• resim1

    Üniversite Yürüş Alanı

  • resim2

    Kütüphane

  • resim3

    Kapalı Yüzme Havuzu

  • resim4

    Rektörlük Binası

  • resim5

    Eğitim Fakültesi

Pedodonti Anabilim Dalı Doktora Programı

PEDODONTİ ANABİLİM DALI

1.Genel Bilgi

Çocuk diş hekimliği; bebeklik döneminden başlayarak, çocukluk ve adolesan dönemde sağlıklı ve/veya özel ilgi gerektiren bireylerde, kapsamlı koruyucu ve tedavi edici ağız-diş sağlığı hizmetleri sunan, yaş-tanımlı bir anabilim dalıdır. Çocuk diş hekimliği, çürük koruyucu uygulamaları, süt ve daimi dişlerin restoratif ve endodontik tedavilerini, diş eti hastalıklarının oluşumunu önleyici girişimleri, çürük veya travma sonucu diş kaybını önleyerek ark bütünlüğünün korunmasını, diş gelişim bozuklukları ve malokluzyonların erken dönem tedavilerini kapsamaktadır. Bununla birlikte, çocuk diş hekimliğinde birincil amacımız; ortaya çıkmış problemleri çözmekten çok problemlerin oluşmasını engelleyecek önlemleri almaktır.

2.Kazanılan Derece

 Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Pedodonti alanında doktora diploması verilir.

3.Derecenin Düzeyi

 Bilim Doktoru

4.Kabul ve Kayıt Koşulları

Doktora programına başvurabilmek için; adayların yurt içi veya Yüksek Öğretim Kurumu tarafından denklik belgesi kabul edilmiş yurt dışında bulunan Diş Hekimliği Fakültesi mezunları olmaları ve yüksek lisans diplomasına sahip olmaları gerekmektedir. Adayın Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)  puanı en az 55 sayısal ve YDS, e-YDS,YÖKDİL veya TIPDİL ( Diş Hekimliği ile Tıp alanındaki doktora programı için) sınavından puanı en az 55 olması gerekmektedir.

5.Önceki Öğrenmenin Tanınması

Pedodonti Doktora programına doğrudan kaydolan ya da yatay geçişle gelen öğrenciler bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. İlgili yüksekokul/fakülte/enstitü yönetim kurulu tarafından ders içeriğinin onaylanması ve süresi içinde başvurulması durumunda öğrenciler, derslerden muaf tutulacaktır.

6.Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Doktora derecesi alabilmek için, bir doktora öğrencisi öğrenimi boyunca 21 krediden (240 AKTS) az olmamak üzere en az yedi ders, seminer, yeterlilik sınavı, tez öneri, uzmanlık alan dersi ve tez çalışmasını başarı ile tamamlamak zorundadır.

7.Program Profili (Amacı)

Pedodonti Bilim alanında kapsamlı bilgiye sahip, bilimsel araştırmaları, klinik ve temel bilimler düzeyinde algılayabilen, araştırma planlayabilen ve yürütebilen, tedavi planlamalarında çocuk hastaların yararına olacak şekilde multidispliner yaklaşım gösterecek bireylerin yetiştirilmesidir.

8.Program Yeterlilikleri (Öğrenim Çıktıları)

Programı tamamlayan öğrenciler, Bebek, çocuk ve adölesan dönemindeki bireylerin tüm ağız diş sağlığı ihtiyaçlarını analiz edebilecek, koruyucu-önleyici ve tedavi edici programları uygulayabilecek, davranış yönlendirme teknikleri, genel anestezi altında tüm ağız içi tedavileri, koruyucu ortodontik tedavileri, çene yüz yaralanmalarında tanı ve tedavileri uygulayacak yetki, beceri ve donanıma sahip olur. Kraniofasyal büyüme ve gelişim, okluzyon, yüz gelişimi ve fonksyonel anomalileri tanımlayabilir. Bir danışman yardımı ile araştırma planlayıp ve yürütecek, tez yazabilecek ve tek başına kaynakça tarayabilecek bilgi ve donanıma sahip olur.

9.Mezunların İstihdam Olanakları

Bu program mezunları, Yüksek Öğretim Kurumuna bağlı ve öğretim üyesi ihtiyacı olan üniversitelerde gerekli koşulları sağladıkları takdirde istihdam edilebilirler. Ayrıca farklı devlet kurumları ve özel muayenehanelerde çalışma imkanları bulabilirler.

10.Üst Derece Programlarına Geçiş

 -

11.Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli “Ders Bilgi Formu” nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır. 

12. Mezuniyet Koşulları

Doktora derecesi alabilmek için, bir doktora öğrencisi öğrenimi boyunca 21 krediden (240 AKTS) az olmamak üzere en az yedi ders, seminer, yeterlilik sınavı, tez öneri, uzmanlık alan dersi ve tez çalışmasını başarı ile tamamlamak zorundadır.

13. Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )

 Tam Zamanlı 1. Öğretim

14. Adres ve İletişim Bilgileri (Bölüm/Program Başkanı ve Yardımcıları)

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Pedodonti Anabilim Dalı, 26480 Meşelik Eskişehir.

0 (222) 239 37 50

Prof. Dr. Şule BAYRAK

Doç. Dr. Nuray Tüloğlu

Dr. Öğretim Üyesi Seçil Çalışkan

15. Bölüm/Program Olanakları

Anabilim Dalı bünyesinde; Klinik eğitim ve öğretimin yapılabileceği 3 adet klinik, 1 adet röntgen odası (5m2), 1 toplantı odası, 10 adet dental ünit, tedavi için gerekli çeşitli sarf malzemeler, 8 adet airerotor, 8 adet klinik mikromotoru, 10 adet led ışık kaynağı, 1 adet dijital fotoğraf makinesi, 2 adet endodontik motor, 1 adet apeks belirleyici cihaz bulunmaktadır. Ayrıca fakülte bünyesinde 2 adet panoramik röntgen cihazı, 1 adet Bilgisayarlı tomografi cihazı, 3 adet periapikal röntgen cihazı, endodontik mikroskop, lazer cihazı, cad-cam cihazı ve 3 adet Otoklav bulunmaktadır.

16.Akademik Personel

Prof. Dr. Şule BAYRAK

Doç. Dr. Nuray Tüloğlu

Dr. Öğretim Üyesi Seçil Çalışkan


17. Amaç ve Öğrenme Çıktıları (T.Y.Y.Ç)

;