bilim alanlarında çağdaş bilime ve teknolojiye katkıda bulunacak her türlü eğitim, öğretim, araştırma ve yayım hizmetlerini verecek bir yapıya ulaşmaktır. Bu amaçla ulusal ve uluslar arası ilişkiler çerçevesinde projeler yürütmek, her türlü bilimsel toplantılara katılmak ve düzenlemek, bitki sağlığı konusunda bilgi paylaşımını sağlamaktır.

2. Kazanılan Derece

Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Bitki Koruma alanında lisans diploması verilir.

3. Derecenin Düzeyi

Lisans

4. Kabul ve Kayıt Koşulları

Türk öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.Yabancı uyruklu öğrencilerin kabul ve kayıt işlemleri Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Yurtdışından Öğrenci Başvuru, Kabul ve Kayıt Yönergesi'ne göre yapılır.

5. Önceki Öğrenmenin Tanınması

Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki örgün öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulu'nun belirlemiş olduğu "YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK "kapsamında gerçekleştirilmektedir. Türkiye'de örgün eğitim kurumları dışında sertifikaya dayalı veya tecrübeye dayalı öğrenmenin tanınması kapsamında bazı bilgisayar ve yabancı dil dersleri için her akademik dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Sınava girip başarılı olan öğrenciler ders programında ilgili derslerden muaf olurlar.

6. Yeterlik Koşulları ve Kuralları

Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. 4. Dönemden sonra 15 işgünü ve 6. dönemden sonra 25 iş günü olmak üzere toplam 40 gün mesleki stajını ve bitirme tezini başarıyla tamamlaması gerekir.

7. Program Profili (Amacı)

Kültür bitkileri yetiştiriciliğinde verim kaybına neden olan hastalık etmenleri, zararlılar ve yabancı otların biyolojisi, ekolojisi, sistematiği, mücadele yöntemleri gibi temel bitki koruma konularını öğrenme becerisi kazanan, bitki sağlığı alanında hastalık, zararlı ve yabancı otlarla ilgili sorunların belirlenmesi ve etmenlerin tanınması için gerekli donanına sahip olan, -

Laboratuvarda hastalık, zararlı ve yabancı otların tanı, teşhis, araştırma amaçlı analizler yapma, sonuçları değerlendirme, yorumlama ve rapor etme becerisine sahip olma, bilimsel araştırmanın temel yöntemlerini kavrama, bilimsel yöntemlerle çözümleyebilme becerisi kazanan, araştırma-geliştirme faaliyetlerinde bulunan, -

Lisans eğitimleri sürecinde teorik ve pratik açılardan kazandığı bilgi, beceri, yetkinlik, temel değer ve mesleki donanımı nedeniyle kamu ve özel sektör tarafından tercih edilen, bitki koruma sorunlarının çözümü için sahip olduğu bilgileri kullanarak, doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilirliği ön planda tutarak en uygun ekonomik mücadele yöntemini seçen, 

Çalışma hayatlarında etik değerleri benimsemeyi ilke edinmiş, çevre ve toplumsal sorunlara karşı duyarlı ve çözüm üretme faaliyetlerinde bulunan, bitki koruma alanında yetkin ziraat yüksek mühendisleri yetiştirmektir.

8. Program Yeterlilikleri (Öğrenim Çıktıları)

ÖÇ1 Bilimi kılavuz alarak gelişime açık olma ve analitik düşünebilme yeteneği kazanma.

ÖÇ2 Bitki koruma alanında bilgi ve teknolojiyi etkin kullanarak literatürü izleme ve yorumlama becerisi kazanma.

ÖÇ3 Bilimsel hipotez oluşturabilme ve araştırma imkanlarını etkin kullanabilme becerisi kazanma.

ÖÇ4 Bilimsel araştırma projesi kurgulayabilme, veri analiz edebilme ve bulguları yorumlayabilme becerisi kazanma.

ÖÇ5 Araştırma sonuçlarını bilimsel yöntemlere dayandırarak çıktı haline dönüştürebilme ve bunlardan bilimsel yayınlar üreterek sunabilme becerisi kazanma.

ÖÇ6 Uzmanlık alanı ile ilgili bilgileri farklı disiplin alanlarındaki bilgilerle birleştirerek kullanabilme ve bu bilgileri farklı gruplara aktarabilme becerisi kazanma.

ÖÇ7 Bitki koruma kaynaklı sorunların mücadelesinde kullanılan yöntemlerin çevre dostu alternatiflerini sürdürülebilir tarım kapsamında değerlendirebilme yeteneği kazanma.

ÖÇ8 Uzmanlık gerektiren bir çalışma veya projeyi bağımsız ve ekip üyesi olarak yürütebilme, olası sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirebilme ve sorumluluk alarak çözüm üretebilme becerisi kazanma.

ÖÇ9 Alanı ile ilgili bir araştırmayı bilimsel etik çerçevesinde yürütebilme becerisi kazanma.

ÖÇ10 Biyogüvenlik ve biyoetik ile ilgili bilgileri bitki koruma alanında kullanabilme becerisi kazanma.

9. Mezunların İstihdam Olanakları

Tarım ve Orman Bakanlığı ile bağlı il-ilçe müdürlükleri, araştırma enstitüleri, tarımsal analiz laboratuvarları, tohum ve tarımsal ilaç şirketleri, seracılık sektörü, bankalar, tarımsal amaçlı kooperatifler, araştırıcı ve öğretim üyesi olarak üniversiteler, faaliyet alanı bitki koruma olan özel sektör kuruluşları.

10. Üst Derece Progrmalarına Geçiş

Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES veya eşdeğeri sınavlardan geçerli puan almaları ve yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda Lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.

11. Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli “Ders Bilgi Formu” nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.

12. Mezuniyet Koşulları

Mezuniyet koşulları “Yeterlilik Koşulları ve Kuralları” bölümünde açıklandığı gibidir.

13. Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme)

Tam Zamanlı

14. Adres ve İletişim Bilgileri (Bölüm/Program Başkanı, Yardımcıları ve Erasmus Koordinatörü

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü, Ali Numan Kıraç Yerleşkesi, Ziraat Caddesi, Kütahya Yolu, 26160 Eskişehir

Tel: + 90 222 324 29 91/4878

Bölüm/Program Başkanı: Doç. Dr. Refik BOZBUĞA

Bölüm/Program Başkan Yardımcısı: Dr. Öğretim Üyesi Doğancan KAHYA

Erasmus Koordinatörü: Doç. Dr. Refik BOZBUĞA

15. Bölüm/Program Olanakları

Bitki Koruma Programı’nda 2 Doçent, 2 Doktor Öğretim Üyesi bulunmaktadır. 2022 yılında lisans programına ve yüksek lisans programına öğrenci almaya başlayan Bitki Koruma Bölümü’nde laboratuvar ağırlıklı çalışmalarda entomoloji, nematoloji, biyoloijk mücadele, mikoloji, viroloji  laboratuvarlarından yararlanılmaktadır. 

16. Akademik Personel

Entomoloji

Doç. Dr. Refik BOZBUĞA (Bölüm Başkanı) 

Dr. Öğretim Üyesi Doğancan KAHYA (Bölüm Başkan Yardımcısı)

 

Fitopatoloji

Doç.Dr. Filiz ÜNAL

Dr. Öğretim Üyesi Serkan ÖNDER


17. Amaç ve Öğrenme Çıktıları (T.Y.Y.Ç)

;