• resim1

    Üniversite Yürüş Alanı

  • resim2

    Kütüphane

  • resim3

    Kapalı Yüzme Havuzu

  • resim4

    Rektörlük Binası

  • resim5

    Eğitim Fakültesi

Psikoloji Bölümü

1. Genel Bilgi

     Psikoloji Bölümü, fiziksel ve akademik anlamda yapılanma aşamasını tamamlayarak 2022-2023 Güz yarıyılında ilk öğrencileri ile birlikte lisans eğitimine başlanmıştır. 2023-2024 akademik yılı itibarıyla bölümümüz bünyesinde beş doktor öğretim üyesi, bir araştırma görevlisi doktor ve iki araştırma görevlisi bulunmaktadır.

Bölümün temel amacı, alanında yetkin, bilimsel ve etik bakış açısına sahip nitelikli psikologlar yetiştirmektir. Bölümümüzün temel hedefleri ise;

1)Evrensel düzeyde tanınan, psikolojideki güncel bilgi ve gelişmeleri takip eden bir bölüm olmak,

2) Bilgi üreten, araştırma ve uygulama odaklı disiplinlerarası bir ekosistem kurmak,

3) Bireylerin ve toplumun sorunlarına duyarsız kalmayıp, bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri sunmak ve uygulamalar yapmak,

4) Psikolojinin alt alanlarına yönelik temel bilgilerin yanı sıra bilimsel düşünce ve araştırma becerisi kazandıran uluslararası nitelikleri yakalayan bir eğitim-öğretim olanağı sağlamak

5) Edindiği bilgi ve birikimi etik prensipler dahilinde uygulama alanına aktarma becerisine sahip psikologlar yetiştirmek şeklindedir.

 

Bölümümüzde mevcut anabilim dalları şunlardır:

1- Deneysel Psikoloji

2- Gelişim Psikolojisi

3- Uygulamalı (Klinik) Psikoloji

4- Sosyal Psikoloji

5- Psikometri

 

2. Kazanılan Derece

Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Psikoloji alanında lisans diploması verilir. Psikoloji programından mezun olanlar, psikolog unvanını kullanabilir.

3. Derecenin Düzeyi

Lisans

4. Kabul ve Kayıt Koşulları

Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.

5. Önceki Öğrenmenin Tanınması

      Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki örgün öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulu'nun belirlemiş olduğu “Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik " kapsamında gerçekleştirilmektedir.

6. Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

    Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. Bölüm mezuniyeti için staj zorunluluğu yoktur.

7. Program Yeterlilikleri (Öğrenim Çıktıları)

1) Psikoloji alanında, güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki farklı kuramsal yaklaşımlara yönelik bilgiye sahiptir.

2) Psikoloji uygulamalarına yönelik temel uygulama becerilerine sahiptir.

3 Psikolojinin farklı alt alanlarında kullanılan ölçme-değerlendirme araçlarına ilişkin temel bilgiler ve beceriler ile psikolojik değerlendirme ilkelerine sahiptir.

4) Psikolojinin temel yaklaşım ve bakış açısının diğer disiplinlere ve disiplinler arası bakış açılarına olan katkılarının farkındadır.

5) Türkiye’deki psikoloji alanındaki gelişmeler, araştırmalar, sorunlar ve uygulamalar ile ilgili bilgi birikimine sahiptir.

6) Psikoloji alanında elde ettiği bilgi birikimini ve uygun araştırma yöntemlerini (nitel/nicel) kullanarak bağımsız araştırma yapma becerisine sahiptir (Psikoloji alanı ile ilgili bilgilerini kullanarak araştırma sorusu üretir; bilimsel problem çözme, eleştirel düşünme yaklaşımını kullanır ve elde ettiği sonuçları yorumlar).

7) Veri toplama, uygun istatistik yöntemlerini kullanarak analiz etme, yorumlama ve rapor etme becerilerine sahiptir.

8) Araştırma sonuçlarını bilimsel yazım formatına uygun bir biçimde raporlama becerisine sahiptir.

9) Bilgiye erişim ve bilgiyi yayma için gerekli olan bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme yetkinliğine sahiptir.

10) Psikolojinin etkinlik alanlarındaki ilgili mevzuata ve/veya mesleki ve etik değerlere ilişkin bilgilere sahiptir.

11) Temel düzeyde gözlem ve görüşme teknikleri bilgisine/becerisine sahiptir.

12) Yaş, cinsiyet, ırk, etnik grup, ulusal kimlik, din, cinsel eğilim, engellilik ve sosyo-ekonomik statü gibi özellik ve farklılıkların bir önyargı nedeni olmaması gerektiği anlayışına sahiptir.

13) Psikoloji alanı ile ilgili bilgilerini kullanarak araştırma sorusu üretir; bilimsel problem çözme yaklaşımını kullanır ve elde ettiği sonuçları yorumlar.

14) Psikoloji alanının gelişimine katkı sağlayacak bilimsel çalışmalarda ve toplum yararına olan etkinliklerde sorumluluk alır.

15) Psikoloji ile ilgili konularda kişi ve kurumları bilgilendirebilme; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarabilme yetkinliğine sahiptir

16) Psikoloji ile ilgili konularda yapılan çalışmalara yönelik görüşlerini ve/ya sorunlara ilişkin çözüm önerilerini veri temelli olarak uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilme yetkinliğine sahiptir.

17) Psikoloji alan yazınında baskın dil olan İngilizceyi B1 Düzeyi'nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme yetkinliğine sahiptir.

8. Mezunların İstihdam Olanakları

      Bölümümüz mezunları, insan kaynakları bölümleri, araştırma şirketleri, danışmanlık merkezleri, rehberlik ve araştırma merkezleri, okullar, rehabilitasyon merkezleri, huzurevleri, özel eğitim merkezleri, hastaneler, hapishaneler, çocuk mahkemeleri gibi kamu ve özel kurum ve kuruluşlarda psikolog olarak çalışabilmektedir. 

9. Üst Derece Programlarına Geçiş

      Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES veya eşdeğeri sınavlardan geçerli puan almaları ve yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda Lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.

10. Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli “Ders Bilgi Formu” nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.

11.  Mezuniyet Koşulları

Mezuniyet koşulları “Yeterlilik Koşulları ve Kuralları” bölümünde açıklandığı gibidir.

12. Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme)

Tam Zamanlı

13. Adres ve İletişim Bilgileri (Bölüm/Program Başkanı, Yardımcıları)

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Psikoloji Bölümü, Meşelik Kampüsü, Eğitim Fakültesi Binası, A blok 4. Kat, Büyükdere/Odunpazarı/Eskişehir

Tel: 222 239 37 50

Kerim Selvi (Bölüm Başkanı) Dahili: 2783

Tülay Yıldırım (Bölüm Başkan Yardımcısı) Dahili: 2785

Hatice Atılgan (Bölüm Başkan Yardımcısı) Dahili: 2767

14. Bölüm/Program Olanakları

        Psikoloji bölümünde beş doktor öğretim üyesi, bir doktor araştırma görevlisi ve iki araştırma görevlisi ile bir idari personel görev yapmaktadır.

        Psikoloji bölümünde üçü laboratuvar olmak üzere 11 adet ofis ve bir adet derslik bulunmaktadır. Sınıf sabit projeksiyon cihazı ve bilgisayar ile donatılmıştır.

15. Akademik Personel

Uygulamalı (Klinik) Psikoloji Anabilim Dalı

Dr. Öğr. Üyesi Kerim Selvi (Bölüm Başkanı ve Bölüm Kalite Komisyonu Üyesi)

Arş. Gör. Pelin Karaca (Bölüm Kalite Komisyonu Üyesi ve Sorumlusu)

Deneysel Psikoloji Anabilim Dalı

Dr. Öğr. Üyesi Tülay Yıldırım (Bölüm Başkan Yardımcısı, Bölüm Kalite Komisyonu Üyesi, Mevlana Programı Bölüm Koordinatörü)

Sosyal Psikoloji Anabilim Dalı

Dr. Öğr. Üyesi Hatice Atılgan (Bölüm Başkan Yardımcısı, Bölüm Kalite Komisyonu Üyesi)

Dr. Öğr. Üyesi Ümran Yüce-Selvi (Bölüm Kalite Komisyonu Üyesi, Erasmus+ Programı Bölüm Koordinatörü)

Arş. Gör. Çağla Aktaş (Farabi Programı Bölüm Koordinatörü ve Bölüm Kalite Komisyonu Üyesi)

Gelişim Psikolojisi Anabilim Dalı

Dr. Öğr. Üyesi Buse Gönül (Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Yardımcısı ve Bölüm Kalite Komisyonu Üyesi)

Arş. Gör. Dr. Ezgi Acun (Bölüm Sınav Programı Koordinatörü ve Bölüm Kalite Komisyonu Üyesi)


;