• resim1

    Üniversite Yürüş Alanı

  • resim2

    Kütüphane

  • resim3

    Kapalı Yüzme Havuzu

  • resim4

    Rektörlük Binası

  • resim5

    Eğitim Fakültesi

Gıda Mühendisliği Bölümü

1. Genel Bilgi

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Yürütme Kurulu’nun 16.04.2014 tarih ve 23857 sayılı kararı ile kurulan bölümümüzde 4 doçent ve 1 doktor öğretim üyesi görev yapmaktadır. Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı yüksek lisans programı 2020-2021 akademik yılı bahar döneminde açılmış olup eğitime devam edilmektedir. Ayrıca, 2021-2022 akademik yılı güz dönemi itibariyle lisans eğitimine de başlanmıştır. Gıda mühendisliği; genel olarak gıda maddelerinin/hammaddelerinin uygun yöntemlerle işlenmesi, üretim optimizasyonu, yeni ürünlerin geliştirilmesi, kalite kontrolü, muhafaza yöntemleri ve raf ömrünün uzatılması, katkı maddeleri, sağlıklı gıda çeşitlerinin artırılması ve gıda üretiminde kalite ve güvenilirliğin sağlanması süreçlerinin tasarımı, kuruluşu, işletilmesi ve geliştirilmesi ile uğraşan bir mühendislik dalıdır. Gıda mühendisleri; çeşitli kamu kurumlarında ve gıda endüstrisinin tüm dallarında görev almaktadırlar.
 

2. Kazanılan Derece

Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Gıda Mühendisliği alanında lisans diploması verilir.

 

3. Derecenin Düzeyi

Lisans

 

4. Kabul ve Kayıt Koşulları

Türk öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir. Yabancı uyruklu öğrencilerin kabul ve kayıt işlemleri Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Yurtdışından Öğrenci Başvuru, Kabul ve Kayıt Yönergesi'ne göre yapılır.

 

5. Önceki Öğrenmenin Tanınması

Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki örgün öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulu'nun belirlemiş olduğu "YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK" kapsamında gerçekleştirilmektedir. Türkiye'de örgün eğitim kurumları dışında sertifikaya dayalı veya tecrübeye dayalı öğrenmenin tanınması kapsamında bazı bilgisayar ve yabancı dil dersleri için her akademik dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Sınava girip başarılı olan öğrenciler ders programında ilgili derslerden muaf olurlar.

 

6. Yeterlik Koşulları ve Kuralları

Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. Bununla birlikte, öğrencinin 8. dönemde yer alan mesleki stajını ve bitirme tezini başarıyla tamamlaması gerekir.

 

7. Program Profili (Misyon-Vizyon)

Misyon

Mesleki bilgi birikimi ile gıda endüstrisinin gelişimine faydalı olabilecek, problemleri analiz ederek bilimsel çözümler getirebilecek, disiplinlerarası projeler geliştirebilecek ve özgün bulguları ile alanına ulusal/uluslararası düzeyde katkı yapabilecek öğrenciler yetiştirmektir.

Vizyon

Gıda Mühendisliği alanında bilimsel çalışmaları evrensel düzeyde yapabilecek akademik bilgi, tecrübe, teknik beceri ve araştırma yeteneğine sahip, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izleyebilen; kaliteli ve güvenli gıda üretimi için gıda endüstrisinin ihtiyaç duyduğu kadroları yetiştirerek ülkemizin kalkınmasına katkıda bulunan ulusal/uluslararası düzeyde etkin bir eğitim ve araştırma birimi olmaktır.

 

8. Program Yeterlilikleri (Öğrenim Çıktıları)

ÖÇ.1 Matematik, fen bilimleri ve mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahip olma ve bu alanlardaki bilgileri gıda mühendisliği problemlerine uygulama becerisi kazanır.

ÖÇ.2 Gıda mühendisliği problemlerini tespit etmek, tanımlamak, formüle etmek ve çözme becerisi kazanmak amacıyla uygun analitik yöntemleri ve modelleme tekniklerini seçme ve uygulama becerisi kazanır.

ÖÇ.3 Bir sistemi veya süreci analiz etme ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi kazanır.

ÖÇ.4 Yönetim becerisine sahip olma, analitik düşünme ve problem çözme, proje yönetimi ile iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi, girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirlilik hakkında farkındalık becerileri kazanır.

ÖÇ.5 Deney/proje tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi ile Ar-Ge kabiliyeti kazanır.

ÖÇ.6 İnsani ilişkilerde başarılı, sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi kazanır.

ÖÇ.7 Bireysel veya çok disiplinli ekiplerde etkin olarak çalışabilme ve sorumluluk alma becerileri kazanır.

ÖÇ.8 Gıda mühendisliği uygulamaları için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme, kullanma ve gıda mevzuatı hakkında yeterli ve güncel teknik bilgiye sahip olma becerisi kazanır.

ÖÇ.9 Mesleki, akademik ve bilimsel etik değerlere saygılı olma ve bunlara riayet etme bilinci kazanır.

ÖÇ.10 Gıda mühendisliği ve gıda güvenliği uygulamalarının, beslenme, sağlık ve çevre etkileşimlerinin değerlendirilmesi ve bu uygulamaların hukuksal boyutları konusundaki farkındalık bilinci kazanır.

 

9. Mezunların İstihdam Olanakları

Tarım ve Orman Bakanlığı ile bağlı il-ilçe müdürlükleri, araştırma enstitüleri, gıda alanında faaliyet gösteren üretim tesisleri, belediyeler, araştırıcı ve öğretim üyesi olarak üniversiteler, faaliyet alanı gıda kimyası ve gıda teknolojisi olan özel sektör kuruluşları, gıda mühendisi istihdam eden ilgili diğer kamu kurumları.

 

10. Üst Derece Programlarına Geçiş

Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES veya eşdeğeri sınavlardan geçerli puan almaları ve yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda Lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.

 

11. Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli “Ders Bilgi Formu” nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.

 

12. Mezuniyet Koşulları

Mezuniyet koşulları “Yeterlilik Koşulları ve Kuralları” bölümünde açıklandığı gibidir.

 

13. Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme)

Tam Zamanlı

 

14. Adres ve İletişim Bilgileri (Bölüm/Program Başkanı, Yardımcıları ve Erasmus Koordinatörü

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Ali Numan Kıraç Yerleşkesi, Ziraat Caddesi, Kütahya Yolu, 26160 Eskişehir

Tel: + 90 222 324 29 91/4880

Bölüm/Program Başkanı: Doç. Dr. İlyas ATALAR

Bölüm/Program Başkan Yardımcısı: Doç. Dr. Onur KETENOĞLU

Erasmus Koordinatörü: Doç. Dr. Onur KETENOĞLU

 

15. Bölüm/Program Olanakları

Gıda Mühendisliği Bölümü'nde 4 Doçent, 1 Doktor Öğretim Üyesi bulunmaktadır. Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı yüksek lisans programı 2020-2021 akademik yılı bahar döneminde açılmış olup eğitime devam edilmektedir. Ayrıca, 2021-2022 akademik yılı güz dönemi itibariyle lisans eğitimine de başlanmış olup, bölüme ait 4 adet laboratuvar bulunmaktadır.

 

16. Akademik Personel

Doç. Dr. İlyas ATALAR (Bölüm Başkanı)
  •  Dahili Telefon: 4880-4887
  •  E-Posta: email
Doç. Dr. Onur KETENOĞLU (Bölüm Başkan Yardımcısı)
  •  Dahili Telefon: 4831
  •  E-Posta: email
Doç. Dr. Yaşar KARADUMAN
  •  Dahili Telefon: 4821
  •  E-Posta: email
Doç. Dr. Derya KOÇAK YANIK
  •  Dahili Telefon: 4881
  •  E-Posta: email
Dr. Öğr. Üyesi Aysel GÜLBANDILAR
  •  Dahili Telefon: 4849
  •  E-Posta: email

17. Amaç ve Öğrenme Çıktıları (T.Y.Y.Ç)

;